Δεκαεπτά. Ούτε 16, ούτε 18. Ως αριθμός το 17 δεν εμφανίζει κάτι το ιδιαίτερο· μπορεί, όμως, να πει κανείς , ότι είναι ένας «πρώτος» αριθμός, κάνοντας χρήση του Κόσκινου του Ερατοσθένη. Αυτό, είναι μια μέθοδος για να βρίσκουμε (μέχρι κάποιο σημείο) αριθμούς που διαιρούνται μόνο από τη μονάδα και από τον εαυτό τους.
Έτσι, προκύπτει η σειρά 2, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 17, 19, κ.λπ. Ωστόσο, το σημερινό 17, αναφέρεται στους ισάριθμους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι 17 στόχοι για να αλλάξουμε τον κόσμο μας –προς το καλύτερο, φυσικά!
Καλό είναι να γνωρίζουμε αυτό το πακέτο των στόχων· μπορεί να ηχούν ως ένα μελλοντικό ευχολόγιο, όμως, χωρίς αυτό, ο κόσμος θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο…
Πάλι, και το αντίθετο είναι μια θλιβερή και απαισιόδοξη ιστορία, αφού κάθε αλλαγή προς το καλύτερο, προϋποθέτει συνειδητοποίηση και πειθαρχία (μείωση της εντροπίας) από το σύνολο του είδους μας, την ανθρωπότητα, δηλ. πράγμα δύσκολο, σ’ ένα κόσμο με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό, απρόθυμο (αν όχι αδιάφορο) να συμμορφωθεί σε μια νέα, πιο αυστηρή, πραγματικότητα.
Οι στόχοι, είναι:
- Μηδενική φτώχεια. Τα ακραία ποσοστά φτώχειας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1990. Αν και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από $ 1,25 την ημέρα, και υπάρχουν εκατομμύρια περισσότεροι που αμείβονται λίγο περισσότερο από αυτό το ημερήσιο ποσό, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στη φτώχεια.
- Μηδενική πείνα. Μια ριζική αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και γεωργίας είναι αναγκαία, αν θέλουμε να θρέψουμε τα σημερινά 795 εκατομμύρια πεινασμένων ανθρώπων και τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια που αναμένονται μέχρι το 2050.
- Καλή Υγεία και Ευημερία. Διασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της καλής υγείας για όλους και για όλες τις ηλικίες.
- Ποιοτική Εκπαίδευση. Διασφάλιση της ελεύθερης, ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση.
- Επίτευξη ισότητας των φύλων. Η παροχή σε γυναίκες και κορίτσια ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την αξιοπρεπή εργασία, και την εκπροσώπηση στις πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων …
- Καθαρό Νερό – Αποχέτευση… λόγω της κακής οικονομίας ή φτωχής υποδομής, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την παροχή ανεπαρκούς ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής.
- Διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες, βιώσιμες και σύγχρονες μορφές ενέργειας για όλους. Η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για σχεδόν κάθε μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Είτε πρόκειται για τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή τροφίμων ή την αύξηση των εισοδημάτων, η πρόσβαση στην ενέργεια για όλους είναι αναγκαία.
- Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη. Προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους. Περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει με περίπου US $ 2 την ημέρα. Και σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, το να έχεις μια δουλειά δεν εγγυάται τη δυνατότητα να ξεφύγεις από τη φτώχεια.
- Βιομηχανία, Καινοτομία, Υποδομές. Δημιουργία ευέλικτων υποδομών, προώθηση της βιώσιμης εκβιομηχάνισης και προώθηση της καινοτομίας.
- Λιγότερες ανισότητες. Τη μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών. Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την άρση των ανθρώπων από τη φτώχεια. Επιπλέον, ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών μπορεί να έχει μειωθεί, η ανισότητα στο εσωτερικό των χωρών έχει αυξηθεί.
- Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες. Οι πόλεις είναι κέντρα για τις ιδέες, το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την παραγωγικότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τη διατήρηση πόλεων με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίζουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευημερία…
- Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή. Η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αποσκοπεί στο «να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα, με λιγότερα μέσα».
- Δράση για το κλίμα. Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τις επιπτώσεις της. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες προωθούν την κλιματική αλλαγή και συνεχίζουν να αυξάνονται.
- Ζωή στο Νερό. Διατήρηση και αειφόρος χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων. Οι ωκεανοί του κόσμου – η θερμοκρασία, η χημεία, τα ρεύματα και η ζωή τους – οδηγούν τα παγκόσμια οικοσυστήματα που κάνουν τη Γη κατοικήσιμη για την ανθρωπότητα. Τα όμβρια ύδατά μας, το πόσιμο νερό, ο καιρός, το κλίμα, οι ακτές, μεγάλο μέρος της διατροφής μας, και ακόμη και το οξυγόνο του αέρα που αναπνέουμε, όλα τελικά παρέχονται και ρυθμίζονται από τη θάλασσα.
- Ζωή στη Στεριά. Βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης, την ανάσχεση και αντιστροφή της υποβάθμισης του εδάφους, ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας. Τα δάση καλύπτουν το 30 % της επιφάνειας της Γης και αποτελούν το κλειδί για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Δεκατρία εκατομμύρια εκτάρια δασών χάνονται κάθε χρόνο, ενώ η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των άνυδρων περιοχών οδήγησε στην ερημοποίηση σε 3,6 δισεκατομμύρια εκτάρια.
- Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί. Προώθηση δίκαιων, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους, και την οικοδόμηση αποτελεσματικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.
- Συνεργασία για τους Στόχους. Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές οι συνεργασίες, χωρίς αποκλεισμούς, χτισμένες πάνω σε αρχές και αξίες, σε ένα κοινό όραμα και κοινούς στόχους που θέτουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο κέντρο, απαιτούνται σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.