Τα 17 ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί από τις «Φυλές του Πάρκου» επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες υψώνουν έγκαιρα και εύστοχα τα πιο καίρια και δημιουργικά αντανακλαστικά, όταν βαθιά κοινωνικά ζητήματα, όπως της προστασίας του περιβάλλοντος, έρχονται στην επιφάνεια. Αναμφίβολα, η ανάδειξη και προστασία του πάρκου Γεωργιάδη ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης του Ηρακλείου είναι ζωτικής σημασίας.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική και πολύ θετική η απόφαση για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχειριστική μελέτη. Ο διάλογος μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει σε μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Χρειάστηκε άλλωστε να πάρει δημοσιότητα το θέμα για να ακουστεί και να θυμηθούμε τον Μηνά Γεωργιάδη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1942 και η προτομή  του βρίσκεται  στον  κεντρικό  διάδρομο  του πάρκου.

Όπως χρειάστηκε να πάρουν τον λόγο οι πολίτες για να μάθουμε ότι σε αυτό το πάρκο βρίσκεται ο μοναδικός στην Κρήτη καταγεγραμμένος τόπος αναπαραγωγής ενός είδους πουλιού (κοκκινολαίμη) που πρόσφατα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο. Με άλλα λόγια, πλευρές που αφορούν στην ιστορία, αλλά και πτυχές της βιοποικιλότητας, αναδεικνύονται σήμερα χάρη στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον ανοιχτό διάλογο.

Ωστόσο, εκτός από τις απαντήσεις στα 17 ερωτήματα, τη διασφάλιση ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο (πλην των ξερών) και ότι δεν θα παραμείνει για κανένα διάστημα κλειστό όλο το πάρκο με τμηματική εκτέλεση των εργασιών ή τις σοβαρές παρατηρήσεις που αφορούν ζητήματα όπως η χαμηλή βλάστηση, χρειάζεται επίσης να έχουμε υπόψη μας το δάσος και όχι το δέντρο. Σήμερα μπαίνει επιτακτικά το θέμα του συνολικού σχεδιασμού.

Χρειάζεται να έχει κανείς στα χέρια του συγκροτημένο σχέδιο γύρω από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό για την αποτελεσματική πολιτική προστασία του περιβάλλοντος σε βάθος χρόνου και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Οι δενδροφυτεύσεις για τη διασφάλιση του αναγκαίου μικροκλίματος πρέπει να είναι στοχευμένες.

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας του πάρκου, όπως και ότι το Ηράκλειο δεν ζει σε «τείχη». Σημαντικές «πράσινες» πτυχές, όπως η διατήρηση καθαρών θαλασσών, η μοναδικότητα των φαραγγιών, η προστασία της κρητικής χλωρίδας και πανίδας, όλοι οι μικροί και μεγάλοι παράδεισοι βιοποικιλότητας, περνούν μέσα από το κυρίαρχο στοιχείο του νερού και της αξιοποίησης των συγγενών υδάτινων πόρων.

Με άλλα λόγια, η συζήτηση σήμερα που έχει αρχίσει ξεπερνά με έναν τρόπο τα όρια του πάρκου Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των πολιτών και ο λόγος των πολιτών μόνο θετικά και μπροστά μπορεί να πάει την κοινωνία και το μέλλον της.

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης  είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ