Είναι πράγματι μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία η διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνέδριου Κρήτης. Θα πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ένας επανασχεδιασμός των αναπτυξιακών αναγκών της Κρήτης, ενώ θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση με στόχο την εθνική στρατηγική ανάπτυξη.

Θα στοχεύσουμε στην ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειάζεται συστράτευση όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων της Κρήτης για να πέτυχουμε παρά τη στενότητα των πόρων την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κρήτης, τη διαχείριση των υπαρχόντων πόρων και την εφαρμογή των νέων στοχευμένων πολιτικών.

Θα χρειασθεί λοιπόν ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωπολιτική θέση, οι κλιματικές συνθήκες, οι υποδομές κλπ.

Θα χρειασθεί να επιτύχουμε κατ’ αρχάς μείωση της ανεργίας και αποκατάσταση των συνθηκών πλήρους απασχόλησης, αναστροφή της πληθυσμιακής γήρανσης και της μείωσης του πληθυσμού, αντιμετώπιση του φαινομένου της εκροής των υψηλής κατάρτισης εργαζόμενων, αναβάθμιση των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενδυνάμωση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καθώς και τη ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων, την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τον οικολογικό επανασχεδιασμό της οικονομίας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές και δημόσιες πηγές χρηματοδότησης να
αναβαθμίσουμε την δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο θεωρούνται προαπαιτούμενα η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής, η αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών χρήματος, εργασίας και προϊόντων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οφείλουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό υπόδειγμα με στόχο την οικονομία της γνώσης. Στην αγροτική πολιτική που είναι συνδεδεμένη με το πρότυπο των ενιαίων τιμών και τις επιδοτήσεις, πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα του μεγέθους της εκμετάλλευσης, των αποδόσεων και του κόστους παραγωγής.

Επίσης στο πρότυπο που είναι συνδεδεμένο με την ποιότητα, την ταυτότητα και τις υψηλότερες τιμές, πρέπει να δοθεί βάρος στην πιστοποίηση και στην κατάκτηση διεθνών αγορών, απαραίτητες προϋποθέσεις η γνώση, η κατάρτιση, η καινοτομία. Στην παραγωγή τροφίμων σπουδαίο ρόλο θα διαδραματίσει η επιστήμη και η τεχνολογία, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την νέα ΚΑΠ και το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Στη μεταποίηση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε να αξιοποιεί τους εγχώριους φυσικούς πόρους, να δημιουργεί ζήτηση για ενδιάμεσα προϊόντα και να ευνοεί το εμπόριο, τη συντήρηση, τις επισκευές και τις μεταφορές.

Ο τουρισμός αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την Κρήτη, αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Οι βασικοί μας στόχοι είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα σε νέες αγορές, η ανάδειξη ελληνικών προορισμών, ο θεματικός τουρισμός και η προσέλκυση νέων τουριστών.

Οι υποδομές αποτελούν επίσης ένα μεγάλο ζητούμενο. Εκτός από τα μεγάλα έργα ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ οφείλουμε να δούμε και τις προτάσεις των δήμων για μικρότερα αλλά μεγάλης σπουδαιότητας έργα, που περιλαμβάνουν υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τον τουρισμό, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και το εμπόριο. Η διαχείριση επίσης του νερού αποτελεί μεγάλο στοίχημα, όπως και η διαχείριση της ενέργειας.

Στόχος η μετάβαση σε μια οικονομία με λιγότερο άνθρακα, η διασύνδεση της Κρήτης θα επιφέρει κλείσιμο όλων των σημερινών ρυπογόνων μονάδων που βασίζονται στο πετρέλαιο. Υπάρχουν ακόμα πολλοί τομείς που θα πρέπει να ασχοληθούμε όπως π.χ. η υγεία, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία.

Όλα όμως ενόψει του αναπτυξιακού περιφερειακού συνέδριου θα πρέπει να καταλήγουν στον στόχο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, στη βελτιστοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην αξιοποίηση πόρων και της δημόσιας περιουσίας και στην ενίσχυση συνεργειών και δικτυώσεων.