Ο πρωθυπουργός -αδιαφορώντας για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα άλλα σημαντικά προβλήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, για τα οποία διαμαρτύρονταν τα μέλη των δύο Συλλόγων των αρχαιολόγων- στη ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις, ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης», ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στην: «ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου και μεγαλύτερου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο».

Και, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους εξαγγελίες, δεν είπε ούτε πότε ούτε πού θα ανεγερθεί αυτό «το σύγχρονο και μεγαλύτερο Μουσείο».

Αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός είναι το ίδιο με εκείνο που είχε αναφέρει, με άλλα λόγια, το 1985 σε προεκλογική της ομιλία στο Ηράκλειο η αείμνηστη και ενθουσιώδης Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού.

Μια αναφορά που ξεχάστηκε τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν όπως και τα 11 χρόνια της περιόδου 1993-2004 των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ό, τι συνέβη με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και με την κυβέρνηση της Ν.Δ., στα δυόμισι χρόνια που υπολείπονται μέχρι τις εκλογές του 2027, αν, φυσικά, δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές.

Δυστυχώς το θέμα της ανέγερσης του κτηρίου που προαναφέρθηκε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (το σημαντικότερο της χώρας μετά από το Μουσείο τη Ακρόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) δεν το έθεταν στις διεκδικήσεις τους από το 1985 και μετά όλες οι παρατάξεις του Δήμου Ηρακλείου όσο και εκείνες της Περιφέρειας Κρήτης.

Κάποιοι λένε ότι αυτό δεν είχε συμβεί διότι αντιδρούσαν κάποιοι που έχουν συμφέρον να μην μετεγκατασταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στο θέμα του άρθρου αυτού έχω αναφερθεί σε πολλά άρθρα μου στην Εφημερίδα «Πατρίς». Ένα από αυτά -που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της 2.9.2009- είχε τον τίτλο: «Πότε επιτέλους θα αποκτήσει το Ηράκλειο το νέο υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που τόση ανάγκη έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο και δικαιούται η πόλη μας».

Μια τελευταία αναφορά μου στο θέμα αυτό περιλαμβανόταν σε άρθρο μου στο φύλλο της εφημερίδας της 5.10.2023 με τίτλο: «Δεκάξι προτάσεις στη νέα Δημοτική Αρχή».

Η σχετική αναφορά ήταν η εξής:
«Σε 4 χρόνια θα εκκενωθεί ο χώρος του αεροδρομίου. Πριν πουληθεί και αυτός ο χώρος (όπως, δυστυχώς συνέβη με την πρώην Αμερικάνικη Βάση) έγραψα πρόσφατα στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (βλέπε φύλλο της 10.8.23) ένα άρθρο με τίτλο «Ο Δήμος Ηρακλείου να απαιτήσει την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του αεροδρομίου» Θα ήταν καλό να το πράξει η νέα Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια».

Χάρηκα πολύ όταν διάβασα ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει ένα τμήμα της έκτασης του αεροδρομίου, όταν αυτό μεταφερθεί στο Καστέλι, προκειμένου, ανάμεσα στα άλλα, στο τμημα αυτό να ανεγερθεί το σύγχρονο κτήριο που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Δεδομένου ότι είναι απόφαση αυτής της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ολόκληρο το χώρο του αεροδρομίου και να μην παραχωρήσει τίποτε, όπως έκανε με την πρώην Αμερικάνικη Βάση, επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μου, ΤΩΡΑ:
(α) Ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης να υποβάλουν επισήμως στον Πρωθυπουργό την απαίτηση του κρητικού λαού  να παραχωρηθεί το προαναφερθέν τμήμα του αεροδρομίου για την ανέγερση του σύγχρονου κτηρίου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και να πιέζουν συνεχώς μέχρις ότου επιτευχθεί η παραχώρηση αυτή.

(β) Σε επικουρία της απαίτησης αυτής του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, οι Σύλλογοι των αρχαιολόγων να συμπαρασταθούν στην παραπάνω απαίτηση μέχρι την ικανοποίηση της.

(γ) Το ίδιο να πράξουν και ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλοι φορείς, και

(δ) Με πρωτοβουλία των πολιτιστικών Συλλόγων του Ηρακλείου, να αρχίσει η συλλογή υπογραφών για την ικανοποίηση της δίκαιης αυτής απαίτησης, όπως έγινε για τη διάσωση του κτηρίου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο χώρο του αεροδρομίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Αλικαρνασσού, οι κάτοικοι της οποίας υποφέρουν επί δεκαετίες τα όσα προκαλεί στη ζωή τους η λειτουργία του αεροδρομίου.

Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ