Η υδροδότηση από το φράγμα Αποσελέμη αποδείχτηκε στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ότι δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Δήμου παρά μόνο σε κάποιο βαθμό καλύπτει τις απώλειες από την ποσοτική ή ποιοτική υποβάθμιση των γεωτρήσεων που υδρεύουν τον Δήμο.
Για φέτος, παρά την πληρότητα του φράγματος από τις βροχοπτώσεις, η επάρκεια νερού θα είναι πάλι οριακή και θα επιτρέψει μόνο την περαιτέρω «ανακούφιση» των γεωτρήσεων. Θα εξακολουθούμε λοιπόν να μη μπορούμε να πιούμε νερό από τη βρύση αλλά μόνο από τα πλαστικά μπουκάλια, γεγονός απαράδεκτο στη σύγχρονη εποχή. Σε πρώτη φάση θεωρούμε αναγκαία την αξιοποίηση των αδειοδοτημένων γεωτρήσεων:
- ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ, ανόρυξη δύο γεωτρήσεων,
- ΔΑΦΝΕΣ, ολοκλήρωση δύο και ανόρυξη μίας επιπλέον γεώτρησης,
- ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ, ολοκλήρωση μίας και ανόρυξη δύο επιπλέον γεωτρήσεων.
Ενέργεια πρώτης προτεραιότητας θεωρούμε και τον εντοπισμό των διαρροών των δικτύων καθώς και τον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων και ελαττωματικών υδρομέτρων. Σήμερα δεν καταμετράται το 51% του εισρέοντος νερού στον Δήμο! Σε βάθος χρόνου η εξασφάλιση της υδροδότησης του Δήμου βρίσκεται στην υπόγεια υδροφορία από τον Ψηλορείτη που καταλήγει στον Αλμυρό ποταμό. Μη ξεχνάμε πως σήμερα από τον Αλμυρό χύνονται στη θάλασσα 150 εκατομ. πόσιμου νερού!
Η αποχέτευση στο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου – Αλικαρνασσού γίνεται από δίκτυο αγωγών εκ των οποίων 115 χιλιόμετρα, ήτοι το 23% του συνολικού δικτύου, είναι παντορροϊκού συστήματος με συνέπεια την ρύπανση της θάλασσας και τη δυσοσμία σε αρκετές γειτονιές. Από τα λύματα που καταλήγουν στον βιλογικό σταθμό, μέρος μόνο υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία που στέλνεται στον Προφήτη Ηλία για τις αρδευτικές ανάγκες.
Σε περιφερειακούς οικισμούς του Δήμου δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεσή τους με τον βιολογικό σταθμό στο Ηράκλειο, όπου αυτό είναι εφικτό, σε άλλους δε οικισμούς τα λύματα επεξεργάζονται με φυσικά ή ήπια, μικρά συστήματα και οδηγούνται σε φυσικούς αποδέκτες. Στα συστήματα αυτά έχουν παρουσιασθεί αστοχίες κατασκευαστικές ή διαστασιολόγησης με συνέπεια την ρύπανση των επιφανειακών νερών και του εδάφους κι επιπτώσεις στις καλλιέργειες (π.χ. στις Δαφνές).
Σκοπός μας είναι να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες της υπάρχουσας υποδομής στους οικισμούς της περιφέρειας και να αυξηθεί η τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό σταθμό. Στόχος μας είναι: με το λιγότερο ενεργειακό κόστος η άρδευση της αγροτικής ενδοχώρας και η εξαφάνιση της ρύπανσης στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον του Δήμου.
Τα απορρίμματα του Δήμου και μέρους του νομού Ηρακλείου οδηγούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στους Πέρα Γαλήνους με ελλιπή διαχωρισμό των ανακυκλούμενων. Η επεξεργασία των ανακυκλούμενων γίνεται σε ειδική μονάδα με σοβαρή ρύπανση στην περιοχή εγκατάστασής της, τα δε προϊόντα σήμερα δεν αξιοποιούνται και κατά το μεγαλύτερο μέρος στέλνονται στους Πέρα Γαλήνους!
Τα βιολογικά απορρίμματα επεξεργάζονται και συσκευάζονται σε δέματα. Η πρόβλεψη για διάθεση των δεμάτων ως καύσιμη ύλη σε εργοστάσια τσιμέντων δεν ικανοποιήθηκε εξ αιτίας της κακής ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα τα δεματοποιημένα απορρίμματα να οδηγούνται επίσης στους Πέρα Γαλήνους! Από τα παραπάνω καθίσταται αυτονόητη η ανάγκη επανασχεδιασμού του κύκλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη διαλογή μέχρι και την τελική επεξεργασία τους.
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το γεγονός πως η λειτουργία του χώρου ταφής των απορριμμάτων, η μονάδα ανακύκλωσης, η εκμετάλλευση των ανακυκλωθέντων υλικών και η δεματοποίηση έχουν ανατεθεί σε εργολάβο (τον ίδιο εδώ και δέκα χρόνια!) με παντελή απουσία του Δήμου.
Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει αφεθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των δημοτών, γεγονός στο οποίο η νέα δημοτική αρχή καλείται να δώσει τέλος με παράλληλη αξιοποίηση του υπάρχοντος διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει και θα οξύνεται καθημερινά και περισσότερο. Η ξηρασία δυο-τρία χρόνια και οι έντονες βροχοπτώσεις τον επόμενο χρόνο θα είναι πλέον ο κανόνας. Οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν θερμοκρασίες της τάξεως των 40ο.
Υπό το πρίσμα αυτό αξιολογούνται οι θέσεις μας για το Φράγμα Αποσελέμη και η άποψή μας για την εξασφάλιση της υδροδότησης του Δήμου. Η δεδομένη κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, και την γεωργική παραγωγή, γεγονός που καθιστά ακόμη περισσότερο επιτακτική την καθολική τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων στον βιολογικό σταθμό Ηρακλείου.
Η άρδευση της γης είναι πηγή ζωής. Σε ό,τι αφορά στο αστικό τοπίο οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζονται κυρίως με δενδροφυτεύσεις. Από τους ειδικούς υπολογίζεται πως το πολεοδομικό αστικό συγκρότημα θα χρειασθεί 500.000 δένδρα στο εγγύς μέλλον!
* Η Λιάνα Σταρίδα είναι υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ εν ΑΛΛΑΓΗ