Πλούσιο το περιεχόμενο του πολιτικού μενού τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Οι αποδέκτες ήταν πολλοί, σχεδόν όλοι ή τέλος πάντων εκείνοι που φιλοδοξούσαν να δουν το κόμμα τους στις πρώτες θέσεις δημοσκοπικά.

Για την κυβέρνηση οι παρεμβάσεις, όπως έγιναν, του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή σε παρουσίαση, υποτίθεται, βιβλίου δημοσιογράφου γνωστής αθηναϊκής εφημερίδας στο Πολεμικό Μουσείο, υπήρξαν σίγουρα καταλυτικές, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι οι σχέσεις μεταξύ του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου και των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ δεν ήταν και τόσο υποδειγματικές.

Το αντίθετο, μάλιστα, θα υποστηρίζαμε, ειδικά για την χρονική περίοδο των τελευταίων χρόνων! Παρατηρήσαμε λοιπόν τον  Αντώνη Σαμαρά με έντονο και καταγγελτικό λόγο να κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής σκηνής και ατζέντας, παίρνοντας εμφανή απόσταση και εκφράζοντας διαφωνία σε όλες τις επιλογές και πρακτικές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο δεύτερος βασικός ομιλητής της προγραμματισμένης, ούτως ή άλλως, εκδήλωσης, ο Κων/νος Καραμανλής, εμφανίστηκε με κάπως πιο ήπιο τρόπο και διπλωματικό λεξιλόγιο από τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, αλλά με σαφείς και αυτός υπαινιγμούς για την ορθότητα των κυβερνητικών πεπραγμένων της τελευταίας πενταετίας.

Έτσι όλοι διαπίστωσαν και ενστερνίστηκαν πως το χάσμα ανάμεσα στους τρεις είναι αγεφύρωτο πλέον. Αναγκαστικά οι συνεργάτες και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπάθησαν κατά τα ειωθότα και αναμενόμενα να υποβαθμίσουν το γεγονός και το περιεχόμενο των δύο βαρυσήμαντων ομιλιών των πρώην πρωθυπουργών οι οποίοι φαίνεται πώς τον τελευταίο καιρό κινούνται σε παράλληλα επίπεδα, χωρίς όμως να συναντώνται!

Το βιογραφικό σημείωμα αμφοτέρων είναι λίγο πολύ γνωστό, όπως και τα πεπραγμένα τους κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από αυτούς. Δεν είναι της παρούσης στιγμής να ειπωθεί αλλά και οι δύο, ο καθένας τους σε άλλοτε άλλο βαθμό, βαρύνονται από τρανταχτές αμέλειες και ενέργειες τόσο στα εξωτερικά θέματα όσο και στο εσωτερικό και ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, έχει έρθει στην επικαιρότητα και το επίμαχο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι  στις αρχές του επόμενου έτους θα αναδυθεί αναγκαστικά στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει να κάνει με το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και με τις ιδιαίτερες πτυχές που το χαρακτηρίζουν, υπό την έννοια των δικαιοδοσιών του Προέδρου στην γενικότερη πολιτική σκηνή της χώρας.

Για την σημερινή ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου ακούσαμε πρόσφατα διάφορα σχόλια καθόλου επαινετικά, ειδικά από τον κ. Σαμαρά, που αφορούσαν περισσότερο την συμπεριφορά της ή ακριβέστερα την συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ κατά καιρούς μάλλον θα έρχονται στην επιφάνεια και άλλα πεπραγμένα της, αν και ήδη άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι αυτό σε συνδυασμό με την παρατήρηση ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είχε αντίθετη άποψη με αυτή την ενέργεια η οποία την βρήκε διχασμένη. Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, αρκετοί βουλευτές δείχνουν να μην συμφωνούν με την εκ νέου ανανέωση της θητείας της.

Τα δύο ζητήματα, δηλαδή οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, από τούδε και στο εξής θα βαίνουν παράλληλα, αφού αμφότεροι οι δύο ομιλητές δυνητικά θα μπορούσαν να αναρριχηθούν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Να σημειώσουμε, κλείνοντας ότι μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται άμεσα και η χρονολογία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναδυθεί ακόμα στην επιφάνεια. Και όσο κι’ αν το εξοστρακίζει το κυβερνητικό επιτελείο, θα το απασχολεί ολοένα και περισσότερο από τούδε και στο εξής!