Είχαμε προετοιμασθεί και ήμασταν προϊδεασμένοι ότι τον μήνα Αύγουστο θα βιώναμε κάποιου είδους καύσωνα, αλλά σίγουρα όχι εκείνον που μας επισκέφτηκε πρόσφατα και εννοώ τον πολιτικό.
Επιπλέον, πλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με καινούργιες λέξεις, όπως την επισύνδεση, έναν νεολογισμό περισσότερο που στην ουσία αποτελεί ένα είδος συνακρόασης της προσωπικής επικοινωνίας κάποιου, αλλά που προκάλεσε όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο την ανάδυση άλλων σοβαρών πολιτικών ερωτημάτων, όπως πληροφορούμαστε επί καθημερινής βάσεως από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Την ίδια στιγμή, ήρθαν στην επιφάνεια καινούργια εκλογικά σενάρια παρά τις σθεναρά αντίθετες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αρκετά για τον εκλογικό νόμο, αλλά το σπουδαιότερο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.
Τα τρία χρόνια που πέρασαν με την παρούσα κυβέρνηση, ανέδειξαν τον νυν πρωθυπουργό ως έναν άτυπο ηγέτη της ‘συντηρητικής’ παράταξης, έχοντας εμβολίσει ένα μεγάλο μέρος του παλιού και παραδοσιακού κεντρώου χώρου, για να χρησιμοποιήσουμε παλιές κατατάξεις και χαρακτηρισμούς.
Ήταν το αντίπαλο δέος μιας κυβέρνησης που έστελνε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα σε επικίνδυνες περιπέτειες και άγνωστα μονοπάτια και η οποία βεβαίως κρίθηκε για την όποια προσφορά της από την εκλογική αναμέτρηση του 2019. Στα χρόνια που πέρασαν με ετούτη την κυβέρνηση, συνέβησαν πολλά γεγονότα στα οποία έχουν αναφερθεί πολλάκις σχεδόν άπαντες.
Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ένας μεγάλος αριθμός κυβερνητικών στελεχών, προέρχεται από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και οι οποίοι κατά ομολογία πολλών είναι πετυχημένοι στον τομέα τους. Κι ακόμα πως το πρώην ΠΑΣΟΚ αναδύθηκε στην επιφάνεια των πολιτικών τεκταινομένων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικής υπνώσεως με αφορμή την καινούργια ηγεσία του.
Και ενώ όλα έδειχναν πως κατασταλάζουν κάπου, η πρόσφατη ανακάλυψη ότι το τηλέφωνο του προέδρου του βρισκόταν παγιδευμένο, άλλαξε πολλά στο εκλογικό σκηνικό! Ενώ προηγουμένως φαινόταν ξεκάθαρα πως θα άρχιζε και στη χώρα μας μια περίοδος μετεκλογικών συνεργασιών, με αυστηρά καθορισμένες δεσμεύσεις από τα κόμματα που θα συμμετείχαν σε μια πολυκομματική κυβέρνηση, τώρα μάλλον οι πολιτικοί καιροί αλλάζουν!
Γιατί η μεν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας φαντάζει αβέβαιη, ενώ είναι μάλλον οξύμωρο να συνεργασθεί ο κ. Ανδρουλάκης με το κόμμα που παρακολουθούσε το τηλέφωνό του, αν και δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα και μάλλον, κατά τα φαινόμενα, δεν θα μάθουμε ποτέ για ευνόητους λόγους, παρά τα όσα ακούσαμε στη συζήτηση που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στη Βουλή!
Είναι σίγουρο, όμως, ότι το σκάνδαλο έφερε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ξανά στο προσκήνιο γιατί μετά τους πρώτους μήνες που εμφάνισε σημεία δημοσκοπικής ανόδου, παρουσίασε σχετική διακοπή της δημοφιλίας του και σταθεροποιήθηκε στα ποσοστά που γνωρίζουμε.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναμφίβολα, επικρατεί αμηχανία με το καινούργιο πρόβλημα που προέκυψε στο εσωτερικό του, κάτι που φυσικά δεν λύνεται με ανασχηματισμό λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος έως τις εκλογές, εκτός των μικρών αλλαγών σε συγκεκριμένα πόστα που είδαμε.
Πολλά πράγματα θα φανούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις, όχι τις πολύ πρόσφατες, οι οποίες όπου νάναι θα έρθουν στην δημοσιότητα και θα σχολιαστούν δεόντως πλουτίζοντας την επικαιρότητα με χρήσιμα στοιχεία για την παραπέρα πορεία των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας.
Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η αυτοδυναμία παρουσιάζεται πλέον ως μονόδρομος, ενώ για το ΠΑΣΟΚ περίοδος περισυλλογής και ήρεμης λήψεως αποφάσεως χωρίς τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων όσον αφορά τις μελλοντικές και κυρίως τις μετεκλογικές του προτιμήσεις συνεργασίας.
Όσον αφορά τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί εναγωνίως να τεθεί επικεφαλής όλων των υπόλοιπων ‘προοδευτικών’ πολιτικών δυνάμεων για μια μελλοντική διακυβέρνηση, με δεδομένο το γεγονός της απουσίας του κ. Ανδρουλάκη από την παρουσία του στη Βουλή λόγω ελλείψεως από μέρους του της βουλευτικής ιδιότητας.
Κάποιες δηλώσεις και κείμενα του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κάποιες εφημερίδες τελευταία, πόρρω απέχουν από μια τέτοια προσπάθεια, παρά τα διαφορετικά που ειπώθηκαν αφήνοντας πίσω δραματικά και περίεργα ερωτήματα για την πορεία του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας.
* Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι διευθυντής Χειρουργικής, συγγραφέας