Το Ηράκλειο, παρά τη μακρά και λαμπρή ιστορία του, έχει συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα. Ευτυχώς, που οι κάτοικοί του έχουν την τύχη να ενημερώνονται με συνέπεια και σοβαρότητα και να έχουν καθημερινή συντροφιά την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Η ΠΑΤΡΙΣ  εκδόθηκε το 1946 από τις  Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε. και τον αείμνηστο Αθηναγόρα Μυκωνιάτη. Από τότε, διατρέχοντας τη μεταπολεμική ιστορία της Κρήτης και ιδίως του Ηρακλείου, συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκυρη, έγκαιρη, αντικειμενική, σοβαρή και συνεπή ενημέρωση.

Στο τέλος του 2017, όταν άρχισε η ατέρμων υφεσιακή περίοδος, υποχρεώθηκε να ζητήσει την υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα και εφάρμοσε σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης, για να αποφύγει τα χειρότερα. Παρά  την παρατεταμένη ύφεση, τη συνεχή οικονομική κρίση και την έναρξη εφαρμογής των μνημονίων από το 2010, η ΠΑΤΡΙΣ διατήρησε τη δραστηριότητά της και αρνήθηκε κρατική ενίσχυση.

Τελικά, μετά τις περιστασιακές οικονομικές δυσκολίες, έχει ισορροπήσει οικονομικά, προς όφελος της απρόσκοπτης έκδοσής της, των εργαζομένων της αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας.

Αντίθετα, στην Κρήτη έχομε βιώσει το κλείσιμο πολλών εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως του τηλεοπτικού καναλιού ΚΥΔΩΝ, από τα παλαιότερα, του TELE KRHTH στον Νομό Λασιθίου και αρκετών εφημερίδων, με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό ανέργων.

Ειδικότερα στο Ηράκλειο, μετά την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων ΤΟΛΜΗ και ΑΛΛΑΓΗ πριν την οικονομική κρίση, ακολούθησε μία από τις αρχαιότερες εφημερίδες της περιφέρειας, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, που έκλεισε τον Ιούλιο του 2011.

Άρχισα να διαβάζω την «ΠΑΤΡΙΣ» πριν από περίπου 40 χρόνια και ομολογώ ότι από τότε ξεχώριζε για την ποιότητά της, συγκρινόμενη με άλλες περιφερειακές εφημερίδες της χώρας. Διαθέτει χαρακτηριστικά ποιότητας, εμφάνισης και παρουσίασης, εφάμιλλα αντίστοιχων διεθνών εκδόσεων.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, που την κάνουν ευχάριστη, ευανάγνωστη, αντικειμενική και χρήσιμη είναι τα παρακάτω: Οι στήλες Φωτο-ημέρας με φωτογραφίες από τα περασμένα, τα Επι-Κρητικά με πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα, τα σύντομα αλλά πολύ ενδιαφέροντα σχόλια στο Χθες-Σήμερα-Αύριο, το Επί παντός αθλητικού, τα Κοσμικά και άλλα.

Επίσης, Το στίγμα της ημέρας είναι συνήθως μια αξιόλογη και διδακτική στήλη. Ίσως, η γραμματοσειρά στο Χθες-Σήμερα-Αύριο, θα μπορούσε να βελτιωθεί για να γίνει πιο ευανάγνωστη. Ακόμη, φιλοξενεί άρθρα αξιόλογων συνεργατών, που συνήθως αναφέρονται στα κακώς κείμενα της καθημερινότητας.

Τα περισσότερα είναι υψηλής ποιότητας και πολύ ενδιαφέροντα. Επειδή οι εφημερίδες οφείλουν να προβάλουν τον ορθό τρόπο γραφής, θα ήταν χρήσιμο  αυτά τα άρθρα να δομούνται με διακριτές προτάσεις και παραγράφους. Επίσης, η παράθεση των βιβλιογραφικών πηγών θα ήταν χρήσιμη για τους αναγνώστες και για την εγκυρότητα του κειμένου.

Ένα ιδιαίτερης αξίας πλεονέκτημα της ΠΑΤΡΙΣ είναι ότι αντιμετωπίζει τα πολιτικά γεγονότα με μετριοπάθεια, αντικειμενικότητα, λογική και αμεροληψία, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ημερήσιων Αθηναϊκών και περιφερειακών εκδόσεων. Είμαι βέβαιος ότι αυτό εκτιμάται από την πλειοψηφία των αναγνωστών.

Αναμφίβολα, η αξιοθαύμαστη πρόοδος της ΠΑΤΡΙΣ οφείλεται στους ικανούς συντάκτες και συνεργάτες της. Αναφέρομαι ενδεικτικά στους Διευθυντές σύνταξης, όπως τον κ. Κώστα Μπογδανίδη και τους προκατόχους του, που είχα τη χαρά να συνεργάζομαι διαχρονικά.

Είναι αυτονόητο ότι η δική τους γνώση, εμπειρία, έμπνευση και διαρκής προσπάθεια, αποτυπώνονται και καθορίζουν τη συνολική ποιότητα της εφημερίδας.

Τελειώνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι η ΠΑΤΡΙΣ, όπως και οι άλλες εφημερίδες, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση μερικών από τα πιεστικά και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που επιβάλλουν συνεχή ενασχόληση και πίεση για επίλυση, είναι τα παρακάτω:

(α) Το κέντρο του Ηρακλείου, η πλατεία Ελευθερίας/Τριών Καμαρών, που θα έπρεπε να είναι κόσμημα και να αντικατοπτρίζει την ιστορία της πόλης, θυμίζει πλίνθους και ξύλα και κεράμους ατάκτως ερριμμένα.

Αυτός ο χώρος, δηλαδή η πλατεία Ελευθερίας, η πρώην πλατεία της Ολυμπιακής, η πλατεία Δασκαλογιάννη και η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου θα έπρεπε να ενοποιηθούν σε ένα επίπεδο και εύκολα προσβάσιμο σχήμα τους.

Υπογειοποίηση πολύ μικρών τμημάτων των οδών Γ. Αβέρωφ, Ξανθουδίδου  και αυτής μπροστά στο ξενοδοχείο Αστόρια, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πρότυπης ενιαίας πλατείας, όπου θα κτυπά η καρδιά της πόλης και θα αναδύει ποιότητα, αρχοντιά, λειτουργικότητα και ασφάλεια.

Το ίδιο περίπου ισχύει με τα τέσσερα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτήρια της λεωφόρου Δικαιοσύνης, που συνεχώς φθείρονται ανελέητα και υποβαθμίζουν βάναυσα την ποιότητα του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης.

Και (β) Η τελεσίδικη αντιμετώπιση της ύδρευσης της πόλης, επίκαιρα και διαχρονικά με νερό υψηλής ποιότητας, με άρτιο και σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς/διανομής και με  προσιτό κόστος, όπως έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη σε άρθρα και σχόλια της εφημερίδας (Αγγελάκης, 2024).

Η συνεχής προβολή και απαίτηση για επίλυσή τους θα  ήταν δύο κομβικής σημασίας δράσεις/επιτεύγματα της ΠΑΤΡΙΣ. Ας ευχηθούμε η διαδικτυακή patris.gr να συμβάλει ενεργά.

O Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι επίτιμο μέλος και διακεκριμένο Fellow της Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων.

Βιβλιογραφία

Αγγελάκης, Α. Ν. (2024). Με ένα έργο αντίστροφης ώσμωσης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα το υδρευτικό πρόβλημα του Ηρακλείου.

ΠΑΤΡΙΣ 14/04/2024, https://www.patris.gr/stiles/proektaseis/ergoantistrofis-osmosis-tha-mporoyse-na-antimetopisei-amesa-to-ydreytikoprovlima-irakleioy/

Ένα ανοικτό παράθυρο στην πόλη
https://www.patris.gr/2023/10/27/ena-anoikto-parathyro-stin-poli/