Είναι γεγονός ότι ο δάκος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, αλλά και τους παραγωγούς ελαιολάδου. Η χρονιά που πέρασε, άλλωστε, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, δεν είναι αμελητέα και η καταστροφή που προκαλεί στις καλλιέργειες τομάτας, κυρίως θερμοκηπίου και η tuta absoluta.
Και τα δύο αυτά έντομα δύσκολα καταπολεμούνται, παρά την οικονομική επιβάρυνση και την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Πρόσφατες μελέτες αλλά και πειραματικές εφαρμογές, έχουν αποδείξει ότι τα έντομα αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν και με άλλες βιολογικές μεθόδους, πλην της κλασικής μεθόδου με χημικά.
Ήδη για τα μικρολεπιδόπτερα εφαρμόζεται η μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης ή αλλιώς «κομφούζιο» σε καλλιέργειες δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, νεκταρινιών, μηλιάς, αχλαδιάς και κυδωνιάς, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του μέτρου 10 «Γεωργοπε- ριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης έχει απορροφητικότητα 41,37% που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ένταξη και άλλων δράσεων.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, οι ερευνητές πέτυχαν τη δημιουργία του πρώτου διαγονιδιακού δάκου της ελιάς με τη χρήση της τεχνολογίας μεταφοράς γονιδίων (δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Insect Molecular Biology), ανοίγοντας το δρόμο για τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου.
Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη σε πολλές περιπτώσεις για τη μείωση των πληθυσμών διαφόρων εντόμων σε τεράστιες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα της μύγας της Μεσογείου (ceratitis capitata) στην Καλιφόρνια.
Πιστεύω ότι είναι εφικτό η Περιφέρεια Κρήτης ή ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ, να συντάξουν μια πρόταση για ένταξη στο μέτρο 10 του ΠΑΑ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και τη μείωση του πληθυσμού του σε όλη την Κρήτη, κάτι που θα είχε άμεσα θετικά οφέλη για την αγροτική οικονομία.
Κάτι παρεμφερές θα μπορούσε να υλοποιηθεί και για την καταπολέμηση της tuta absoluta σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών, για το οποίο ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε γενικόλογες υποσχέσεις σε πρόσφατη συνάντησή του με αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης.
Εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση για την επίλυση αυτών των τεράστιων προβλημάτων και ενταχθούν αυτές οι δράσεις στο ΠΑΑ, εκτιμώ ότι θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την οριστική καταπολέμηση αυτών των πολύ σημαντικών εχθρών των καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης.
Το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα, αφού αξιοποιηθούν οι γνώσεις των ειδικών, είναι σίγουρο ότι θα ανακουφίσει τους παραγωγούς της Κρήτης και θα συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους και ιδιαίτερα του ελαιόλαδου, για το οποίο η ποιότητα είναι καθοριστικός παράγοντας.
* Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι γεωπόνος-πληροφορικός και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής