Περνάμε μιαν εποχή μεγάλης γεωπολιτιής και γεωστρατηγικής ρευστόστητας στον εγγύς «περιβάλλοντα» χώρο της Ελλάδας. Συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις, συμμαχίες αλλάζουν συνέχεια και πόλεμοι μεγάλης έντασης και έκτασης εκδηλώνονται τακτικά. Νέες συσπειρώσεις στη θέση παλιών διενέξεων, νέες συνεργασίες και φιλίες.

Σε αυτό τον «εν στενώ» διεθνή χώρο καλείσαι να πολιτευτείς με σύνεση, οξυδέρκεια και διαρκή στάθμιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας. Πρέπει να παρακολουθείς τη δυναμική της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής διότι ούτε μέρα τα πράγματα δεν παραμένουν ως έχουν. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Αστάθεια σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και οι εξ ανατολών γείτονές μας εμπλεγμένοι ήδη σε πολέμους αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανοί στη διπλωματία. Ακόμη φλέγονται τα συντρίμμια του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους και όμως σήμερα στηρίζονται στη ρωσοτουρκική φιλία!

Η αλλαγή συμμαχιών για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων στόχων είναι απλή υπόθεση για την Τουρκία. Και η Ρωσία όμως… Η εξωτερική πολιτική της γείτονος που δρα με μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς που μας αφορούν άμεσα δεν στηρίζεται μόνο στη διπλωματία που τη διδάχτηκαν από εμάς. Στηρίζεται στη γεωπολιτική της θέση, σ’ ένα στρατό που μ’ όλες τις πρόσφατες περιπέτειές του παραμένει ισχυρός (αποψίλωση στελεχών λόγω πραξικοπήματος) και προπαντός στο μέγεθος μιας χώρας με πληθυσμό 80 εκατομμύρια σήμερα.

Η χώρα αυτή, παρά την καλοπιστία της Ελλάδας, επιλέγει να βρίσκεται διαρκώς απέναντί μας. Σ’ αυτό συντείνει και η υπάρχουσα εσωτερική κατάσταση που σφραγίζεται από ένα πρωσοποπαγές και αυταρχικό καθεστώς. Διαρκή εγχειρήματα για εσωτερική κατανάλωση αποβαίνουν εις βάρος της ηρεμίας στο Αιγαίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το στρατό μας.

Όταν βρίσκεσαι σε τέτοια ευαίσθητη θέση όπως η Ελλάδα σήμερα αφενός κλείνεις μέτωπα και αφετέρου, πέρα από τα σταθερά διεθνή ερείσματα, αναζητάς συμμαχίες και συνεργασίες στην εγγύς περιοχή και βεβαίως κάνεις επιλογές κάθε μέρα με ορθάνοιχτα μάτια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Πολιτεύονται με πρωτοφανή ικανότητα στον διεθνή χώρο, χωρίς προκαταλήψεις, αγκυλωτικά στερεότυπα και κοντόφθαλμους υπολογισμούς. Παρά την οικονομική της περιπέτεια η Ελλάδα κάθε μέρα εξασφαλίζει νέους φίλους και συμμάχους. Η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την ίδια την αξία του λαού μας που είναι αλληλέγγυος σε όλους τους κατατρεγμένους της περιοχής βοηθώντας και πέρα από τις δυνατότητές του.

Ο κόσμος έχει αλλάξει άποψη για τη χώρα μας.

Τώρα είναι μπροστά μας το Σκοπιανό. Μια μικρή χώρα στα σύνορά μας, διαπαιδαγωγημένοι χρόνια στον αλυτρωτισμό που καλλιεργήθηκε επιτήδεια ώστε να υπηρετεί μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς άλλων και όχι βέβαια τους κατοίκους των Σκοπίων. Μέχρι και η… ΚΟΜΙΝΤΕRN (Γ’ Διεθνής) χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα προκειμένου να υπηρετηθούν τέτοιοι άνομοι στόχοι και προοπτικές του ηθελημένα ανιστόρητου Βορρά.

Το 1992 θεωρήθηκε διπλωματική ήττα το γεγονός ότι δεν αποδεχτήκαμε τότε το «πακέτο Πινέιρο», που ήταν μοναδική ευκαιρία να λυθεί μια και καλή το Σκοπιανό.

Ο Κ. Μητσοτάκης πιεζόμενος συνεχώς από ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία στο εσωτερικό του αναγκάστηκε να μην αποδεχτεί. Παρά ταύτα όμως η κυβέρνησή του έπεσε χωρίς να ολοκληρώσει τη θητεία της. Εκμεταλλευόμενοι μάλιστα το Σκοπιανό ίδρυσαν κόμματα (θνησιγενή ευτυχώς) και άνοιξαν μέτωπα που είδαμε και πάθαμε να τα κλείσουμε.

Σήμερα μας προσφέρεται πάλι το «πακέτο Πινέιρο» και όχι μόνο. Αναιρούνται εμπόδια και μπαίνουν τα θεμέλια μιας φιλίας και συνεργασίας.

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ως χώρα να διευθετήσουμε εγκαίρως αυτή τη σημαντική εκκρεμότητα που ως μη έδη, υφίσταται εξαιτίας των θερμοκέφαλων «υπερπατριωτών». Δεν είναι προς το συμφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει εμπόδιο ο ίδιος, συμμαχώντας με πολιτικές που ο ίδιος ο πατέρας του βρήκε μπροστά του. Με όλη την πραγματική συμπάθεια που ο συγκρητισμός επιβάλλει, τον προτρέπουμε να αποφύγει ρήξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν τόσα άλλα να αντιπαρατεθεί. Δεν είναι ώρα να μένουν ανοιχτά μέτωπα. Πρέπει απερίσπαστοι να παρακολουθούμε τους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν, που ως φαίνεται οξύνονται.

Προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό:

Εάν τεθούν εμπόδια για τη λύση του Σκοπιανού υπάρχει πάντα η δυνατότητα του Δημοψηφίσματος. Ο λαός μας καταλαβαίνει καλά το συμφέρον του και θα απαντήσει αποστομωτικά για τη λύση του Σκοπιανού.

* Ο Άρης Σταματάκης είναι συγγραφέας.