Η 22α Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, από τους Προσκόπους και τους Οδηγούς όλου του κόσμου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού, Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ (22/2/1857).
Ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ του Γκίλγουελ ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού. Κατά την υπεράσπιση της πόλης Μαφεκίνγκ στη Νότια Αφρική, στον πόλεμο μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων, κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 7 μήνες, χάρη στην βοήθεια των παιδιών σε βοηθητικές εργασίες, όπως η μεταφορά πυρομαχικών και τραυματιών.
Για αυτή την επιτυχία του ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 43 του χρόνια.
Έτσι, του δόθηκε η αφορμή να γράψει τα βιβλία “Αναγνώριση και Ανίχνευση” και το “Εγχειρίδιο Ανίχνευσης” το οποίο πολλοί δάσκαλοι χρησιμοποιούσαν στην εκπαίδευση.
Όταν αποστρατεύτηκε, του ζητήθηκε να προσαρμόσει το βιβλίο, ώστε να είναι κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες κι έτσι το ξαναέγραψε, ονομάζοντάς το “Ενωμοτίες παιδιών”. Επιθυμώντας να βάλει σε εφαρμογή τις ιδέες του, πραγματοποίησε από τις 1 έως τις 9 Αυγούστου του 1907, μια κατασκήνωση στο μικρό νησί Μπράουνση, που βρίσκεται στα νότια της Αγγλίας, με 21 αγόρια.
Μετά από αυτό, το 1908, ολοκλήρωσε τη νέα εκδοχή του βιβλίου, ονομάζοντάς το τελικά “Προσκοπισμός για Αγόρια” (Scouting for Boys).
Οι πρώτες προσκοπικές ομάδες δημιουργήθηκαν το 1908 στην Αγγλία και την Ιρλανδία και σταδιακά ο προσκοπισμός εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους. Η πρώτη παγκόσμια προσκοπική συγκέντρωση (Jamboree) έγινε το 1920 στο Λονδίνο με 10.000 παιδιά.
Το 1910, ο Προσκοπισμός, η πολυπληθέστερη εθελοντική κίνηση νέων ανθρώπων, φτάνει στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Λευκαδίτη. Σήμερα, ο Προσκοπισμός έχοντας αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία ως ένας χρήσιμος θεσμός, ανοικτός σε όλους, που συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια, προσφέρει ευκαιρίες στους νέους να ενταχθούν στο σύνολο.
Να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, να μάθουν να δρουν με ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση.
Ο Προσκοπισμός, τέλος, είναι, κυρίως, εκείνες οι αξέχαστες, μοναδικές αναμνήσεις που θα ακολουθούν τον πρόσκοπο στην ενήλικη ζωή του, από μια παιδική ζωή γεμάτη ουσία και νόημα και όχι μια απλή ύπαρξη.
3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου
Περισσότερες πληροφορίες για εμάς θα βρείτε στη σελίδα στο facebook: 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου αλλά και στο σύστημά μας, λεωφόρος Νεάρχου (παραλιακή) κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ 5-7μ.μ.