Η περιβόητη εμβληματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο στις λαϊκές οικογένειες  στην καθολική ισότιμη δωρεάν παροχή αναβαθμισμένης υγείας σε όλα τα επίπεδά.

Οι λαϊκές οικογένειες έχουν μεγάλη εμπειρία από την απουσία διαχρονικά ενός δημοσίου αποκλειστικά συστήματος υγείας, από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από το να κάνουν ένα εμβόλιο, μια προληπτική εξέταση, να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για το παιδί τους, για τους ηλικιωμένους γονείς τους, για τους ίδιους.

Στην ουσία, και με αυτή την παρέμβαση παραμένει και ενισχύεται ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ΜΚΟ, των δήμων κ.λπ.. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε αυτές τις μονάδες είναι ελάχιστο, με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή με μειωμένα δικαιώματα και όχι σταθερή δουλειά.

Μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (4 χρόνια), στρώνεται το έδαφος για να λειτουργούν οι μονάδες αυτές ανταποδοτικά, με δεδομένη την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. Τοπική Διοίκηση, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ θα αποτελέσουν το όχημα για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εξάλλου σε αυτό συμφωνούν ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ. και  βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το στοιχείο που δείχνει το τι είδους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) προωθεί η  κυβέρνηση, το  ομολόγησε  ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ.

Στο Δήμο Ηρακλείου των 170.000  κατοίκων  μόνο 13.133 άτομα έχουν  γραφτεί  στις ΤΟΜΥ.  Στις 4 ΤΟΜΥ του Ηρακλείου  (με αεροδρόμιο, βιομηχανική ζώνη, καταυλισμό Ρομά, τη ΣΕΑΠ και εννοείται σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ) υπηρετούν 14 οικογενειακοί ιατροί. Το πλαφόν για κάθε γιατρό είναι τα 2.250 άτομα  Μάλιστα κυνικά ομολόγησε ο υποδιοικητής ότι αν υπήρχε μαζικό κίνημα εγγραφών θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου (περίπου 20.000 κάτοικοι) με εργοστάσιο της ΔΕΗ, με τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες η ευθύνη της συγκεκριμένης ΤΟΜΥ είναι 8.500 κάτοικοι.

Στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, με τους 11000 εγγεγραμμένους φοιτητές, η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρέχεται εθελοντικά από γενικούς γιατρούς,  όταν  θα έπρεπε να πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις στο σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού.

Ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν οι υγειονομικοί  και το πολύ – πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση και μόνο για το 30% του πληθυσμού. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν απαιτείται ούτε μεγάλος χώρος ούτε θα διαθέτουν εργαστήρια.

Αποτελεί κοροϊδία για τον κρητικό λαό ότι με τόσους λίγους εργαζομένους αυτές οι μονάδες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.λπ. και κατ’ οίκον νοσηλεία, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων.

Αποτελεί κοροϊδία η αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ περί κρατισμού και στέρηση των ασθενών από την ελεύθερη επιλογή ιατρού. Για ποια ελεύθερη επιλογή γιατρού μιλάνε στους ανέργους, στους μισθωτούς των 500 ευρώ, στους συνταξιούχους. Πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης επιλογής  κρύβεται η ατομική ευθύνη του κάθε ασθενή να διαχειριστεί  το πρόβλημα της υγείας του. Ελεύθερα δηλαδή ατομικά να βρει νοσοκομείο, γιατρό, εργαστήριο και ουαί και αλίμονο αν πρέπει να αντιμετωπιστεί από δεύτερη η τρίτη ειδικότητα.

Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας καθολικές και ισότιμες για όλους. Η “καθολικότητα” και η “ισότιμη πρόσβαση” που ισχυρίζεται ότι εξασφαλίζει η κυβέρνηση δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι καθολικά και ισότιμα τα λαϊκά στρώματα θα έχουν δωρεάν ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες ΠΦΥ και που η λειτουργία τους θα εξαρτάται από τα έσοδα που θα έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών.

Σήμερα χρειάζεται οι λαϊκές οικογένειες να μην δείξουν καμία ανοχή στην ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης και στις αυταπάτες που επιδιώκει να δημιουργήσει. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες μαζί με τους υγειονομικούς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης, να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν, να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους.

Στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος να κυριαρχήσει η διεκδίκηση από το κράτος όλων όσα χρειάζονται, χωρίς πλαφόν και περικοπές, χωρίς καμία πληρωμή, για να έχει ο λαός όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Οι διεκδικήσεις αυτές και η πάλη για να κατακτηθούν να εντάσσονται στην προοπτική βαθύτερων ανατροπών στην οικονομία και την κοινωνία, για μια ανάπτυξη που όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπαίνουν στην υπηρεσία της λαϊκής υγείας, δωρεάν και καθολικά, διασφαλισμένες από την εργατική εξουσία μέσω του κράτους της. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη και στις επερχόμενες πολλαπλές εκλογικές μάχες.

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ