Από σειρά ετών μετέχω σε μια ομάδα ιστορικής έρευνας με αντικείμενο την περισυλλογή και διάσωση στοιχείων που αφορούν τα θύματα της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας του Β.Π.Π.:1940-1945.

Η καθιέρωση του εορτασμού για κάθε χρόνο, άρχισε από την τελετή μνήμης των θυμάτων για το μεγάλο μπλόκο της Κρήτης στις 15/6/1943, από την τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και απόγονους της Ένωσης Ομήρων & Θυμάτων Ομηρίας των Γερμανών νομών Ηρακλείου-Λασιθίου και συνεχίζετε και σήμερα από τις κρατικές αρχές του Ηρακλείου και με τις δικές μας ενέργειες από τις 15/6/2003, εδώ και 15 χρόνια.

Με αίτηση μου, αρ.πρωτ. 618/23/1/2004 στον δήμο Ηρακλείου που συζητήθηκε 1/4/2004 κατά την 1η Συνεδρίαση της Εποπτικής Επιστημονικής Επιτροπής της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου-Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.-ΤΑΠ- για την Αναστύλωση των Ενετικών Τειχών του Χάνδακα και την Αναβάθμιση της παλαιάς πόλης Ηρακλείου, εγκρίνει και προτείνει η στοά να λειτουργήσει ως ένα είδος χώρου μνήμης για τα θύματα αυτά, κάτι σαν ιστορικό μουσείο.

Ήταν η αρχή ενός άνισου αγώνα με αιτήσεις, υπομνήματα, διαμαρτυρίες που στο τέλος καρποφόρησε από το ΥΠ.ΠΟ Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο χώρος αυτός, βάσει απόφασης με αρ. πρωτ.

ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/273/10 στις 29/12/2006 [περί παραχώρησης χρήσης της στοάς Μακάσι των Ενετικών τειχών Ηρακλείου ως χώρου ιστορίας και μνήμης της πόλης του δήμου Ηρακλείου] αναφέρεται στη χρήση των πρώτων 40 περίπου μέτρων.

Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε με την υπ. αριθ. πρωτ. 4727 αίτηση που καταθέσαμε στις 15/11/2004 προς την 13η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και ακολούθως την επόμενη μέρα την κοινοποιήσαμε σε:

1)Υπουργείο πολιτισμού, γραφείο υπουργού με αρ. πρωτ. 2365

2)Γραφείο υφυπουργού με αρ. πρωτ. 6133

3)Δήμο Ηρακλείου με αρ. πρωτ. 32980

Α. Στη συνέχεια καταθέσαμε δεύτερη αίτηση με θέμα: έγκριση πρότασης αξιοποίησης μνημείου εθνομαρτύρων και αφανών ηρώων.

Β. Έγκριση παραχώρησης χρήσης και του υπόλοιπου τμήματος της στοάς καθώς και της ανατολικής χαμηλής πλατείας ως χώρος μνήμης του δήμου Ηρακλείου.

Ακολουθεί πλήρης μελέτη των υπολοίπων 70 μέτρων της στοάς Μαρτινέγκο συν της ανατολικής χαμηλής πλατείας και αποστάλθηκαν σε

1)Υπουργείο πολιτισμού αριθ. πρωτ.44238/18-5-2009.

2)13η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων αριθ. πρωτ. 2745/15-5-2009

3)Δήμος Ηρακλείου αριθ. πρωτ. 3766/15-5-2009

4)Εισαγγελία πλημμελειοδικών Ηρακλείου Κρήτης αριθ. πρωτ. 2586/18-5-2009.

Από τότε έως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση αν και η τότε δημοτική αρχή ο δήμος Ηρακλείου έχει προβεί σε διαρρύθμιση στο χώρο χωρίς την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ).

Με αποτέλεσμα η σημερινή δημοτική αρχή να θέλει να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε πολεμικό μουσείο για να ερχόμαστε εδώ μια φορά το χρόνο να κάνουμε τελετή μνήμης όχι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας (που για αυτό ο χώρος έχει εγκριθεί το μνημείο που βίωσαν τα θύματα) αλλά στα λάφυρα του πολέμου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει και εμείς να δημιουργήσουμε ένα Σύλλογο Εθνομαρτύρων και Αφανών Ηρώων για να έχουμε λόγο  και να τους λέμε ότι ο χώρος αυτός είναι μνημείο.

Τα στοιχεία των θυμάτων δεν πρέπει κατά την γνώμη μας, να αφεθούν στη λήθη και για αυτό η πρότασή μας περιλαμβάνει, για την ακόμα πιο ολοκληρωμένη και σωστή καταγραφή τους τη Σύσταση Συμβουλευτικής/Εποπτικής Επιτροπής (για κάθε νομό της Κρήτης) που θα απαρτίζεται από εθελοντές επιστημονικής και ερευνητικής επάρκειας.

Όσοι μπορείτε (και μπορείτε πολλοί) ελάτε να μεγαλώσετε την ερευνητική μας ομάδα. Να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους, πολλοί πάνω στην ακμή τους, για τη δική μας ζωή.

Έτσι συγχρόνως θα περιφρουρήσουμε τα παιδιά μας από παρόμοια βάσανα γιατί θα γνωρίζουν την αλήθεια, την ιστορία και το τίμημα της ελευθερίας και όχι την παραποίηση κατά το δοκούν του εκάστοτε.

Θα αποκτήσουν ιστορική και εθνική ταυτότητα μελετώντας όσα αναγράφονται, απεικονίζονται, παρουσιάζονται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα στον χώρο του Μουσείου-Μνημείου Εθνομαρτύρων και Αφανών Ηρώων, όπου κάθε χρόνο τελείται εκδήλωση μνήμης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.

Με τις προσπάθειες όλων μας μπορεί να ολοκληρωθεί το μνημείο-μουσείο σαν ιερό προσκύνημα της Κρήτης, της Ελλάδας και ευρύτερα, όπου η νεολαία θα μαθαίνει και θα συνειδητοποιεί.

Έτσι όλος ο κόσμος θα μπορεί να αποτιμά τη θυσία των αγαπημένων μας και να μαθαίνει με τη δική μας συμβολή.

Για να μην ξεχαστεί η αλήθεια, για να μην ξαναζήσει ο κόσμος ολοκαυτώματα και γενοκτονίες, καθένας μας ας κάνει ό,τι μπορεί με ανιδιοτέλεια.

 

* Ο Ελευθέριος Φοινίτσης  είναι υπεύθυνος  της ομάδας έρευνας.

email: [email protected]