«Πολιτική Προστασία» είναι δυο λέξεις σημαντικές και όταν εκφράζονται ταυτόχρονα εκπέμπουν από κοινού μια και μοναδική βασική έννοια:
Τις θεμελιώδεις αρχές της πρόληψης, του σχεδιασμού, της ενεργοποίησης και κλιμάκωσης δράσης του δυναμικού και των μέσων του κρατικού μηχανισμού, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν, από την εκδήλωση ακραίων καιρικών ή φυσικών φαινομένων.
Είναι αλήθεια ότι η Πολιτική Προστασία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της.
Η ανάπτυξη, η πρόοδος και ο πολιτισμός και η βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, δεν κατάφεραν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας των καταστροφών, των σεισμών, των λοιμών, των πυρκαγιών και των κατακλυσμών.
Στην εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων οι άνθρωποι στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και σε άλλες προηγμένες οικονομικά και πολιτιστικά χώρες, κατάφεραν απλά να πετύχουν την άμβλυνση των επιπτώσεων και τον χρόνο της αποκατάστασής τους.
Υπάρχει όμως μια ξεχωριστή θα έλεγα ειδοποιός διαφορά που χαρακτηρίζει την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όχι μόνο από την πλευρά του κράτους, αλλά κυρίως στην κοινωνία για την εικόνα και την αντίληψη που επικρατεί, κατά την εκδήλωση των φαινομένων και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση τους.
Στο πέρασμα του πρώτου φετινού χιονιά που έπληξε περιοχές κυρίως της νότιας Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της κεντρικής Ευρώπης, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, αεροδρόμια έκλεισαν, οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, πτήσεις και δρομολόγια αεροπλάνων, σιδηροδρόμων και λεωφορείων ακυρώθηκαν.
Κανείς στην Ευρώπη ούτε τα Μ.Μ.Ε ούτε η κοινωνία δεν ζήτησε να παραιτηθεί κάποια από τις κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες, ούτε οι αντιπολιτεύσεις των ανέβηκαν στα κάγκελα.
Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαιναν εδώ όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Ευρώπη;
Πόσα δυσμενή σχόλια θα προβάλλονταν και στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης;
Είναι βέβαιο ότι θα ζητούσαν παραιτήσεις όλων των αρμοδίων υπουργών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων της χώρας.
Πως θα μιλούσαν για διεθνή διασυρμό γιατί με την πρώτη χιονιά έκλεισαν οι δρόμοι και τα αεροδρόμια της χώρας και βέβαια όπως κάθε φορά συμβαίνει τους «αγανακτισμένους» να φωνάζουν γιατί δεν πήγαν έγκαιρα οι μπουλντόζες να καθαρίσουν τους δρόμους και τα σπίτια από τα χιόνια.
Προφανώς η Πολιτική Προστασία οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα και στο μέτρο του δυνατού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον επερχόμενο χειμώνα, με την συνεργασία κράτους, περιφέρειας και δήμων.
Είναι δίκαιο και σωστό η κοινωνία να απαιτεί την μέγιστη ενεργοποίηση του κράτους, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του.
Αλλά κάποια στιγμή και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και ρεαλιστικά.
Στην Γερμανία και στην υπόλοιπη κεντρική Ευρώπη χιονίζει πολύ και συχνά, όχι όπως εδώ μια ή δυο φορές το χρόνο.
Θεωρητικά τουλάχιστον έχουν καλύτερη και πιο οργανωμένη Πολιτική Προστασία από την Ελλάδα, όμως ούτε εκεί δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις επιπτώσεις ενός σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, έρχονται μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, που επιταχύνει την ένταση και την εκδήλωσή των.
Ακόμα και μετά από ένα θαύμα η Ελλάδα να γινόταν Γερμανία, πάλι θα υπήρχε πρόβλημα και δεν θα γλιτώναμε εύκολα από την εκδήλωση των φαινομένων και την καταστροφική επίπτωσή των.
Θα ήταν χρήσιμο και δημιουργικό να σταματήσει η άσκοπη κριτική και η μικροκομματική εκμετάλλευση των περιστατικών της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.
Πολίτες και πολιτικοί να συνεννοηθούν μεταξύ των, να προετοιμαστούν και να οργανωθούν για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες, με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή των.
Αν δεν αλλάξουμε τακτική, αν συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την καταστροφική πολιτική του περιβάλλοντός μας, τότε όχι μόνο θα περιμένουμε χειρότερα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, αλλά είναι βέβαιο ότι καμία οργανωμένη και σύγχρονη Πολιτική Προστασία δεν θα μπορέσει να μας σώσει…