Η αλήθεια έχει σχέση με τη λήθη. Η λήθη είναι η λησμονιά. Άρα, αλήθεια είναι η μη λησμονιά, είναι να θυμάσαι τα πάντα, πάντοτε και παντού, αψηφώντας τα όποια κόστη. Η τιμιότητα έχει σχέση με την τιμή.

Η τιμή είναι η αξία η ηθική και η πνευματική ενός ανθρώπου. Επομένως, τιμιότητα είναι η υψηλή ηθική και πνευματική αξία ενός ανθρώπου.

Η συνείδηση και η ασυνειδησία των ανθρώπων έχουν σχέσεις με τη γνώση και τη συντροφικότητα των ανθρώπων. Τούτο συμβαίνει, διότι μέσα στις λέξεις αυτές έχουμε το αρχαιοελληνικό ρήμα “οίδα” που σημαίνει γνωρίζω, και τη διαχρονική πρόθεση “συν” η οποία στα νεοελληνικά αποδίδεται “μαζύ”.

Κάθε κοινωνία σχετίζεται με το ορατών ή αόρατων ορίων πεδίο εντός του οποίου ζουν άνθρωποι με κοινά χαρακτηριστικά ή ενδιαφέροντα. Και για να είναι υγιής μια ανθρωποκοινωνία, πρέπει όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς μέλη της μαζύ να βάζουν τους γραφτούς και άγραφους κανόνες της συμβίωσής τους και όλοι να τους τμούν, να τους θυμούνται και να τους τηρούν ενσυνείδητα.

Η εγκράτεια έχει σχέση με την πειθαρχία και την αυτοκυριαρχία. Η πειθαρχία είναι η πειθώ, η υπακοή των ανθρώπων στις αρχές, και με την έννοια των “πιστεύω” και με την έννοια των “κρατούντων” ή/και των “κανόνων” μιας κοινωνίας.

Η αυτοκυριαρχία είναι ο κατόπιν αυτογνωσίας (: κριτικής και γνώσης κάθε πτυχής του εαυτού μας) έλεγχος των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών μας δυνάμεων και η εγκράτεια είναι να έχουμε τιθασευμένες όλες αυτές τις δυνάμεις.

Τα παιχνίδια με τις λέξεις είναι πάντα χρήσιμα και διδακτικά για όλους μας! Τι λέτε και εσείς;

* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι φιλόλογος