Η 25η Απριλίου τιμήθηκε, (και τιμάται από το 2003 στις ΗΠΑ και από το 2012 διεθνώς) ως η Παγκόσμια Ημέρα DNA, σηματοδοτώντας την επαναστατική ανακάλυψη της δομής της διπλής έλικας του DNA, βάζοντας τα θεμέλια για την κατανόηση της γενετικής, από τους James Watson και Francis Crick μαζί με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων ερευνητών το 1953.
Δημοσιευμένη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, η εργασία τους αποτέλεσε θεμελιώδη αλλαγή στην κατανόηση της βιολογίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη της σύγχρονης γενετικής. Εννέα χρόνια μετά τους χάρισε και το Βραβείο Νόμπελ, καθώς η επιστημονική κοινότητα θεωρεί την ανακάλυψή τους ως τη σημαντικότερη του 20ου αιώνα.
Το 2003, την ίδια ακριβώς ημέρα, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Αποκωδικοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Η επιστημονική αυτή νίκη, αποτέλεσμα της συνεργασίας ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, αποκάλυψε την αλληλουχία των 3 δισεκατομμυρίων βάσεων που συνθέτουν το DNA μας, προσφέροντας ασύγκριτη γνώση για την κληρονομικότητα και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
DNA είναι τα αρχικά των λέξεων (στην πραγματικότητα είναι μια σύνθετη λέξη) Deoxyribo-Nucleic-Acid. Η λέξη αναφέρεται στο σύνθετο οργανικό μόριο που αποτελείται βασικά από πολυμερισμένες στοιχειώδεις μονάδες (μόρια). Οι μονάδες αυτές ονομάζονται δεοξυνουκλεοτίδια και υπάρχουν σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, που ονομάζονται αδενίνη, γουανίνη, κυτοσίνη και θυμίνη.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα DNA στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του DNA, με έμφαση στην ιατρική επιστήμη. Το DNA, όντας το βιοχημικό υπόστρωμα της κληρονομικότητας, φέρει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη λειτουργία και την υγεία του ανθρώπου. Η μελέτη του DNA έχει οδηγήσει σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία γενετικών ασθενειών, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών και την αντιμετώπιση σύνθετων νοσημάτων.
Η Κύπρος, ενεργή στον τομέα της γενετικής, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία 25 χρόνια, με έρευνες και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία κληρονομικών ασθενειών. Η διερεύνηση του DNA δίνει τη δυνατότητα κατανόησης του γενετικού κώδικα, του τρόπου μετάφρασης και μεταγραφής του, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν τα γενετικά λάθη στην ανθρώπινη υγεία. Η γνώση αυτή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ταχεία και ακριβή διάγνωση, την πρόληψη και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.
Η Παγκόσμια Ημέρα DNA αποτελεί μια αφορμή για αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του DNA στη ζωή μας και της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί στον τομέα της γενετικής. Η συνεχιζόμενη έρευνα και η εμβάθυνση στην κατανόηση του DNA φέρνει στο προσκήνιο νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση ασθενειών και την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας, θέτοντας τα θεμέλια για ένα υγιέστερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Και πρέπει να σημειώνουμε πάντοτε ότι η πατρίδα μας, αποτελεί δημιουργικό εταίρο σε όλη την παγκόσμια παραγωγή έρευνας και καινοτομίας, στον τομέα της γενετικής και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
*Ο Φίλιππος Πατσαλής είναι καθηγητής, πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας
και Καινοτομίας