Αποτελεί γεγονός, αδιαμφισβήτητο, ότι τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια, ο δημόσιος διάλογος έχει υποβαθμιστεί επικίνδυνα, σε βάρος της ποιότητας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με κύρια χαρακτηριστικά τα fake news, την ακραία τοξικότητα, τις ύβρεις, τις συκοφαντίες, τις  “μονταζιέρες” κλπ, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε τηλεοπτικό επίπεδο, με στόχο όχι την αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, που είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας, αλλά την ηθική εξόντωση του αντιπάλου…

Κάποιοι ομιλητές παρεκτρέπονται σε φωνές και εκφράσεις ανεπίτρεπτες. Ασέβεια στη Βουλή, ασέβεια και στο λαό. Ολοφάνερη έλλειψη πολιτικής παιδείας και πολιτικού πολιτισμού. Θα ζητήσουν άραγε μια συγγνώμη – ουσιαστική, που να συνιστά δέσμευσή τους ότι δεν θα το επαναλάβουν – από τον ελληνικό λαό, προτού διεκδικήσουν ξανά την ψήφο του; Δύσκολο…

Ένα καίριο ζητούμενο, λοιπόν, των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, πέραν των άλλων, είναι η επιβράβευση  από τον λαό παρατάξεων και προσώπων  που σέβονται τον πολιτικό πολιτισμό και η τιμωρία  αντίστοιχα αυτών που τον ποδοπατούν με ψεύδη, συκοφαντίες, τοξικότητα, λασπολογία και ανέξοδο λαϊκισμό.

O πολιτικός πολιτισμός είναι το σύνολο των πεποιθήσεων, στάσεων και συναισθημάτων, που δίνουν την τάξη και νόημα σε μια πολιτική διαδικασία και τα οποία παρέχουν τις βασικές υποθέσεις και τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος.

Οι προεκλογικές απατηλές ψηφοθηρικές ψεύτικες  υποσχέσεις και βαρύγδουπες εξαγγελίες δεν (πρέπει να) επηρεάζουν ένα συνειδητοποιημένο εκλογικό σώμα. Τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους είθε να λέγανε την αλήθεια στο εκλογικό σώμα και να ξεκαθαρίζουν προεκλογικά τι σκέφτονται να κάνουν μετεκλογικά, ώστε και ο κόσμος να μην πέσει σε δολερά δόκανα, μα να ξέρει τι να κάνει στην κάλπη.

Η ισότητα μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις είναι αυτονόητη και εκ των ουκ άνευ σε μια Δημοκρατία.

Και σε ό,τι αφορά τις εκλογές, όλοι και όλες έχουν το υπό φυσιολογικές συνθήκες αναφαίρετο δικαίωμα να ξέρουν την αλήθεια για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική κάθε κόμματος και, κατόπιν, να ψηφίσουν όποιον θέλει ο καθένας. Συνάμα, όμως, έχουν και την υποχρέωση να σκεφτούν, πριν ψηφίσουν, και να λογαριάσουν το μέλλον το δικό τους και το μέλλον των παιδιών τους, με ωριμότητα και σύνεση. Και προφανώς, κάθε ώριμος και σώφρων ψηφοφόρος δεν (θα πρέπει να) επηρεάζεται από την συστηματική οργανωμένη προπαγάνδα ύποπτων κέντρων, με την προϋπόθεση να παραμένει ενεργός πολίτης.

Και το μόνο ασφαλές κριτήριο για την ψήφο μας και δείγμα συνέσεως ας είναι το καλύτερο μέλλον σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής μας και όχι το παρόν όπως υπαγορεύει το προσωπικό συμφέρον.

Ένα μέλλον άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξιοπρέπειά μας ως μεμονωμένων ατόμων και ως μελών του οργανωμένου μας κοινωνικού συνόλου…

Δύο, λοιπόν, τα απαραίτητα και μεγίστης αξίας καθημερινά εφόδια στην ανθρώπινη, δημόσια και προσωπική, ζωή, η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο.

Εμπρός λοιπόν, στις εκλογές της Κυριακής, με την ψήφο μας να επιβραβεύσουμε  τους έντιμους, ειλικρινείς, με νέες ιδέες και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό Σοσιαλδημοκράτες, χαμηλών τόνων σεμνούς πολιτικούς που εγγυώνται την κοινωνική αλληλεγγύη, που σέβονται τον πολιτικό πολιτισμό, τιμωρώντας παράλληλα τους τοξικούς φαμφαρόνους, λαϊκιστές και αλαζόνες, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

* Ο Δημ. Κων. Σαρρής είναι π. ΓΓΑ,υφυπ/γός, νομάρχης Ηρακλείου