Εφτά η ώρα το πρωί χτυπούσε το τηλέφωνο. Τρόμαξα. «Ποιος να είναι τέτοια ώρα; Τι συμβαίνει» σκέφτηκα. Ήταν ο Λάζαρος Μισαηλίδης, παλιό γειτονόπουλό μου από την Ευαγγελίστρια Θεσσαλονίκης, πολύ μικρότερός μου, που σπούδασε χημικός και τώρα εργάζεται κάπου στην Νέα Υόρκη της Αμερικής.
– Σε ξύπνησα; με ρώτησε. Εδώ είναι μεσάνυχτα. Έχουμε εφτά ώρες διαφορά…
– Όχι, όχι! Ξυπνώ νωρίς. Αλλά τι συμβαίνει;
– Ακούω στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα καίγεται ολόκληρη από πυρκαγιές. Και ήθελα να μάθω εσείς πώς είστε.
– Ευτυχώς εμείς εδώ στην Κρήτη πυρκαγιές δεν έχομε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
– Στα δάση πρέπει να υπάρχουν δασοφύλακες, που το καλοκαίρι ο αριθμός τους πρέπει να ενισχύεται με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Θυμάσαι, στην εποχή μας υπήρχε δασοφύλακας στο Σέιχ-Σου. Ύστερα η θέση καταργήθηκε. Η οικονομία από την κατάργηση της θέσης των δασοφυλάκων είναι μικρή. Η ζημιά από τις πυρκαγιές είναι μέγιστη. Μπορεί βέβαια να γίνεται και περιπολία με ντρόουνς για έγκαιρο εντοπισμό τυχόν εστιών πυρκαγιάς.
– Και στην Αμερική όμως δεν τα πάτε καλύτερα από πυρκαγιές…
Ύστερα η συζήτησή μας πήγε στον κορονοϊό.
– Απροθυμία για εμβολιασμό δείχνουν και οι Αμερικανοί… παρατήρησα.
– Ούτε οι μισοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, μου απάντησε. Τα στατιστικά δεδομένα σήμερα λένε ότι μόνο το 49,7% των Αμερικανών είναι ως τώρα πλήρως εμβολιασμένοι. Κολλήσαμε στην μέση των ποσοστών, εβδομάδες τώρα, και δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από εκεί. Εσείς στην Ελλάδα πηγαίνετε καλύτερα από εμάς. Εγώ πάντως πιστεύω ότι η απροθυμία των Αμερικανών κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι το FDA (Food and Drug Administration, αντίστοιχο, νομίζω, του δικού σας ΕΟΦ) έχει εκδώσει άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων αυτών μόνο εξαιτίας έκτακτης ανάγκης. Βέβαια κάπως βιαστικά επιτράπηκε η κυκλοφορία τους.
Όμως η δοκιμή τους ως τώρα έχει γίνει σε εκατονταπλάσιες χιλιάδες ατόμων από ό,τι σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων. Για παράδειγμα αναφέρω το εμβόλιο για την γρίπη Η1Ν1 το 2009. Βέβαια κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό ούτε 100% χωρίς παρενέργειες. Όμως στην ιστορία της ανθρωπότητας κανένα άλλο εμβόλιο δεν υπήρξε τόσο άμεσης ανάγκης όσο αυτό εναντίον του κορονοϊού. Και φαίνεται ότι σύντομα το FDA θα δώσει την άδεια χρήσης χωρίς επιφυλάξεις.
Κάποιες παρενέργειες βέβαια, πού και πού, παρουσιάζονται. Όμως κανένα εμβόλιο, κανένα από τα χιλιάδες φάρμακα που οι άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινώς, δεν είναι απαλλαγμένο εντελώς από παρενέργειες. Τα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού είναι αποτελεσματικότατα, οι παρενέργειές τους δεν είναι ούτε μεγαλύτερες ούτε περισσότερες από τις παρενέργειες των άλλων εμβολίων. Και αποτελούν την μόνη μας, προς το παρόν, σωτηρία μπροστά στον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.
Και ας μην ξεχνούμε ότι, αν αρρωστήσουμε σοβαρά από κορονοϊό, ακόμη και καλά να γίνουμε, μένουν πολλές φορές μακροχρόνια κουσούρια: αίσθημα εξάντλησης, θολότητα σκέψης, δύσπνοια, κεφαλόπονοι…
Μετά από αυτά και από άλλα μου ευχήθηκε καλημέρα, του είπα καληνύχτα, καλό ύπνο, και τελειώσαμε.