Τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, μια δράση διασύνδεσης όλων των πανεπιστημιακών σχολών του νησιού με τα λύκεια του Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στόχος ήταν να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και μελλοντικοί φοιτητές για τις επιλογές που έχουν να σπουδάσουν στον τόπο καταγωγής τους.
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε και υλοποιήθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την ενημέρωση των μαθητών. Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήμια αναπτύσσουν σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας, δέχονται επισκέψεις σχολικών μονάδων, οργανώνουν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις τους κ.ο.κ.
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της δράσης, ωστόσο, έγκειται στο ότι για πρώτη φορά, η ενημέρωση των υποψηφίων, όχι μόνο είχε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που αρμόζει, αλλά έλαβε χώρα εντός των σχολικών τάξεων, παρουσία των εκπαιδευτικών και αφορούσε το σύνολο των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, καθώς δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα λύκεια του νησιού.
Τα σχολεία συνδέθηκαν διαδικτυακά με τις πανεπιστημιακές σχολές μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν τους καθηγητές των Πανεπιστημίων, οι οποίοι περιέγραψαν το αντικείμενο των προσφερόμενων σπουδών, παρουσίασαν τα εργαστήρια και την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται σε αυτά και παρείχαν πληροφορίες για τις επιλογές των φοιτητών, μετά την αποφοίτηση, για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Η στόχευση της δράσης κινήθηκε σε δύο επίπεδα, εξίσου σημαντικά: Αφενός, αφορούσε τις ίδιες τις πανεπιστημιακές σχολές και την εξωστρέφειά τους κι αφετέρου τους τελειόφοιτους των λυκείων, που καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους.
Για τα Πανεπιστήμια, το ζήτημα της προσέλκυσης νέων και καλών φοιτητών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται πλέον στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη, πολλά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων.
Σε ορισμένα τμήματα, μάλιστα, καταγράφεται ακόμη και μονοψήφιος αριθμός νέων φοιτητών. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω ενόψει της ίδρυσης και έναρξης λειτουργίας των μη Κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς υπολογίζεται ότι αυτά θα έχουν την έδρα τους στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Στον αντίποδα, τα τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και να διατηρούν τον αριθμό των φοιτητών τους, με αυξητικές, μάλιστα, τάσεις, σε πολλά τμήματα. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και -γιατί όχι- να ενισχυθεί.
Κατά συνέπεια, τα Πανεπιστήμιά μας έχουν κάθε λόγο να επιμείνουν στις προσπάθειες για εξωστρέφεια και να εμπλουτίσουν τις αντίστοιχες συνέργειες. Θεωρώ ότι η δράση διασύνδεσης με τα λύκεια, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, συμβάλλει σε αυτό τον σκοπό και λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις προσπάθειες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων του νησιού μας.
Αλλά και για τους ίδιους τους τελειόφοιτους των λυκείων, η διασύνδεση με τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Κρήτης, έχει πολλά να εισφέρει. Καταρχάς δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για το πλήθος των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται από τα τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού, αλλά και για το υψηλότατο επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών, σύμφωνα με τις διακρίσεις των Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη.
Στην Κρήτη λειτουργούν συνολικά 32 Πανεπιστημιακά Τμήματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών πεδίων, που αρκετοί, ενδεχομένως, από τους υποψήφιους δεν γνωρίζουν. Πιο σημαντική ωστόσο είναι η ποιότητα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας στην Κρήτη. Έχουμε το μεγάλο προνόμιο να φιλοξενούμε τρία από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και συνεχή ανοδική πορεία, στελεχωμένα με καταξιωμένους καθηγητές. Το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών δεν έχει αντίκρισμα μόνο στους δείκτες αξιολόγησης, αλλά επιβεβαιώνεται από τα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, λοιπόν, οι αυριανοί φοιτητές να ενημερώνονται και να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα, όταν θα κάνουν την επιλογή των σπουδών τους.
Πέρα όμως από τα οφέλη για τους μαθητές και για τα Πανεπιστήμια, στην συγκεκριμένη δράση υπάρχει μια ακόμη παράμετρος, που θέλουμε να υπηρετούμε ως Φορέας της Αυτοδιοίκησης και με βάση τις κατευθύνσεις που ορίζει ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Η παράμετρος αυτή αφορά τις οικογένειες των μαθητών, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να προσφέρουν και πάλι κάθε δυνατή βοήθεια στα παιδιά τους, ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους. Ως Περιφέρεια Κρήτης θέλουμε οι κρητικές οικογένειες να γνωρίζουν ότι οι νέοι μας έχουν πολλές και κυρίως καλές επιλογές σπουδών, στον τόπο τους. Ότι τα παιδιά τους δεν χρειάζεται να ξενιτευτούν για πέντε ή και δέκα χρόνια, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους και ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες νησιωτικές περιοχές του πλανήτη, η Κρήτη είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη ανάπτυξη των Επιστημών και της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Καλή επιτυχία στους μαθητές μας! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!
Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης MSc, PhD, διδάσκων ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. & ΕΑΠ