Πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Ιουνίου με επιτυχία το 16ο Κρητικό Συνέδριο Ηλεκτρισμού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΑΚ) με συνέδρους από 4 χώρες, το οποίο περιέλαβε, μεταξύ άλλων θεμάτων της επικαιρότητας, και τα θέματα:

(α) Σύγχρονες Τεχνολογίες στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ),

(β) Αγορές Ηλεκτρισμού και Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση, και

(γ) Νομοθεσία, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί.

Στην έναρξη του Συνεδρίου υπήρξαν επίσημοι χαιρετισμοί από την Περιφέρεια Κρήτης, την Πρυτανεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κλπ. Το Συνέδριο εστιάστηκε στις νέες προκλήσεις στον Ηλεκτρισμό.

Από την αρχή του σχεδιασμού της λειτουργίας των Αγορών Ηλεκτρισμού, βασική αρχή υπήρξε το ότι οι Αγορές θα πρέπει να λειτουργούν έτσι, ώστε να προκύπτει ωφέλεια για τους καταναλωτές και το ευρύ κοινό.

Αυτό το ονομάζω Ηθική της Αγοράς (ΗτΑ). Δικαιοσύνη υπάρχει όταν η Ηθική αυτή είναι πλήρως και από όλους σεβαστή. Η Ηθική της Αγοράς Ηλεκτρισμού πρέπει πάντα να υπερισχύει. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα σήμερα. Μια άλλη πρόκληση είναι να γίνουν τα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΗΕ) εξυπνότερα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, στην σημερινή εποχή της Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης (ΠΕΜ), πρέπει να λειτουργεί με αξιοπιστία και ασφάλεια καθώς και με μέγιστη αποδοτικότητα. Πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ΣΗΕ, που περιλαμβάνει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του Συστήματος.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει σταδιακά να αντικαταστήσουν τη Θερμική Παραγωγή, ώστε να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της απανθρακοποίησης μέχρι το 2050, και πρέπει παράλληλα να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ενέργειας οι οποίες θα χρησιμεύουν στην εξισορρόπηση της ζήτησης από την κατανάλωση και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια επιπρόσθετη πρόκληση είναι η ικανοποίηση της ανάγκης ανακύκλωσης των υλικών των παλαιών μονάδων ΑΠΕ που αποσυναρμολογούνται. Μη ρυπαίνουσες Μεταφορές είναι μια ζωτικής σημασίας πρόκληση. Αυτές θα προκύψουν με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, αμμωνίας, κλπ. αντί των σημερινών καυσίμων, και ειδικότερα οι Πόλεις θα πρέπει σύντομα να αρχίσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές.

Μια άλλη πρόκληση αφορά τον Κεντρικό Σχεδιασμό και τη Λήψη Αποφάσεων για τα Τεχνικά Έργα Μεγάλης Κλίμακας, επειδή οι Κεντρικές Αποφάσεις συχνά συνοδεύονται από ρίσκα, λόγω του μεγάλου απαιτούμενου χρόνου υλοποίησης αφενός και της μεταβλητότητας του οικονομικού (και όχι μόνο) περιβάλλοντος αφετέρου.

Για παράδειγμα, για πολύ σύγχρονες τεχνολογίες όπως τεχνολογίες Ευέλικτων Συστημάτων Μεταφοράς Εναλλασσόμενου Ρεύματος (ΕΣΜΕΡ), καθώς και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Κβαντικών Υπολογιστών, πρέπει να παίρνονται αποφάσεις μόνο μετά από εξαιρετικά προσεκτική μελέτη.

Μέχρι τώρα, τα 16 σχετικά ετήσια διεθνή Συνέδρια, που άρχισαν από το Ηράκλειο της Κρήτης (εξ ου και «Κρητικά»), οργανώθηκαν από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Φορείς Ανάπτυξης, Φορείς Μηχανικών, και Ηλεκτρικές Εταιρείες σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, και χρησίμευσαν στη διάχυση των Τεχνικών Πληροφοριών αλλά και των Καλών Πρακτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη δικτύωση των Μηχανικών Ισχύος, των Ερευνητών και των Πανεπιστημιακών που ασχολούνται με τα θέματα των ΣΗΕ.

Ο καθηγητής Θαλής Μιχ. Παπάζογλου ήταν πρόεδρος του Συνεδρίου και υπήρξε ο ιδρυτής του ετήσιου συνεδρίου