Οι εκδηλώσεις πορείας και διαμαρτυρίας πολιτών στις παραλίες της Πάρου για τις υπερβάσεις των συμβάσεων παραχώρησhς στην εκμετάλλευση από ιδιωτικές επιχειρήσεις με ξαπλώστρες σκιάδες και άλλες δραστηριότητες, έφεραν στην επικαιρότητα το γνωστό διαχρονικό φαινόμενο παραβατικότητας σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές της χώρας.
Η ιστορία αυτή είναι γνωστή από χρόνια απλά όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφορά κυρίως τις πολυσύχναστες υψηλής επισκεψιμότητας παραλίες και όχι τις ερημικές και απομακρυσμένες.
Η κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προκηρύσσει κάθε χρόνο διαγωνισμούς για την μίσθωση τμημάτων του αιγιαλού, για την εκμετάλλευση τους από εταιρeίες τουριστικές, ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις. Η μίσθωση εκ του νόμου περιλαμβάνει συγκεκριμένης έκτασης παραλία και καταλήγει στην πράξη η χρήση τους από εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε μεγαλύτερες επιφάνειες σε σχέση με την παραχωρηθείσα έκταση του Αιγιαλού.
Μπορεί στις παραλίες του Ηρακλείου και της Κρήτης το φαινόμενο αυτό να είναι περιορισμένης έκτασης, όμως στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου, η κατάσταση θεωρείται ανεξέλεγκτη. Όμως η παρανομία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, κατά των δικαιωμάτων των λουόμενων πολιτών και αμαυρώνει την εικόνα της τουριστικής Ελλάδας.
Η εντολή που δόθηκε προχθές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες και στην επιβολή όπου απαιτηθεί των προβλεπόμενων κυρώσεων, δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών μπήκαν η Σέριφος και η Πάρος με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δίνει παραγγελία προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες λειτουργίας στις παραλίες των δυο νησιών.
Όλα όσα καταγγέλλονται ότι γίνονται στα νησιά του Αιγαίου είναι απίστευτα αλλά Ελληνικά. Επιχειρήσεις με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια παραχώρησης παραλίας και συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ έχουν σφραγιστεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.
Δημοσιεύματα Αθηναϊκού τύπου που βγήκαν σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτά τώρα που ανεδείχθησαν στην επικαιρότητα, λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Πάρο, στην Νάξο και στη Σέριφο, αλλά και σε άλλες παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας ακόμα και της Αττικής.Η κοινή γνώμη εύλογα διερωτάται αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην χώρα μας, ο καθένας να κάνει ό,τι τον συμφέρει, χωρίς σεβασμό στους κανόνες και χωρίς να υπόκειται τις συνέπειες του νόμου.
Το “κίνημα της πετσέτας” όπως αποκαλείται η εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων για την κατάσταση στις παραλίες πολιτών, διεκδικεί το αυτονόητο. Ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες και τήρηση των κανόνων παραχώρησής των από τους υπεύθυνους λειτουργίας όλων των λουτρικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Υπάρχει άραγε κάποια δικαιολογία από τους παρανομούντες επιχειρηματίες χρήστες των παραχωρούμενων παραλιών! Ναι υπάρχουν πολλές δικαιολογίες ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός, να σπάσουμε το ρεκόρ αφίξεων, να έρθει χρήμα, να γίνει ανάπτυξη και να ευημερήσει η Ελλάδα.
Όμως αυτές οι δικαιολογίες δεν ευσταθούν, γιατί τουρισμός και ανάπτυξη που γίνονται με ασυδοσία οδηγεί σιγά- σιγά το προϊόν παροχής υπηρεσιών σε υποβάθμιση, γίνεται ευτελές και εξανεμίζεται. Λένε ότι στην Ελλάδα υπάρχει το “βαθύ κράτος” το οποίο κάνει τα πάντα για να ταλαιπωρήσει τους απλούς νομοταγείς πολίτες, ενώ δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει εκείνους που παρανομούν.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι στην δεύτερη τετραετία θα γκρεμίσει αυτό το “βαθύ κράτος”. Σε αυτή τη δέσμευση έχει μαζί της την πλειοψηφία των Eλλήνων πολιτών ανεξάρτητα της κομματικής προέλευσης των.
Αυτή είναι η δυσκολότερη μεταρρύθμιση, αρκεί μόνο να ψηφιστεί ένας νόμος που θα δώσει τέλος στους επιχειρηματίες της παρανομίας και της αυθαιρεσίας μαζί με τους επίορκους υπαλλήλους που τους ανέχονται και αδιαφορούν για τα παιχνίδια της κερδοσκοπίας που παίζονται στον ελληνικό γιαλό…