Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το γνωστό θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, ενός συγγραφέα που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό. Ο ίδιος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συγγραφέα προοδευτικού στο έργο του και αντιδραστικού στη ζωή του. Και είχαμε πολλούς όμοιους.

Φυσικά παραπέμπει σ’ έναν απόλυτο υποκειμενισμό και στη σχετικότητα της αλήθειας. Καθένας μας είναι τρία πράγματα: αυτό που νομίζει ο ίδιος ότι είναι, αυτό που νομίζουν οι άλλοι και αυτό που πραγματικά είναι. Απόλυτη και γενικά αποδεκτή αλήθεια δεν υπάρχει.

Αυτό που πιστεύομε σήμερα θα είναι μετά από κάποια χρόνια αναληθές. Όχι μόνο στις θεωρητικές επιστήμες, αλλά και στις θετικές. Ακόμα περισσότερο στις ηθικές  αξίες και στις θρησκείες που κάθε μία παρηγορεί τους πιστούς της με διαφορετικό τρόπο.

Θα περιοριστώ  στο χώρο της πολιτικής. Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας το θεμέλιο της δημοκρατίας που είναι ο διάλογος και η συναίνεση βρίσκεται σε κρίση. Και στις καθημερινές συζητήσεις και στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, όχι μόνο δεν σεβόμαστε και δεν ακούμε τον συνομιλητή μας, αλλά αρκεί να πει την πρώτη του λέξη και τον διακόπτουμε με επιθετικό τρόπο.

Μιλούμε πολύ και ακούμε ελάχιστα. Συχνά, όταν ένας πολιτικός απαντά, ξεχνούμε τι τον έχουμε ρωτήσει. Επίσης διαστρέφουμε τις καθιερωμένες σημασίες των λέξεων προκειμένου να αρνηθούμε αυταπόδειχτες απόψεις.

Τις περισσότερες διαστρεβλώσεις έχει δεχτεί η έννοια Δημοκρατία. Άμεση, αστική,  κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική, λαϊκή. Θεωρείται κατακριτέα η άποψη ότι το κράτος ασκεί βία. Νομιμοποιημένη βία. Πολύπαθες είναι και οι λέξεις αριστερά, δεξιά και κεντροαριστερά, κεντροδεξιά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αλήθεια είναι σαν το κρεμμύδι. Αφαιρούμε το ένα φύλλο μετά το άλλο και δεν απομένει τίποτα στο τέλος.

Παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, η γνώση προχωρεί. Αρκετές ψευδείς αντιλήψεις  και άγνοιες έχουν ανατραπεί. Ο κόσμος εξελίσσεται και η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής βελτιώνεται και στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Έχουμε νικήσει επιδημίες, τρεφόμαστε καλύτερα, έχει μεγαλώσει το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής. Η δύναμη του ανθρώπου έχει πολλαπλασιαστεί. Ελπίζω και πιστεύω ότι τελικά θα την χρησιμοποιήσουμε για το καλό της ανθρωπότητας.

Ίσως αυτό σημαίνει ότι εκεί κάπου στο βάθος υπάρχει και μας περιμένει η αλήθεια, μόνο που αποκαλύπτεται σταδιακά με καιρό και με κόπο για να μην μας καταστρέψει η λάμψη της, όπως ο κεραυνός. Ίσως μοιάζει με την Σαλώμη. Μόνο που έχει άπειρα πέπλα, ενώ η Σαλώμη είχε μόνο επτά. Τα αφαίρεσε με ανταμοιβή το κομμένο κεφάλι του Προδρόμου.