Κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΗ.
Με προβληματίζει ιδιαίτερα και σε μεγάλο βαθμό, όπως φαντάζομαι προβληματίζει και όλους τους ενεργούς πολίτες του Δήμου Ηρακλείου, η λειψυδρία που θα μας ταλανίσει αυτό το έτος, ίσως και τα επόμενα αν σωστά ερμηνεύουν οι επιστήμονες τα καιρικά φαινόμενα.
Ίσως θα ήταν πιο εύκολο η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αν ενεργούσαμε από παλιά όπως ενήργησαν άλλα κράτη, όπως π.χ. οι αδελφοί μας Κύπριοι, με δράσεις όπως φράγματα, συνετή διαχείριση από τους πολίτες, αστούς, αγρότες (πότισμα), βιομηχανίες. Είχαν δε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα καλής διαχείρισης των υδάτων υπόγειων και υπέργειων. Με ταπεινότητα θα έκανα μία πρόταση, η οποία νομίζω με κάποιο μικρό κόστος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί.
Πολλοί έχουν κήπο στα σπίτια τους, ποτίζουν δέντρα και λίγα λουλούδια και άλλα χρήσιμα φυτά, θα μπορούσαν να παίρνουν νερό όχι πόσιμο αλλά κατάλληλο για πότισμα από τον βιολογικό, πληρώνοντας ένα μικρό κόστος (μεταφοράς) και έτσι το πόσιμο νερό να μην σπαταλιέται για πότισμα.
Που όμως θα το αποθηκεύουν με δικά τους έξοδα, όσοι έχουν χώρο να αγοράσουν ένα ντεπόζιτο κάποιων τόνων ανάλογα τον χώρο και την κατανάλωση, η ΔΕΥΑΗ να αναλάβει να τους προμηθεύει νερό με πολύ μικρό κόστος, καταβάλλοντας μόνο τα μεταφορικά. Αλλά από τη μεριά του Δήμου, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε να καθαρίζεται το νερό του βιολογικού, να καταστεί κατάλληλο για πότισμα και να μην πηγαίνει στη θάλασσα άχρηστο.
Με τη μέθοδο αυτή θα πρασινίσει το Ηράκλειο, οι διάφοροι χώροι πρασίνου του Δήμου θα είναι σε άριστη κατάσταση με νερό που τώρα δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Έτσι θα είναι επαρκές το καθαρό νερό που χρησιμοποιείται από τους πολίτες στα σπίτια τους. Ίσως και για εξωτερική χρήση να είναι κατάλληλο και έτσι θα έχουμε εξοικονομήσει κόστος και χρήμα για τους πολίτες.
Όταν μάθουμε να σεβόμαστε το νερό, θα μάθουμε να σεβόμαστε και το περιβάλλον, πράγματα αναγκαία για τη συνέχιση της ζωής.
Ι. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ