Κάθε χρόνο την ίδια εποχή το ίδιο θέμα με τις πυρκαγιές στη χώρα μας και στο ίδιο έργο θεατές εξακολουθούν να παρακολουθούν οι Έλληνες.
Και ενώ τα δάση καίγονται το ένα μετά το άλλο, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα “χτενίζονται” σε πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς λύση και νόημα, με τους ρόλους να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, στο ίδιο σενάριο από κυβέρνηση σε αντιπολίτευση.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι πυρκαγιές δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες μεσογειακές χώρες, έχουν κατακαεί τεράστιες δασικές εκτάσεις, χωρίς το φαινόμενο της γνωστής πολιτικής αντιπαράθεσης που παρατηρείται στην Ελλάδα. Προφανώς, πάντα μπορεί να παρουσιάζονται αστοχίες στον προγραμματισμό για τη συντήρηση ή τον εφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης ή άλλα λάθη, που αφορούν την πρόληψη και την καταστολή κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Η ανθρώπινη αμέλεια, η έλλειψη τήρησης κανόνων πυρασφάλειας σε αγροτικές εργασίες, τα βραχυκυκλώματα ή ακόμη και οι εμπρησμοί, είναι οι κυριότερες αιτίες πυρκαγιών παντού και όχι μόνο στη δική μας χώρα.
Τα σενάρια που αναπτύσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, με στόχο την αποσταθεροποίηση δεν πείθουν τους πολίτες, αφού είναι λόγια που τα έχουν ξανακούσει, χωρίς ποτέ να δίδονται πειστικές απαντήσεις ή αποδείξεις για την προέλευση του φαινομένου. Εάν πράγματι υπήρχε τέτοιο σχέδιο, θα έπρεπε ένα οργανωμένο κράτος όπως έχει υποχρέωση να το εντοπίσει και να το εξαρθρώσει.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν και η κυβέρνηση που βλέπει συνωμοσίες πίσω από τις φλόγες και η αντιπολίτευση που καταγγέλλει ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό, ότι τους πολίτες που χάνουν τις περιουσίες τους δεν τους ενδιαφέρουν οι σκοπιμότητες, οι αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά οφέλη.
Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε στη χώρα μας τη λειτουργία μιας άρτιας οργανωμένης και εκπαιδευμένης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικός και ευδόκιμος είναι ο δημοσιογραφικός τίτλος ενός ρεπορτάζ που έλεγε: «Αέρας κόντρα, γερασμένα Καναντέρ, ανέμελη κυβέρνηση, όλα απέναντι στις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών, που μάχονται με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία».
Είναι αλήθεια ότι η Πυροσβεστική είναι η πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Μεγάλο έργο προσφέρουν οι οργανωμένες και εκπαιδευμένες κατά τόπους εθελοντικές ομάδες. Οι Δήμοι της χώρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και παρά τον συνδρομητικό τους ρόλο, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της σύγχρονης Πολιτικής Προστασίας. Παρουσιάζουν αδυναμία ετοιμότητας,ανεπάρκεια στα χερσαία μέσα, στα σκαπτικά μηχανήματα και έχουν ελάχιστες υδροφόρες.
Δεν επενδύουν όλοι όπως θα έπρεπε στην πρόληψη, θεωρώντας το έργο της πυροπροστασίας αποκλειστική υποχρέωση της Πυροσβεστικής. Δάση, τουριστικά θέρετρα, ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, δεν διαθέτουν αντιπυρικές ζώνες και τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας.Κατά τα άλλα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται και η αντιπυρική περίοδος αναμενεται να τελειώσει και φέτος, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσες άλλες πυρκαγιές θα εκδηλωθούν σε αυτόν τον τόπο.
Πολίτες και πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί ‘‘τα παιχνίδια’’ με τη φωτιά δεν είναι απλά επικίνδυνα, συνήθως έχουν καταστροφικά αποτελέσματα…