Οι πρόσφατες σκηνές να σπρώχνονται, ποδοπατούνται και προπηλακίζονται οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στη Κύπρο, κοντά στο χωριό Πύλα, από «οργισμένους» Τουρκοκύπριους… με μπουλντόζες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ηγεσία του νυν γ γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες.
Ο γ γραμματέας του ΟΗΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να μαλακώσει και υποβαθμίσει την καταδίκη της τουρκοκυπριακής πλευράς (θα μπορούσε να αποτελεί έγκλημα προς τιμωρία αναφέρει απλώς η σχετική ανακοίνωση), ενώ παράλληλα η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβάλει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αργότερα.
Έτσι μεθοδικά, σταδιακά και σταθερά η Άγκυρα επιβάλλει και επι των εδαφών της νεκρής ζώνης, που διέπονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα δικά της σχέδια για την τελική διαμόρφωση του εδαφικού, όταν θα έρθει, κατά τους τουρκικούς υπολογισμούς η ώρα να αναγνω- ριστεί το τ/κ κράτος, σε μια οριστικώς διαιρεμένη Κύπρο σε δύο ανεξάρτητα κράτη και καταργημένη την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ερντογάν δεν έχει συναντήσει μέχρι τώρα ουσιαστική και απαγορευτική διεθνή αντίδραση σ’ όλες τις προηγούμενες ενέργειές του για την κατάληψη και αξιοποίηση των Βαρωσίων τα προηγούμενα χρόνια, ούτε και για την κατασκευή, επέκταση και επίσημη εγκαινίαση από τον Ερντογάν του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.
Αυτή την στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει και εκτιμά πολύ καλώς ότι ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα, η Ουάσιγκτων και η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναφέρουν το κυπριακό στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, εκτός και αν πρόκειται για μια τελική και οριστική λύση συμφωνημένης διχοτόμησης της νήσου. Ο ρόλος της Ρωσσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξάλλου, θα είναι τροχοπέδη για οποιαδήποτε άλλη λύση πλην αυτής που εξυπηρετεί την Τουρκία, διότι η Αθήνα κυρίως είναι πια καταγεγραμμένη ως εχθρική δύναμη απέναντι στη Μόσχα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από πολλού χρόνου διαχωρίσει εμπράκτως την πορεία της Αθήνας από αυτήν της Λευκωσίας απέναντι στην Άγκυρα: άλλο πράγμα τα ελληνοτουρκικά, άλλο πράγμα τα κυπρο/ τουρκικά ζητήματα, που αφορούν «άλλο κράτος», όπως αναφέρει η Αθήνα.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λευκωσία περιορίζεται πλέον στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την Ελλάδα και όχι σε ουσιαστικές ενέργειες για τη λύση του διεθνούς πολιτικού προβλήματος παράνομης κατάληψης και κατοχής του μισού έδαφος την Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην πράξη, η Αθήνα ενδιαφέρεται και κινείται διπλωματικά για τη διασφάλιση των ενεργειακών οδών – κυρίως ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αν. Μεσογείου με την Ελλάδα- δηλαδή ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την τύχη της ε/κ κοινότητας, αφήνοντας τον Ερντογάν να αλωνίζει σε όλο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, αφού κατ’ ουσία έχει παραχωρήσει στην Άγκυρα όλη τη δυτική πλευρά της Κύπρου.
Και τούτο διότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί μόνον μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, στην Κρήτη, αφήνοντας στα κέφια του Ερντογάν όλη αυτή τη θαλάσσια περιοχή, μέχρι τις δυτικές ακτές της Κύπρου.
Ο Ερντογάν έχει εγκαίρως ενημερώσει την Ουάσιγκτον και τη διεθνή κοινότητα ότι το φθινόπωρο θα προτείνει διεθνή διάσκεψη για την ενεργειακή συνεργασία στην Αν Μεσόγειο, επιδιώκοντας μέσω αυτής να κατοχυρώσει το ανεξάρτητο κράτος της Β Κύπρου.
Η Αθήνα και η Λευκωσία εκ των πράγματων βλέπουν το πεδίο των διπλωματικών ενεργειών τους να περιορίζεται κυρίως στους κόλπους της ΕΕ, βάζοντας απαιτήσεις και προϋποθέσεις για την εξέλιξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην ΕΕ. Το έδαφος όμως είναι ήδη ναρκοθετημένο και τούτο διότι η ΕΕ ενδιαφέρεται να μην απομακρυνθεί η Τουρκία «από τη Δύση», ενώ η Αθήνα έχει πολλαπλώς δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απέναντι στην Κύπρο μέσα στην ΕΕ.