Στις 7 Απριλίου 1823 μαζεύτηκαν οι «Παραστάτες της ελευθέρας Ελλάδος» στην Επίδαυρο  προκειμένου να τροποποιήσουν- συμπληρώνουν το προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας, που από εκείνη την ημέρα θα είχε το όνομα «Νόμος της Επιδαύρου». Οι αποφάσεις της αναθεωρητικής αυτής συνέλευσης εγκρίθηκαν στις 25 Απριλίου, οπότε και υπογράφηκε το πρώτο  Σύνταγμα της Ελλάδας.

Την απόφαση για την έγκριση του ¨Νόμου της Επιδαύρου¨ την υπέγραψαν 219 εκλεγέντες με καθολική ψηφοφορία «πολιτικοί» και 46 «στρατιωτικοί»! Πρώτος από τους στρατιωτικούς υπέγραψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Το σύνταγμα της Επιδαύρου ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Μεταξύ των προοδευτικών άρθρων  του ήταν και το θ) το οποίο όριζε ότι στην Ελληνική επικράτεια «ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος, αργυρώνητος δε παντός γένους και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος,  είναι ελεύθερος και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος»!

Η διάταξη αυτή είχε παγκόσμια σημασία γιατί έκανε το ελληνικό έδαφος άσυλο για κάθε δούλο που θα μπορούσε να δραπετεύσει από τα χριστιανικά κράτη της Αμερικής και της Ρωσίας, από τις αποικίες των Ευρωπαϊκών κρατών, από τα μουσουλμανικά κράτη της Αφρικής και της Ασίας!

Ο αντίκτυπος φάνηκε αμέσως. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Είχε διακηρύξει την ανεξαρτησία της το 1804 και  μόλις τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν, για να αγορασθούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα! Λέγεται ότι ξεκίνησαν και εθελοντές φιλέλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδος. Δεν έφθασαν ποτέ.

Πολλοί ιστορικοί νομίζουν ότι ο φιλελληνισμός οφείλεται αποκλειστικά στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το περί δουλείας άρθρο του Νόμου της Επιδαύρου άλλα διδάσκει.

Αυτό το παραβλέπουν και οι δικοί μας ταγοί. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021 δεν προσκλήθηκε ως έπρεπε ο πρόεδρος της Αϊτής. Τιμήθηκαν οι τρεις μεγάλες δυνάμεις που πήραν μέρος στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όχι ο φιλελληνισμός.  Μεγάλη παράληψη.