Από πολλούς σχολιαστές στα  έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης γράφεται και λέγεται ότι ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού επέδειξε τα τελευταία χρόνια θαυμαστή αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν περισσότερο από τα επώδυνα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρας μας και τα οποία εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Πράγματι αυτή η διαπίστωση είναι σωστή.

Η αλληλεγγύη όμως ποτέ δεν έλειψε από τη χώρα μας. Διαχρονικά – δηλαδή όλα τα χρόνια πριν από τη κρίση –  ενορίες, φιλανθρωπικά σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα άτομα και οικογένειες σε όλη τη χώρα βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν συγγενείς, φίλους, γνωστούς αλλά και άλλους που είχαν προβλήματα υγείας, οικονομικά και άλλα προβλήματα και στερούνταν τα μέσα να τα αντιμετωπίσουν. Το ίδιο συνέβαινε και στο Ηράκλειο και στα χωριά του νομού.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ μόνο σε μια από τις οργανώσεις αυτές που λειτουργούν στο Ηράκλειο Πρόκειται για την Εταιρεία νόσου Alzheimer «Αλληλεγγύη» (ο πλήρης τίτλος της είναι: Εταιρεία νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη»). (θα την αναφέρω απ’ εδώ κι’ εμπρός ως «Αλληλεγγύη»).

Η ασθένεια αlzheimer ή το αλτσχάιμερ, όπως συνήθως αναφέρεται στις καθημερινές συζητήσεις, φέρει το όνομα του γιατρού που την περιέγραψε το 1906.  Είναι η κύρια αιτία της άνοιας σε ποσοστά πάνω από 50%, δεν θεραπεύεται,  επιδεινώνεται με το χρόνο και τελικά προκαλεί το θάνατο.

Προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους πάνω από 65 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα ακόμα και πριν από τα 50 τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα πάσχουν από την ασθένεια αυτή παγκοσμίως 26.000.000 άνθρωποι και στη χώρα μας γύρω στις 200.000. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.

Όσοι έχουν εμπειρία συγγενών ή φίλων που έπασχαν ή πάσχουν από αλτσχάιμερ γνωρίζουν την τραγικότητα των ασθενών – πολλές φορές δραστήριων και επιτυχημένων στο επάγγελμα τους ανδρών και γυναικών– οι οποίοι βιώνουν τη βαθμιαία απώλεια επαφής τους με τον κόσμο, αλλά και το δράμα  των συζύγων ή άλλων συγγενών τους που, ελλείψει κρατικής φροντίδας, φέρουν το σταυρό αυτό, πολλές φορές, επί σειρά ετών.

Την έλλειψη κρατικών υποδομών στη χώρα μας για την περίθαλψη όσων πάσχουν από αλτσχάιμερ και την βοήθεια και ανακούφιση εκείνων που τους φροντίζουν ήρθε να καλύψει η ίδρυση Εταιρειών Αλτσχάιμερ, οι οποίες έχουν συγκροτήσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία αλτσχάιμερ. Μια από τις Εταιρίες αυτές είναι η «Αλληλεγγύη».

Η «Αλληλεγγύη» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 από συγγενείς ασθενών με άνοια, γιατρούς, ψυχολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, που ασxολούνται με τη νόσο αλτσχάιμερ.

Στο  ενημερωτικό σημείωμα της Εταιρείας στο Διαδίκτυο αναφέρονται τα εξής:

«Η “Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου” με διακριτικό τίτλο “Αλληλεγγύη” είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από ομάδα εθελοντών επαγγελματιών υγείας και από συγγενείς ασθενών.

Κύριος σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την κατανόηση της άνοιας και να υποστηρίξει την δράση όλων όσων έχουν σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά στην άνοια και τη νόσο Alzheimer στα πλαίσια του Νομού Ηρακλείου και ευρύτερα……..

Σημαντικός στόχος της “Αλληλεγγύης” είναι και η παροχή συμβουλών για την φροντίδα των ασθενών, πληροφόρησης και υπηρεσιών για τους προσβληθέντες και τις οικογένειες τους. Στα πλαίσια αυτά ενισχύεται η παροχή αμοιβαίας βοήθειας μελών των οικογενειών των ασθενών για να μειωθεί το κοινωνικό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος από την μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Υλοποιώντας τους στόχους αυτούς η «Αλληλεγγύη»,  για να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους πάσχοντες από τη νόσο αλτσχάιμερ, τους συγγενείς τους και εκείνους που τους φροντίζουν λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα «Κέντρα Ημέρας»,  ένα κάθε μία εργάσιμη μέρα, σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου καθώς και στα προάστια της πόλης στα οποία εθελοντές γιατροί, ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες και εθελοντές άλλων ειδικοτήτων προσφέρουν την αναγκαία  βοήθεια σε ασθενείς και συμβουλές σε όσους τους φροντίζουν.

Ταυτόχρονα οργανώνει εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού για την τόσο σοβαρή αυτή ασθένεια. Πρόκειται για μια πολύτιμη προσφορά σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών του Ηρακλείου οι οποίοι έχουν δικούς τους που πάσχουν από αλτσχάιμερ.

Εκτός από τις καθημερινές αυτές δραστηριότητές της η «Αλληλεγγύη» οργανώνει και συνέδρια για την ασθένεια αυτή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η «Αλληλεγγύη» οργάνωσε το 6ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Νόσο Alzheimer και τις συναφείς διαταραχές καθώς και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην ενεργό υγιή γήρανση με υπότιτλο «Ο ασθενής με άνοια ως πρόσωπο και ως αξία».

Τα συνέδρια αυτά ήταν συνέχεια των πέντε Παγκρήτιων Συνεδρίων που έγιναν στο Ηράκλειο από το 2007 μέχρι το 2016. Αν διεξέλθει κανείς τον κατάλογο των καθηγητών πανεπιστημίων, ερευνητών, ιατρών και άλλων ειδικών που μετείχαν στα συνέδρια αυτά θα διαπιστώσει ότι είναι ισάξια ανάλογων διεθνών συνεδρίων που οργανώνονται σε πρωτεύουσες πολλών χωρών του κόσμου.

«Ψυχή» της «Αλληλεγγύης» είναι η δραστήρια πρόεδρός της και  αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Ιωάννα  Κορτσιδάκη, η οποία στο διάστημα των 13 ετών λειτουργίας της οργάνωσης αυτής κατόρθωσε να συγκεντρώσει μια πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων υγείας και άλλων ειδικών καθώς και απλών πολιτών, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε όλες τις δράσεις της.

Εκτιμώντας την πολύτιμη προσφορά της «Αλληλεγγύης» στους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ και όσους τους φροντίζουν, όσοι Ηρακλειώτες έχουν τη δυνατότητα  θα ήταν καλό να την ενισχύσουν  οικονομικά για να επιτελέσει κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο το θεάρεστο έργο της.

 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης  είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.