Το νέο, ανακυκλωμένο όπως και το προηγούμενο, είναι από τα πολυπληθέστερα Υπουργικά Συμβούλια στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι γεγονός πως οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις είναι οι πλέον πολυάριθμες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και όχι απλώς ανήκουν στην ΝΔ, αλλά είναι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, την θητεία 2019-2023 ο κυβερνητικός αριθμός ήταν 51 και 53 αντίστοιχα και τη νέα θητεία 2024 ο κυβερνητικός αριθμός ανέρχεται σε 64 και 67 αντίστοιχα και πιο συγκεκριμένα: στα 20 Υπουργεία οι υπουργοί και οι αναπληρωτές είναι 24 και οι υφυπουργοί 36, συν 3 υπουργοί Επικρατείας και 3 υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ, συν τον Πρωθυπουργό = 67.
Αν τώρα προσθέσουμε στον αριθμό αυτό 1000-1200 μετακλητούς υπηρέτες της «ματζαδούρας» του κυβερνητικού σχήματος (γενικούς γραμματείς, γραμματείς, ιδιαιτέρες-ους κλπ εκλεκτούς, που προσλήφθηκαν με μόνο κριτήριο το στενό κομματισμό, τη συγγένεια ή τη φιλία-γνωριμία, φυσικά πολλαπλασιάζονται ανάλογα από τον αριθμό του σχήματος.
Οι αιτίες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πολλές και μάλιστα σε κάθε ανασχηματισμό-αναδόμηση-ανακύκλωση, το κυβερνητικό σχήμα σπάει ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ, από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει μεν να διατηρήσει της κομματικές ισορροπίες, για να ικανοποιήσει όλες τις πτέρυγες και τα «καπετανάτα» του κόμματος, αλλά και για να δώσει σε μια πλειάδα επίδοξων πολιτευτών την ελπίδα ότι για όλους μπορεί να υπάρξει μια καρέκλα εξουσίας.
Ο ίδιος εξ άλλου δεν εμπιστεύεται απολύτως, παρά ελάχιστους, που εκείνοι υπηρετούν στο Πρωθυπουργικό γραφείο και αποτελούν το στενό του πυρήνα, με αποτέλεσμα, επειδή δεν μπορεί να ελέγχει αλλιώς, όσους Υπουργούς, που δεν είναι απόλυτα έμπιστοι του, είτε γιατί προέρχονται από άλλο «κομματικό καπετανάτο», είτε γιατί ήλθαν «εκ μεταγραφής», και είναι κάμποσοι, οι επίορκοι καρεκλάτοι, κυρίως τ.ΠΑΣΟΚ, οπότε τους χώνει δίπλα και 2-3 υφυπουργούς της εμπιστοσύνης του και έτσι αφενός επιτυγχάνει τον έλεγχο και αφετέρου έχει και το κεφάλι του ήσυχο.
Να σημειωθεί ότι ευτυχώς η κυβέρνηση είναι ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, διαφορετικά, σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας, το κυβερνητικό σχήμα σε Υπουργούς-Υφυπουργούς και «αναγκαίους» ακολούθους, έπρεπε να ήταν πολλαπλάσιο. Δε μπορώ να πω, σε αυτό είμαστε τυχεροί;
Από τις παραπάνω σκέψεις, εύλογα διερωτάται κάθε καλοπροαίρετος, λογικά σκεπτόμενος φορολογούμενος πολίτης, η Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων, χρειάζεται τόσο πολυάριθμο και επώδυνα δαπανηρό κυβερνητικό σχήμα; όταν αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια σχήματα, ακόμη και του τρίτου κόσμου, δεν έχουν ούτε τους μισούς, πώς αυτοί κυβερνώνται;
Από έρευνα ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:
-Η ΑΥΣΤΡΙΑ με πληθυσμό 9 εκ. κατοίκων, έχει 12 υπουργούς και 4 υφυπουργούς.
-Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ με πληθυσμό 10 εκ. περίπου, έχει 15 υπουργούς και 39 υφυπουργούς.
-Το ΒΕΛΓΙΟ με ίδιο πληθυσμό περίπου, έχει 17 υπουργούς και αναπληρωτές και 8 υφυπουργούς.
-Το ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ της Αφρικής με πληθυσμό 10,9 εκ . κατοίκων, έχει 53 υπουργούς και 10 υφυπουργούς.
-Το ΙΣΡΑΗΛ, όπου η κυβέρνηση συνεργασίας έχει σχηματιστεί από 6 κόμματα, έχει 43 Υπουργούς και 7 Υφυπουργούς και
-Η ΤΟΥΡΚΙΑ των 90 εκ. κατοίκων έχει 17 Υπουργούς και 1 αντιπρόεδρο.
Οι παραπάνω σκέψεις, χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικού κομματισμού, αλλά καλοπροαίρετης κριτικής, την οποία νομίζω ότι δικαιούμαι ως φορολογούμενος πολίτης, καλό είναι να προβληματίσουν καθένα και κυρίως την κυβερνώσα παράταξη, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του πολίτη, όταν μάλιστα η ίδια διαλαλεί ότι βρισκόμαστε σε χρόνο ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και όταν γνωρίζει καλά ότι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
*Ο Τίτος Ταγαράκης είναι επίτιμος δικηγόρος π. πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου