Τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν όλα τα «Αφεντικά και οι Σωτήρες» των κρητικών γλεντιών αποφασίζουν και διατάζουν και μας απαγορεύουν να χορέψουμε στα κρητικά γλέντια και στους γάμους τον πιο επίσημο χορό του κόσμου, το τανγκό. Ενώ πριν λίγες δεκαετίες σε κάθε κρητικό γλέντι και στους γάμους χορεύαμε δυο τρεις φορές αυτόν τον μεγαλοπρεπέστατο χορό, το τανγκό.
Για να χόρευαν οι τότε νέοι αυτόν τον χορό, σηκώνονταν με θάρρος και πήγαιναν στους γονείς της κάθε κοπελιάς και έπαιρναν άδεια για να την χορέψουν και μετά ξανά ρωτούσαν την κάθε κοπελιά αν θέλει να χορέψει με αυτόν τον νεαρό.
Επειδή τα παλιά χρόνια τα γλέντια ήταν φτωχά αγνά, σεμνά και μεγαλοπρεπέστατα σχεδόν όλες οι οικογένειες γευμάτισαν στα σπίτια τους και μετά πήγαιναν στα γλέντα-πανηγύρια, συνήθως τις γυναίκες τις κερνούσαν λουκούμια, βιοχύμ πορτοκαλάδες, βανίλιες κουταλιού, καραμέλες, φλόκες κ.α.
Για να ενισχύσουν οι χορευτάδες καβαλιέροι στο χορό τανγκό τους τότε καβετσίδες και τους οργανοπαίχτες είχαν καθιερώσει δύο συνθήματα – έθιμα που μέσα από αυτόν τον χορό έλεγε κάποιος ΝΤΑΜΠΟΥΦΕ, που εσήμαινε ότι σταματούσαν τα όργανα και κερνούσαν όλες τις κοπελιες.
Μετά από λίγο έλεγε κάποιος άλλος ΝΤΑΜ ΛΥΡΑΡΗ που εσήμαινε ότι οι χορευτάδες χάριζαν μπαξίσα στους οργανοπαίχτες τώρα όμως και αυτά τα έθιμα τα έχουν απαγορέψει.
Τις τελευταίες δεκαετίες, που οι περισσότεροι γάμοι στην Κρήτη γίνονται με μεγάλες τιμές για το κάθε ζευγάρι, οι γονείς τους και οι καλεσμένοι τους περιμένουν με αγωνία να χορέψει το ανδρόγυνο αυτό τον ερωτικό χορό, το τανγκό για να χαρούν όλοι μαζί.
Κρίμα λοιπόν που απαγορεύουν όλους εμάς τους Κρητικούς να χορεύομε στα κρητικά γλέντια και στους γάμους αυτόν τον επίσημο, μεγαλοπρεπέστατο, ερωτικό και παγκόσμιο χορό, το τανγκό.
Αυτό που πρέπει να μην ξεχνούμε όλοι οι Κρητικοί είναι ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν απαγορεύουν τους κρητικούς χορούς.
Γιατί λοιπόν τα αφεντικά των κρητικών γλεντιών μας απαγορεύουν τετελεσμένα να χορεύομε σε όλα τα κρητικά γλέντια το τανγκό.
* Ο Βαγγέλης Μπαριτάκης είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Γουβών