Ως γνωστόν,  σύμφωνα με έγκυρες δημοσκοπήσεις, το 70% των Ελλήνων θεωρεί την “Συμφωνία των Πρεσπών” εθνικά επιβλαβή. Από το υπόλοιπο 30%, άλλοι την θεωρούν ένα καλό συμβιβασμό   και άλλοι διπλωματικό θρίαμβο.  Οι σύμμαχοί μας μάλιστα Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί, που λίγο τους ενδιαφέρουν οι εθνικές  και ιστορικές ευαισθησίες των Ελλήνων και πολύ  τα   πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικά συμφέροντά τους, συγχαίρουν τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων, προτείνοντας τους πρωθυπουργούς τους για Νόμπελ Ειρήνης.

Το  κύριο, βέβαια, ερώτημα, που φαίνεται να μην απασχολεί τους άκριτους  χειροκροτητές  της Συμφωνίας, είναι αν παραβιάζεται πριν καν επικυρωθεί αυτή η καλή, για αυτούς, Συμφωνία κατάφωρα, υπέρ των Σκοπίων; Ας γίνουμε συγκεκριμένοι: Θεμελιώδης διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών (άρθρο 1.12) είναι το γειτονικό κράτος να ονομαστεί για κάθε χρήση (erga omnes) και σε όλες τις περιπτώσεις “Βόρεια Μακεδονία”.

Εξ αυτού και μόνο, λοιπόν, στο τροποποιημένο Σύνταγμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», «Μακεδονικό κράτος» και οτιδήποτε σχετικό. Κι όμως υπάρχουν τέτοιες αναφορές, γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας.

-Πρώτον, στο άρθρο 36 του τροποποιημένου Συντάγματος υπάρχει αναφορά σε «Μακεδονία». Η δικαιολογία που πρόβαλε προφορικά ο Ζάεφ είναι ότι πρόκειται για ιστορική αναφορά. Φρόντισε, όμως, στη ρηματική διακοίνωση να μην αναφέρει τη δικαιολογία αυτή, ώστε να εγγράψει υποθήκη, την οποία ενδεχομένως μία επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να την επικαλεσθεί.

Η Συμφωνία, ωστόσο, δεν προβλέπει εξαιρέσεις για ιστορικές ή άλλες αναφορές. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση;

-Δεύτερον, η κυβέρνηση Τσίπρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, διότι με τη Συμφωνία δεν αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα κι ότι ο όρος «Μακεδόνες» αφορά την ιθαγένεια. Γιατί τότε στο τροποποιημένο Σύνταγμα υπάρχουν αναφορές σε «μακεδονικό λαό» και η φράση «μακεδονικοί εθνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι»;

Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι για άλλη μια φορά βαφτίζει το κρέας ψάρι, καθόσον όποιος γνωρίζει την ελληνική γλώσσα η λέξη  “ιθαγένεια”   ταυτίζεται με την “Εθνικότητα=nationality”,   διότι προέρχεται από τις λέξεις “ιθύς =απευθείας”    και “γένος=γενιά”,  άρα είναι κατευθείαν απόγονοι του… Μεγάλου Αλεξάνδρου! Συγχέουν ακόμη τη  λέξη ”ιθαγένεια”   με το citizenship, που όπως το υποδηλώνει το πρώτο της συνθετικό  “citizen=πολίτης” σημαίνει “υπηκοότητα”.

-Τρίτον, η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ρητά ότι τα Σκόπια θα τροποποιήσουν το Προοίμιο του Συντάγματος και τα άρθρα 3 και 49. Τροποποίησαν, άραγε, το Προοίμιο; Όλα δείχνουν πως όχι. Εάν επιβεβαιωθεί και επισήμως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο τροποποιημένο Σύνταγμα θα αναφέρεται ακόμα πέντε φορές το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δύο “Μακεδονία”.

Πολλοί, υποστηρικτές της  επίμαχης Συμφωνίας χρησιμοποιούν συχνά το επιχείρημα:  Μα τι ζητάτε; Aφού 150 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, Μακεδονία;”. Μα  και 150 επίσης χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος σαν “Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο  που το έχει αναγνωρίσει, ποτέ  όμως δεν δέχτηκε ένα τέτοιο επιχείρημα, αναστέλλοντας τις επιδιώξεις της για την Κύπρο, μη δεχόμενη τετελεσμένα. Στο τέλοs, φαίνεται ότι θα το επιτύχει…

Ένα άλλο, από τα βασικά επιχειρήματα που ακούστηκαν στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ότι οι γείτονες έχουν το δικαίωμα “αυτοπροσδιορισμού”.  Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όμως, είναι ατομικό και υπό όρους… Αφορά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να ορίζει ποια είναι η εθνική του συνείδηση. Δεν σημαίνει ότι ένας λαός μπορεί να επιλέγει χωρίς περιορισμούς όποιο όνομα θέλει για τον εαυτό του, για το κράτος  και τη γλώσσα του.

Η Μεγάλη Βρετανία μάλιστα αναγκάστηκε να ονομαστεί Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από ένσταση της Γαλλίας, για να μην υπάρχει σύγχυση με τη γαλλική Βρετάνη, που είναι ακριβώς απέναντι, έστω και αν τους χωρίζει η Μάγχη. Όταν ένας συνοράτορας σου αλλάξει το επίθετό του, λαμβάνοντας το δικό σου, αποσκοπεί, ίσως, με μετακίνηση των συνόρων  κάποτε,  όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να σφετεριστεί μέρος ή όλη την περιουσία σου…

Εάν  η   κυβέρνηση   πιστεύει  ότι το δικαίωμα του ”αυτοπροσδιορισμού”   ισχύει γενικά και χωρίς περιορισμούς, θα έπρεπε για λόγους συνέπειας να αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος σαν “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Γιατί άραγε ζήτησαν πιεστικά να μετονομασθεί σε Βόρεια Μακεδονία; Γιατί αρνούνται το δικαίωμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη να αυτοπροσδιορισθεί σαν τουρκική και το ψευδοκράτος της Κύπρου σαν “Βόρεια Δημοκρατία της Κύπρου”;   Έτσι  “βάζουν ιδέες”    σε αντιπάλους μας…

Με  τέτοια   επιπολαιότητα λοιπόν  ανοίγονται  κερκόπορτες. Πρέπει το συντομότερο να τεθεί τέρμα σε  αυτή την εθνική κατρακύλα…- – — – — – –