Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 23.414 ήταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα εκ των οποίων 1.800 στην Κρήτη και 1.000 στο Ηράκλειο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην κοινωνία και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση της χώρας.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία θα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο πίσω από την ακρίβεια,
γι’ αυτό και ο Μάρτιος θεωρείται ο μήνας που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εξελίξεις που θα οδηγήσουν οριστικά στην απόφαση της κυβέρνησης για εκλογές την άνοιξη του 2023 και άλλες ημερομηνίες όπως το Μάιο ή το Σεπτέμβριο του 2022.
Πόλεμο σε δυο μέτωπα καλείται να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα απέναντι στο λαϊκισμό και στην ακρίβεια. Η διεθνής ενεργειακή κρίση ενισχυόμενη από τη γεωπολιτική αστάθεια που προκαλεί η Ρωσσονατοϊκή διένεξη στην Ουκρανία, έχει χτυπήσει και την ελληνική οικονομία.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο λαϊκισμός ευδοκιμεί κυρίως στις δύσκολες περιόδους οικονομικών, ψυχροπολεμικών και υγειονομικών κρίσεων.
Δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός της αλήστου μνήμης εποχής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με το περιβόητο εκείνο σκίσιμο των μνημονίων, είναι ο λαϊκισμός παντός καιρού «βροχής» ευρώ που υπόσχεται κάθε αντιπολίτευση κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις από τους διογκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης. Οι αυξήσεις μπορεί να οφείλονται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά κάθε ένας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στα στενά όρια του οικογενειακού προϋπολογισμού του και απαιτεί λύση και στήριξη από την κυβέρνησή του.
Μ’ αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση και να διαχειριστεί την επερχόμενη πληθωριστική κρίση.
Δεν είμαστε ειδικοί για να υποδείξουμε στην κυβέρνηση ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές και οικονομικές κινήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός για να μην σταματήσει η πορεία της βελτίωσης των εισοδημάτων των πολιτών, που είχαν ανακοινωθεί και είχαν δρομολογηθεί.
Από την άλλη όμως μπορούμε να διακρίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και κυρίως ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ευθύνεται ούτε για την υγειονομική, ενεργειακή και την παρούσα πληθωριστική κρίση. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστες δημοσιονομικές δυνατότητες και ότι στην Ελλάδα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης διατέθηκαν 43 δις ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Γνωρίζουμε επίσης ότι εύκολες λύσεις όπως αυτές που προτείνει η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν, γιατί απλά δεν υποστηρίζονται από αντίστοιχα χρηματικά ανταλλάγματα.
Ο λαϊκισμός είναι η συνηθισμένη αντιπολιτευτική τακτική για την κατάκτηση της εξουσίας, βασιζόμενος στη δημιουργία της ψευδαίσθησης για μια εύκολη ζωή χωρίς κόπους και θυσίες, γιατί στην πραγματικότητα ο λογαριασμός που προεξοφλείται είναι βαρύτερος και ο λαός θα κληθεί να τον πληρώσει ακριβότερο στο μέλλον.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ακολούθησε αντίθετη πολιτική στη διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, απ’ αυτή που είχε προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση και λοιπές δεξιές και αριστερές δυνάμεις, δικαιώνοντας τις προβλέψεις και τις προσδοκίες κρινόμενη εκ του αποτελέσματος για την ορθότητα των επιλογών της.
«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη το Σαββατοκύριακο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όμως το δέντρο της ανάπτυξης το οποίο εφόσον ποτίσουμε θα δώσει καρπούς για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες…
Απευθυνόμενος στους πολίτες έστειλε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας λέγοντας:
«Αποτελεί πεποίθηση ότι η αναταραχή στην αγορά της ενέργειας θα είναι προσωρινή και δεν θα ακυρώσει την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη το έτος 2021».