Οι περισσότεροι απ´ όσους συμμετέχουν στο αέναο καθημερινό “παιγνίδι” του Facebook, έχουν άποψη για τα πάντα και άλλα τινά. Νομίζουν μάλιστα αφελώς πως η όποια άποψή τους είναι βαρύνουσα και κοινώς αποδεκτή, ενώ στην πραγματικότητα μόνο ο εαυτούλης τους την επικροτεί, κι αυτό μέχρις αποδείξεως του εναντίου… Με αυτό το “σκεπτικό”(;), και με τη δέουσα σοβαροφάνεια, κάποιοι από τους αυτόκλητους και συνήθως υπερφίαλους διαδικτυακούς σχολιαστές, εκτονώνουν κατά καιρούς τα μηδενιστικά απωθημένα τους, σύμφωνα με τα οποία και “σε γενικές γραμμές”, η πόλη του Ηρακλείου “ήταν και παραμένει άσχημη και καθυστερημένη σε όλα”. Κατά τη σοφή άποψή τους, “τίποτε δεν έχει γίνει εδώ”, τα πάντα πάνε προς τα πίσω κλπ. κλπ.
Οι διάτρητες αυτές μηδενιστικές απόψεις καταρρίπτονται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, με μια απλή αντιπαράθεση φωτογραφιών του χθες με το σήμερα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί Ηρακλειώτες που διατηρούν εξαιρετικά πλούσια φωτογραφικά αρχεία, μέσα από τα οποία αβίαστα προκύπτει το αληθές και αδιάσειστο βασικό συμπέρασμα ότι από την περίοδο της απελευθέρωσης από την ισοπεδωτική γερμανική κατοχή, μέχρι το λυκαυγές του 21ου αιώνα, αλλά και μέχρι τις μέρες μας, έχουν γίνει πάρα πολλές και σημαντικές βελτιώσεις της γενικότερης εικόνας του ιστορικού οικισμού που λέγεται Ηράκλειο. Πρόκειται κυρίως για έργα δημοτικά, χωρίς να παραβλέπεται και η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Προϊόντος του χρόνου, διαπράχθηκαν και εγκληματικά λάθη, όπως λ.χ. οι σωρηδόν κατεδαφίσεις παλαιών, ιστορικών ή νεοκλασικών κτιρίων. Παρ´ όλα αυτά, οι διανοίξεις, οι διαμορφώσεις, οι πλακοστρώσεις, οι δενδροφυτεύσεις και μια ατέλειωτη σειρά άλλων, σημαντικών έργων, άλλαξαν και βελτίωσαν κατά πολύ το πρόσωπο και τη μορφή του οικισμού. Στο Ηράκλειο πλέον δεν υπάρχει μόνον η “οδός της Πλάνης” και το… “κατρουλοσόκακο”! Οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι πολυπληθείς επισκέπτες του, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλές από τις ανέσεις που προσφέρει μια σύγχρονη πόλη, αλλά και την ευχέρεια να περιηγηθούν στα αναρρίθμητα μνημεία (όσα απέμειναν, τέλος πάντων) και το ιστορικό παρελθόν της.
Αντί λοιπόν να επιδίδονται κάποιοι σε ανέξοδους διαδικτυακούς αφορισμούς και σε μονότονες και μονόπλευρες μεμψιμοιρίες, κι αντί να επιμένουν στο κουραστικό αφήγημα του μηδενισμού των πάντων, ας τολμήσουν επιτέλους μιαν αντικειμενική σύγκριση του χθες με το σήμερα. Κι ας αναλογιστούν πώς θα ήταν η σημερινή πραγματικότητα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου, αν όλοι υιοθετούσαν την αρνητική και απογοητευτική τακτική τους.
Υ.Γ.: Την αφορμή για τούτο το γραφτό, μου έδωσαν οι δημοσιεύσεις παλαιών φωτογραφιών του Ηρακλείου που αναρτώνται κατά καιρούς στο διαδίκτυο, όπως εκείνες που διατηρεί στο πολύτιμο αρχείο του ο φίλος κ. Μιχ. Ναλετάκης.