Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει επικοινωνιακός πόλεμος σχετικά με τα ασφάλιστρα υγείας, τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εκτοξεύσει με αυξήσεις της τάξης του 15-20% στα ισόβια προγράμματα. Στο σενάριο εμπλέκονται οι ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες κατηγορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες πως αυξάνουν ανεξέλεγκτα τα νοσήλια των ασθενών που έχουν ιδιωτικό ασφαλιστήριο.

Και, τέλος, οι ιδιωτικές κλινικές διαρρέουν πως τα κόστη αυξάνονται επειδή αυξήθηκαν οι αμοιβές των γιατρών! Καλό είναι να ανατρέξουμε στη σύντομη ιστορία του ζητήματος για να αντιληφθούμε το παιχνίδι μεγάλης κλίμακας που παίζεται πίσω από τις αυξήσεις των ασφαλιστηρίων, την εμπλοκή Αδώνιδος και τον τελικό στόχο που επιδιώκουν από κοινού ασφαλιστικές, ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ο νυν υπουργός Υγείας (και πρώην υπουργός Ανάπτυξης) Άδωνις Γεωργιάδης.

Λίγους μόλις μήνες μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners που κατέστησε το κερδοσκοπικό fund κυρίαρχο της ελληνικής αγοράς στην ιδιωτική υγεία και ασφάλιση και παρά τις έντονες ανησυχίες για φαινόμενα «καθετοποίησης» της αγοράς, αλλά και τις ενστάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο επενδυτικός κολοσσός με έδρα το Λουξεμβούργο προσέλαβε σαν investors relation manager την κόρη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Σοφία, στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο.

Είναι γνωστό πως το επενδυτικό fund CVC έχει λεηλατήσει τον πλούτο της χώρας, κάνοντας επιθετική εξαγορά μετοχών της ΔΕΗ, Ιδωτικών κλινικών («Υγεία», Metropolitan, Ιασώ General, «Μητέρα», «Λητώ», Metropolitan General και Creta Interclinic).

Έχει εισέλθει στον τομέα των τροφίμων (Vivartia, Μπαρμπα Στάθης κ.ά), ενώ τώρα «επενδύει» και στον χώρο της εκπαίδευσης με την έγκριση ίδρυσης ιδιωτικής ιατρικής σχολής μετά και τον ψηφισμένο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νόμο που συνιστά μια ακόμη αντισυνταγματική εκτροπή.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας καθετοποιημένος όμιλος, ο μεγαλύτερος στην αγορά, που περιλαμβάνει μία μεγάλη ασφαλιστική(την Εθνική) και μία πληθώρα ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, δίνοντας δυνατότητα υπερτιμολογήσεων στα Νοσηλευτήρια, ώστε να προκύπτουν ζημίες στην Ασφαλιστική με συνακόλουθη απαίτηση αυξήσεων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών, ιδιαίτερα τα ισόβια.

Επιπλέον καταγγέλλεται ο Όμιλος πως δημιουργεί προκλητή ζήτηση υπηρεσιών (πληθώρα αχρείαστων σε πολλές περιπτώσεις εξετάσεων προκειμένου να αυξηθεί το κόστος νοσηλείας) ή φαινόμενα επιλογής των πιο «κερδοφόρων» περιστατικών από νοσηλευτήρια, με επίκληση την έλλειψη κλινών.

Το πιο προκλητικό είναι ότι η τιμολόγηση όταν κάποιος νοσηλεύεται χωρίς ασφάλιση είναι έως και το μισό του κόστους που τα Νοσηλευτήρια χρεώνουν στις ασφαλιστικές, παρά τις εκπτώσεις που έχουν εξασφαλίσει οι τελευταίες.

Έτσι, το μέσο κόστος για μια επέμβαση χολής στα ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνεται στις ασφαλιστικές 7.713 ευρώ (όταν στην Ισπανία είναι 3.510 και στη Γερμανία 6.508 ευρώ) ή μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας 6.860 ευρώ (Ισπανία 2.136 και Γερμανία 3.796 ευρώ)!

Μα πού εμπλέκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα ρωτούσε κανείς. Το Προεδρικό Διάταγμα 13/2022,το οποίου υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση.

Το ΠΔ καθορίζει τον  προσδιορισμό του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ ως δείκτη που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας, ανοίγοντας την πόρτα -εκτός των άλλων- και στην αλλαγή των συμβάσεων που είχαν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του.

Ο δείκτης αυτός, όπως προείπαμε, διαμορφώνεται από τον ΙΟΒΕ που δεν αποτελεί έναν ανεξάρτητο, δημόσιο φορέα, αλλά εκπορεύεται από τον ΣΕΒ, μέλη του οποίου είναι και οι ασφαλιστικές! Έτσι η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας εξαρτάται από έναν ιδιωτικό φορέα, με μέλη που έχουν συμφέρον να τον αυξήσουν.

Η μεθοδολογία του Ενιαίου Δείκτη Υγείας βασίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα που εισφέρουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ εμφάνισε σημαντικές αποκλίσεις με τον αντίστοιχο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2011-2020.

Κι αυτό διότι λάμβανε υπόψιν κυρίως δεδομένα που αφορούν μόνο τα μακροχρόνια προγράμματα υγείας, τα οποία όμως καλύπτουν τις ανάγκες κυρίως των ηλικιωμένων ασφαλισμένων, αποσιωπώντας ότι μέρος του ασφαλίστρου για ασφαλισμένους μικρότερης ηλικίας αποθεματοποιείται για την κάλυψη των ασφαλιστικών υπηρεσιών προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, που τις χρειάζονται περισσότερο.

Οι ιατρικές αμοιβές

Οι κατηγορίες των Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων ότι οι αυξήσεις προκαλούνται επειδή έχουν αυξηθεί οι ιατρικές αμοιβές είναι όχι μόνο αβάσιμες, αλλά και ύποπτες. Το ζήτημα απασχόλησε τον ΠΙΣ στην Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια στις 9 Μαρτίου 2024.

Μετά από συζήτηση εκδόθηκε απόφαση του ΠΙΣ, με την οποία καταγγέλλεται η πρακτική των Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, οι οποίες καθορίζουν μονομερώς τις αμοιβές των γιατρών και επιπλέον τις εξοφλούν μετά πάροδο μηνών-μερικές φορές και ετών.

Μάλιστα ο ΠΙΣ είχε ζητήσει από τους Ιατρικούς Συλλόγους να του γνωστοποιήσουν όλα τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά καθώς και καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να προβεί σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.

Πώς προτείνουν οι ασφαλιστικές να λυθεί το πρόβλημα; Ζητούν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τη συνεργασία δημόσιου τομέα για τη δημιουργία «πακέτων υγείας», τα οποία θα εξυπηρετούνται σε υποδομές του ΕΣΥ. Δε μένουν όμως μόνο εκεί.

Ζητούν προκλητικά να τοποθετηθούν εκπρόσωποί τους στα ΔΣ των Νοσοκομείων, έχοντας ως τελική στόχευση την ανάληψη από τον κλάδο των Ασφαλιστικών του management των δημόσιων νοσοκομείων που θα «παραχωρήσει» το κράτος μαζί με το σύνολο των υλικών υποδομών και του έμψυχου δυναμικού.

Ο Γιώργος Κωστάκης είναι διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής Βενιζελείου