Ασφαλώς και δεν μας είναι άγνωστο το συγγραφικό έργο του συγγραφέα, αφού είναι το 8ο κατά σειρά βιβλίο που έχει εκδώσει. Στο Γιούχτα λοιπόν, που απλώνεται σε μορφή κεφαλομάντηλου πάνω από τις Αρχάνες, γενέθλια κωμόπολη του συγγραφέα, μας ξεναγεί με έναν πρωτότυπο και λογοτεχνικά άρτιο τρόπο.
Σε τούτο το τοπίο, που είναι τυλιγμένο στο μύθο, την ιστορία και την ιερά ενατένιση, μας ανεβάζει και μας κατεβάζει ο δημιουργός του έργου βοηθώντας μας να ατενίσουμε την ομορφιά του τοπίου, καθώς και το χάρμα της οπτικής απόλαυσης. Ο φυτικός και ζωικός πλούτος του Γιούχτα και το κάλλος της περιοχής δίνουν την αφορμή στον συγγραφέα να μας κάνει αυτή τη γοητευτική ξενάγηση. Δεν είναι όμως μόνο το τοπίο που κρατά σε εγρήγορση το συναισθηματικό κόσμο του συγγραφέα.
Στο ανέβασμα απολαμβάνει ο ίδιος την καρπερή και ωφέλιμη συζήτηση του ηλικιωμένου και έμπειρου συνοδοιπόρου του. Τις συμβουλές και οδηγίες του στην αποσταγμένη σε μορφή μαντινάδας σοφία του, λέει μεταξύ των πολλών: «Πάντοτε να χαμογελάς σε κάθε πρόβλημά σου. Να μην αφήνεις τη χαρά να φεύγει από κοντά σου».
Στο κατέβασμα του Γιούχτα, ένας άλλος συνοδοιπόρος της καθόδου απελευθερώνει το πλούσιο αποθεματικό των γνώσεών του, που απολαμβάνει ο συγραφέας. Τοπικά ιστορικά γεγονότα αλλά και σε συντομία οι ιστορικές περίοδοι της Κρήτης, κάνουν τον συγγραφέα να κρέμεται κυριολεκτικά από τα χείλη του.Το χρήσιμο τελικά βιβλίο του κ. Βορνιωτάκη ακεραιώνεται και επιστρέφεται από μια μεγάλη σειρά μαντινάδων, που ο αναγνώστης απολαμβάνει όχι μόνο την ομοιοκαταληξία τους αλλά και την άρτια λογοτεχνική τους πλοκή.
Ένας μεγάλος, τέλος, αριθμός φωτογραφιών με πρόσωπα που χρωματίζουν διάφορες χρονικές περιόδους, δίνουν τη δική τους οπτική διάσταση στο έργο.
Ευχή μας ο συγγραφέας να συνεχίσει το δημιουργικό και επωφελές πνευματικό του έργο.
* Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής