Έκπληκτη έμεινε η κοινή γνώμη του νομού μας, πριν κάποια χρόνια, μετά από την δημοσιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν ως πορίσματα μιας επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διαπίστωσε πολλούς πολίτες θύματα από διάφορες μορφές της επάρατης νόσου, καθώς και αθρόες νοσηρότητες, με σοβαρές ασθένειες, νευρολογικές-αιματολογικές κ.α…
Το βασικό συμπέρασμα της επίμαχης αυτής μελέτης είναι για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη ότι κύρια ενοχοποιείται η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στις καλλιέργειες, θερμοκηπίων αμπελώνων, κ.ά. Όμως παρόμοια πορίσματα, όπως της παραπάνω μελέτης, δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.
Ο κώδωνας του κινδύνου είχε σημάνει από τον Φεβρουάριο του 2006. Με αφορμή σχετικές καταγγελίες, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ευθύνη του οποίου εκπονήθηκε επιστημονική επιδημιολογική μελέτη, σε 24 οικισμούς στα νότια του νομού Ηρακλείου (των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με θερμοκηπιακές καλλιέργειες), καθώς και, για λόγους σύγκρισης, ένα ορεινό χωριό του γειτονικού νομού όπου δεν υπάρχουν σοβαρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς κυριαρχεί η κτηνοτροφία.
Στην έρευνα αυτή, βοήθησε τότε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο διέθεσε στη μελετητική ομάδα του κ. Αντ. Καφάτου, τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών (αιματολογικών και λοιπών) εξετάσεων, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας Βιάννου, Χάρακα, Μοιρών, οι Δήμοι της περιοχής, καθώς και την ομάδα του καθηγητή τοξικολογίας κ. Αριστείδη Τσατσάκη .
Κατά την παρουσίαση της μελέτης αυτής ο κ. Καφάτος τόνισε ότι η έρευνα περιλάμβανε δύο σκέλη:
α) την ιατρική εξέταση του πληθυσμού και
β) την μελέτη (μετρήσεις) των πιστοποιητικών θανάτου για τα τελευταία 50 χρόνια, σε 24 χωριά. Έτσι, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, παρουσιάσθηκε αύξηση των περιπτώσεων νοσηρότητας σε υπερτριπλάσιο ποσοστό. Στο ορεινό δε χωριό το ποσοστό σχεδόν τετραπλασιάστηκε,
Ο κ. ΑΝΤ. ΚΑΦΑΤΟΣ απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων της επάρατης νόσου, για μεν τα πεδινά χωριά σε πολλές αιτίες και κυρίως στον τρόπο διατροφής, την ρύπανση του περιβάλλοντος, στη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οινοπνευματωδών ποτών κ.ά.
Για το δε ορεινό χωριό, όπου δεν χρησιμοποιούνται σε τέτοια έκταση φυτοφάρμακα και λιπάσματα, απέδωσε τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων σε άλλους λόγους όπως είναι:
α) η ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου αγροτικών δρόμων, μέχρι και
την κορυφή των βουνών, στην οποία φθάνουν οι κτηνοτρόφοι μας με αυτοκίνητα 4Χ4, άρα δεν περπατάει πια κανείς,
β) το ότι τις πιο σκληρές πια εργασίες εκτελούν αλλοδαποί εργάτες,
γ) η μεγάλη κατανάλωση «οφτού» κρέατος, του οποίου η καρβουνιασμένη επιφάνεια είναι καρκινογόνος (αρωματικοί υδρογονάνθρακες) (Σε παρατήρησή μας, ότι με αυτή του την αποκάλυψη ενοχοποιείται ένα από τα πιο νόστιμα Κρητικά εδέσματα, ο κ. Καφάτος τόνισε ότι μπορούμε άφοβα να τρώμε «οφτό» κρέας αρκεί να του ρίχνουμε λεμόνι, καθόσον το κιτρικό οξύ εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες, μετατρέποντάς τις σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό…)
δ) το μανιώδες αρειμάνιο κάπνισμα και η υπερκατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Απαιτείται, λοιπόν, την Αγροτική ανάπτυξη (συμβουλές στους αγρότες) να την καθορίζουν επιστήμονες γεωπόνοι, σύμβουλοι του αγρότη και όχι οι έμποροι λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, όπως γίνεται σήμερα, οι οποίοι και δικαιολογημένα επιδιώκουν να πουλούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τα προϊόντα τους. Είναι σαν να ασκούν την Ιατρική οι Φαρμακοποιοί…
Με αυτό τον τρόπο θα εκλογικευθεί η χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που είναι περίπου ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη, αύξηση της τιμής παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που τα καθιστά μη ανταγωνιστικά, και επικίνδυνη για την υγεία των αγροτών μας αλλά και των καταναλωτών, ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ο κ. Καφάτος τόνισε ακόμη ιδιαίτερα ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και γι’ αυτό επιβάλλεται να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο Κρητικής Διατροφής και στη σωματική άσκηση ή και το περπάτημα.
Άρα τρία είναι τα αντίδοτα κατά της ανθρώπινης νοσηρότητας :
1. Η Κρητική Διατροφή με βάση το ελαιόλαδο.
2. Εξορθολογισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και
3. Σωματική άσκηση.
Ο Δημήτρης Σαρρής είναι π. Υφυπουργός, ΓΓΑ-Νομάρχης Ηρακλείου