Η πανδημία του νέου κορονοϊού, μπορεί να έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 1,3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, μπορεί να κόστισε πολλά εκατομμύρια χαμένων θέσεων εργασίας, μπορεί να επέφερε την έκρηξη της ανεργίας και την καθίζηση της καταναλωτικής ζήτησης, μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου, μπορεί να επέβαλε το κλείσιμο των συνόρων, όμως η δράση της δεν σταματάει εκεί.

Επειδή και σε αυτήν την περίπτωση λειτούργησε ο σκληρός κανόνας του καπιταλισμού, «όταν κάποιος χάνει, κάποιος άλλος κερδίζει», ή στην πιο λαϊκή του έκδοση, «ο θάνατός σου η ζωή μου», η πανδημία ανέδειξε και κερδισμένους, που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αξιοποιώντας την ως συγκυριακή ευκαιρία.  Οι κερδισμένοι αφορούν φυσικά πρόσωπα, κατηγορίες επιχειρήσεων και κράτη. Ας δούμε πρώτα μερικά φυσικά πρόσωπα, που είδαν την ήδη τεράστια περιουσία τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη, την εποχή της πανδημίας:

Στην πρώτη θέση των κερδισμένων της πανδημίας φιγουράρει ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon. Ο χαρακτηρισμένος ως «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο», στην εποχή του κορονοϊού έσπασε όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του μεγιστάνα αυξήθηκε κατά 65%, αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 186,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της εκτίναξης της αξίας των μετοχών της Amazon, αλλά και της κατακόρυφης αύξησης των παραγγελιών στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Ενδεικτικό της ευμάρειας αποτελεί το γεγονός ότι, μέσα σε μία μόνο ημέρα τον περασμένο Ιούλιο, η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον κατάλογο των κερδισμένων της πανδημίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 84%, ξεπερνώντας τα 100,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη λίστα με τους κερδισμένους της πανδημίας, συμπεριλαμβάνεται και ο κατά τους συνωμοσιολόγους «εφευρέτης της πανδημίας COVID-19», Μπιλ Γκέιτς, που η περιουσία του αυξήθηκε κατά 19%, φτάνοντας τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 65χρονος πρώην ιδιοκτήτης της Microsoft και νυν επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας, δηλώνει σήμερα διατεθειμένος να δωρίσει τη μισή περιουσία του στη μάχη για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Εκτός όμως από τα φυσικά πρόσωπα που ευνοήθηκαν από τις συγκυρίες που δημιούργησε η επέλαση της πανδημίας, διακρίνουμε και κάποιους κλάδους επιχειρήσεων που είδαν τους τζίρους και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται την περίοδο αυτή:

Οι πρώτες εμφανώς κερδισμένες επιχειρήσεις είναι αναμφίβολα εκείνες που συνδέθηκαν με τα «απαραίτητα» της πανδημίας, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, η παγκόσμια αγορά που αφορά μόνο τις μάσκες μίας χρήσης, αναμένεται κατά τους ειδικούς να ξεπεράσει τα 87 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.

Μεγάλες ξένες εργοστασιακές μονάδες και παραφαρμακευτικές εταιρείες έρχονται τώρα στο προσκήνιο, αλλά και κάποιες ελληνικές εταιρείες που αποφάσισαν να προσαρμοστούν ανάλογα, επενδύοντας σε αυτό το αντικείμενο.

Oι άδειες παραγωγής αντισηπτικών που δόθηκαν σε δεκάδες ελληνικές βιομηχανίες, βοήθησε μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής καλλυντικών, να εισέλθουν σε μια νέα δυναμική αγορά, αντισταθμίζοντας μάλιστα κάποιες απώλειες από προγενέστερες δραστηριότητες.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, στη διάρκεια της καραντίνας. Ο όγκος των διαδικτυακών παραγγελιών «έπιασε ταβάνι», προκαλώντας όμως μια σοβαρή «παρενέργεια», την αδυναμία εξυπηρέτησης της τεράστιας ζήτησης.

Τον περασμένο Απρίλιο επίσης, κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν καθολικής καραντίνας, οι χρήστες «έξυπνων» κινητών παγκοσμίως δαπάνησαν 200 δισεκατομμύρια ώρες σε χρήση ή παρακολούθηση εφαρμογών, πραγματοποιώντας ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης, οι εταιρείες που παρέχουν λογισμικό και προϊόντα που υποστηρίζουν την απομακρυσμένη εργασία, είδαν τις πωλήσεις αλλά και τα κέρδη τους να σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Τέτοιες εταιρείες είναι η Microsoft, η Skype, η Zoom, η Dropbox κ.α.

Οι μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, συγκαταλέγονται επίσης στη λίστα των κερδισμένων από την κρίση της αγοράς που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.

Αυτές οι αλυσίδες καταστημάτων και υπερκαταστημάτων, εκμεταλλεύτηκαν  το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και έσπευσαν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση που δημιουργήθηκε από τα «λουκέτα» των παραπάνω μικρών καταστημάτων.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε τις καταναλωτικές συνήθειες και τώρα έχει επιταχύνει τη μετάβαση των καταναλωτών στην ψηφιακή κατανάλωση, προκαλώντας έτσι ανατρεπτικές αλλαγές σε πολλές μορφές μέσων ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Εκτιμάται ότι φέτος τα έσοδα από τις πλατφόρμες Streaming, θα ξεπεράσουν τις εισπράξεις του κινηματογράφου και αυτό βεβαίως οφείλεται στην «επιστροφή στο σπίτι» που επέβαλε ο εγκλεισμός των καταναλωτών. Προβλέπεται, μέχρι το 2024 οι πλατφόρμες αυτές να διπλασιάσουν τις εισπράξεις τους.   Για τις χρηματιστηριακές μετοχές όσων επενδύουν στην Υγεία, ο νέος κορονοϊός αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση.

Η επιτακτική ανάγκη ταχύτατης παρασκευής εμβολίου, ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την έρευνα με τεράστια ποσά και μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες να στραφούν στις εταιρείες βιοτεχνολογίας, είτε εξαγοράζοντάς τες, είτε υπογράφοντας συμβόλαια συνεργασίας μεταξύ τους, εκτοξεύοντας κατακόρυφα τα κέρδη τους. Η κερδοφορία τους όμως δεν σταματάει εδώ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες που «έκοψαν πρώτες το νήμα» στην Παρασκευή αλλά και την διάθεση του εμβολίου στην παγκόσμια αγορά, θα έχουν και «την μερίδα του λέοντος». Δηλώνουν ήδη έτοιμες, με καθοριστική παράμετρο ανταγωνισμού την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Οι αμερικάνικες  Pfizer και Moderna, η γερμανική BioNTech, η ρώσικη με το Sputnik-V, η βρετανική AstraZeneca, προετοιμάζονται για «τρελές» εισπράξεις…

Σήμερα οι οικονομίες, προσπαθώντας να αναδιοργανωθούν, έχουν εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Ωστόσο αυτή δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Έως τα τέλη του 2021, προβλέπεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ να είναι ίδιο με εκείνο του 2019. Το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι κατά 10% μεγαλύτερο.

Αντίθετα η Ευρώπη, θα μετρήσει αρκετά χρόνια ακόμη, για να φτάσει στα προ-κορονοϊού επίπεδα. Η άνιση ανάπτυξη αποτυπώνεται στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Β΄ τριμήνου του 2020, ήταν οι μεγαλύτεροι των τελευταίων 40 ετών.

Στην άνιση αυτή ανάπτυξη σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο βαθμός εξάπλωσης της πανδημίας. Στην Κίνα απ’ όπου και ξεκίνησε το «κακό», η διασπορά έχει πια σταματήσει, ενώ αντίθετα η Ευρώπη και η Αμερική, παλεύουν ήδη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και ετοιμάζονται να «υποδεχτούν» και το τρίτο.    Είδαμε λοιπόν πως δεν έχουν χάσει όλοι από την μεγάλη υγειονομική κρίση της εποχής μας.

Αντίθετα μάλιστα, κάποιοι επωφελήθηκαν κιόλας από την πανδημία και δεν είναι λίγοι αυτοί. Όμως όλοι εμείς, «οι ευαίσθητοι της γης», που λέει και το τραγούδι, που επιμένουμε να αποτιμούμε ως υπέρτατη αξία του πολιτισμού μας, εκείνη της ανθρώπινης ζωής, θα θεωρούμε «πραγματικά κερδισμένους», όλους εκείνους τους ανθρώπους που θα καταφέρουν να βγουν γεροί και δυνατοί μέσα από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!

https://moschonas.wordpress.com