Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25-06-2023 που η Νέα Δημοκρατία, παρά το σημαντικά μειωμένο ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία,  πέτυχε μια σημαντική νίκη, με αποτέλεσμα να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Η νέα Κυβέρνηση όμως  είναι συνέχεια της προηγούμενης,  που κυβέρνησε τη χώρα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και όταν νέοι Υπουργοί λένε,  ότι θα σηκώσουμε τώρα τα μανίκια,  είναι σαν να λένε ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τα είχαν κατεβασμένα και ότι για τα λάθη ή τις παραλήψεις και τις αστοχίες  που έγιναν δεν φέρουν καμιά ευθύνη.

Όπως  για παράδειγμα  ότι  το κατά Κεφαλήν Εισόδημα στη χώρα μας,  σύμφωνα με στοιχεία της  Eurostat, διαμορφώθηκε το έτος 2022 στο 68% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το τρίτο χαμηλότερο μετά τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία. Αλλά και για το γεγονός ότι η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών  βρίσκεται στην προτελευταία θέση μετά τη Βουλγαρία μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης η χώρα μας, σύμφωνα  με στοιχεία επίσης της Eurostat,  είχε   στο τέλος του 2022  το υψηλότερο Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.  Μήπως λοιπόν  πρέπει  να  παρθούν μέτρα για την  μείωση του,  ώστε να μην οδηγηθεί   ξανά  η χώρα  τα επόμενα χρόνια σε νέα οικονομική περιπέτεια,  όπως αυτή που πέρασε πρόσφατα με τα γνωστά αποτελέσματα. Γιατί του φρονίμου το παιδί πριν πεινάσει μαγειρεύει.

Όσον αφορά τη μείωση των πενήντα φόρων, που  ανέφερε προεκλογικά το κυβερνών πολιτικό κόμμα, δεν ξέρω πόσο έχει ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες, αφού σχεδόν το μισό εισόδημα τους επιστρέφει με διάφορους τρόπους στο Ελληνικό Κράτος, είτε ως φόρος εισοδήματος, είτε ως  ασφαλιστικές εισφορές, είτε ως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κτλ. Δηλαδή μήπως τα παίρνει από τη μια τσέπη και  δίνει ένα μέρος στην άλλη, για να φαίνεται  ως ο καλός ο πατερούλης.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας πολίτης, είναι  η κακή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο παρά τις τεράστιες προσπάθειες του  Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού  είναι αδύνατον να ανταποκριθεί  στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα.

Η πρόταση όμως του πρώην  βουλευτή Ευβοίας  Σπύρου Πνευματικού  της Νέας Δημοκρατίας, για την επιλογή των ασθενών ανάλογα με το προσδόκιμο της ζωής τους, δείχνει τη σημασία που έχουν για την υγεία ορισμένα πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία της χώρας.

Η υγεία όμως  είναι το υπέρτατο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά δυστυχώς τα πρώτα σημάδια, περί εμπλοκής των  Ενόπλων δυνάμεων, της Πυροσβεστικής,  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ, για την διαμετακομιδή των ασθενών σε Νοσοκομειακές Μονάδες  για θεραπεία, δείχνει την προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το τόσο κρίσιμο θέμα της ζωής των ασθενών.

Η υπόσχεση ότι η λύση αυτή θα είναι προσωρινή, δυστυχώς όμως στη Χώρα μας  αυτό που συμβαίνει,  είναι ότι  ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Μακάρι αυτή τη φορά  να μην συμβεί και να δοθούν σύντομα   σωστές και μόνιμες λύσεις. ‘Ιδωμεν.

Για να βάψεις  όμως αυγά χρειάζεται μπογιά, γιατί με σκέτο νερό αυγά δεν βάφονται.  Έτσι λοιπόν και για  την ουσιαστική  αντιμετώπιση του συστήματος υγείας, χρειάζεται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, όπως η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τις Υγειονομικές Μονάδες, όπως Νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου  μηχανολογικού ιατρικού εξοπλισμού,  διαφορετικά θα γίνει ξανά μια τρύπα στο νερό.

Οι ασθενείς θα πεθαίνουν αντί στις καρότσες ιδιωτικών αυτοκινήτων, σε Κρατικά, ή Δημοτικά αυτοκίνητα και το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το πηλίκον.

Το πρόβλημα λοιπόν της Υγείας είναι τεράστιο και χρειάζεται ριζική αναβάθμιση, το οποίο δυστυχώς παρά το γεγονός ότι  μπορούσε την προηγούμενη κυβερνητική τετραετία,  με την  γενναία χρηματοδότηση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του κορονοϊού, να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις,  δυστυχώς όμως  δεν έγινε  τίποτα  σημαντικό και έτσι οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

Όσον αφορά την ακρίβεια, κυρίως των προϊόντων διατροφής, εδώ παρά τους ισχυρισμούς ότι είναι εισαγόμενη, οι μισθοί  όμως δεν είναι εισαγόμενοι, οι οποίοι στη χώρα μας είναι υποπολαπλάσιοι από τις άλλες χώρες κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που μπορεί να υπάρχει ο ίδιος πληθωρισμός, αλλά δεν υπάρχει το ίδιο εισόδημα και επομένως η αγοραστική δυνατότητα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Ένα άλλο  πολιτικό πρόβλημα  για την κυβέρνηση  είναι   η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στον οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός, ότι κυβέρνησε τη χώρα σε μια χρονική περίοδο, ίσως τη δυσκολότερη από το 1974 μέχρι σήμερα, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την μνημονιακή επιτήρηση και να την παραδώσει στους επόμενους χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών,  ο οποίος  δεν υπάρχει πλέον ως πρόσωπο πρώτης γραμμής,  για να του φορτώνει τις αποτυχίες και τις αστοχίες της, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου το κόστος  της αντιμετώπισης των προβλημάτων και έτσι   πλέον  θα υπάρχει ή η λύση  ή ο γκρεμός.

Τέλος η επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία χρονική περίοδο, αλλά και τα προεκλογικά επιδόματα που χορηγήθηκαν,  κάλυψαν  προσωρινά τις ανάγκες των πολιτών και όπως αποδείχτηκε  είχαν και θετικά εκλογικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Όταν όμως  αυτά δεν καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των πολιτών,  τότε  το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, με αποτέλεσμα το στομάχι  να μένει άδειο και να διαμαρτύρεται συνεχώς. Τα μηνύματα λοιπόν που εκπέμπει φτάνουν  στο μυαλό, το οποίο παίρνει  και τις τελικές  κρίσιμες αποφάσεις.

 

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντης ΕΛΤΑ