Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι Τούρκοι είναι πολύ καλομαθημένοι, γι’ αυτό μόλις ζοριστούν λίγο των κακοφαίνεται.  Πράγματι το 1922 είχαν καλομάθει, όταν οι Σοβιετικοί τους προστάτεψαν από τον Ελληνικό στρατό, που τους κυνήγησε μέσα στην Τουρκία και έτσι αντί να επιστρέψουν στην κεντρική Ασία παρέμειναν στην Ανατολική Θράκη και στην Μικρά Ασία.

Πράγματι είχαν καλομάθει το 1955, όταν η Αγγλία τους ανάμειξε για πρώτη φορά στο Κυπριακό μαζί με τον Ντεκτάς, εξαιτίας του ένοπλου αγώνα των Κυπρίων αγωνιστών.

Πράγματι είχαν καλομάθει, όταν το 1964 με την ανοχή της Αμερικής προχώρησαν στην εξαφάνιση της Ελληνικής μειονότητας στην Βασιλεύουσα, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Πράγματι είχαν καλομάθει, όταν το 1974 με την παρακίνηση και την καθοδήγηση της Αμερικής εισέβαλαν στην Κύπρο και όταν το ίδιο έτος η Αμερική τους ανέθεσε τον εναέριο και θαλάσσιο έλεγχο στο Αιγαίο.

Πράγματι είχαν καλομάθει, όταν την τελευταία εικοσαετία εισέπρατταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά δισεκατομμύρια για την προσαρμογή των στον δυτικό κόσμο, λες και τους είχαμε οικότροφους.  Είχαν καλομάθει, όταν εισέπρατταν επι πλέον δισεκατομμύρια για τους μετανάστες εκβιάζοντας συγχρόνως την Ευρώπη.

Πράγματι είχαν καλομάθει, όταν εισέπρατταν από τον κάθε μετανάστη από 2.000 έως 10.000 δολάρια βάζοντας τους σε σαπιοκάραβα.

Σήμερο γκρινιάζουν, υβρίζουν και απειλούν, γιατί θέλουν αεροπλάνα και παπόρια για να παριστάνουν τους σπουδαίους. Γκρινιάζουν, υβρίζουν και απειλούν, διότι θέλουν διάλογο για τα νησιά μας και μοιρασιά στο Αιγαίο.

Είναι πάντως γεγονός ότι όλοι θέμε διάλογο και κανένας δεν θέλει  πόλεμο. Διάλογο όμως θα μπορούσαμε να κάνομε μόνο για τη σύναψη ενός νέου συμφώνου ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών και για κανένα άλλο λόγο και εφόσον υπάρχουν σοβαροί και υπεύθυνοι συζητητές.

Η αλήθεια όμως είναι με ποιον να κάνομε διάλογο;  Με τον αντιφατικό  Σελτζούκο, που φάσκει και αντιφάσκει; Με τον εταίρο του, που το βλέμμα του προδίδει έναν εγκληματικό άνθρωπο; Με τον υποτιθέμενο διπλωμάτη, που παραμένει υπουργός μέχρι να αντικατασταθεί; Με τον αφελή Ακάρ, ο οποίος θέλει… διάλογο για τον πλούτο του Αιγαίου υπενθυμίζοντάς μας συγχρόνως ότι η Τουρκία είναι πανίσχυρη;

Αλήθεια ο εν λόγω κύριος  γιατί δεν επιδιώκει να μοιράσομε τον πλούτο της Μαύρης θάλασσας, που την ξέρομε πολύ καλά μάλιστα,  αφού εμείς είμαστε εκείνοι που περάσαμε τις συμπληγάδες πέτρες και είμαστε εκείνοι  που την καλοπιάσαμε αποκαλώντας την Εύξεινο Πόντο και όχι Άξενο Πόντο ή Μαύρη θάλασσα;

Πάντως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και οι τέσσερις βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, διότι θεωρούν την Τουρκία την πιο δημοκρατική και ισχυρή χώρα της Ευρασίας, ενώ βρίσκεται σε τριτοκοσμική κατάσταση. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο κακή και πιο επικίνδυνη,  αν ληφθεί υπόψη ότι η σοβαρότητα και υπευθυνότητα ελλείπει και από την αντιπολίτευση και από τα Μ.Μ.Ε.

Μετά τα ανωτέρω πιστεύω ότι είναι καιρός οι γείτονες μας να συνέλθουν και να σοβαρευτούν. Να πάψουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, όσον αφορά την Μικρασιατική Καταστροφή και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, διότι τις ίδιες συνθήκες διαβάζομε και  τους ίδιους χάρτες, που αποτελούν το ίδιο Διεθνές Δίκαιο, που επικαλούμαστε και οι δυο μας.

Και τέλος να πάψουν να γκρινιάζουν, να υβρίζουν και να απειλούν και να χρησιμοποιούν ψευδείς ισχυρισμούς, που προκαλούν διεθνώς ειρωνικά μειδιάματα.  Αλήθεια, τα κοσμητικά επίθετα του Ντράγκι και του Κουμπίσκι  δεν τους προβλημάτισαν, δεν τους ενόχλησαν, δεν τους απασχόλησαν καθόλου;

 

*Ο Δημοσθένης Σ. Μαρκατάτος είναι  συνταξιούχος  δικηγόρος