Ο τίτλος του βιβλίου *Οδύσσεια μιας « γλυκιάς » ζωής* δεν έχει άμεση σχέση ούτε με τον Ομηρικό Οδυσσέα, ούτε με τις «γλύκιες» της ζωής. Εκείνη όμως η περιπέτεια που προκύπτει από την εμφάνιση του Σαχαρώδους Διαβήτη (Σ.Δ.) είναι πραγματικά μια Οδύσσεια για τον ασθενή που η έντασή της εξαρτάται απόλυτα από το πόσο σωστή αντιμετώπισή της γίνεται από τον κάθε σχετικό ενδιαφερόμενο για τη νόσο.
Το βιβλίο, το τόσο σημαντικό για τους ασθενείς με Σ.Δ. Οδύσσεια μιας «γλυκιάς» ζωής που τόσο εμπεριστατωμένα έγραψε και παρουσίασε με πληρότητα και σαφήνεια ο εκλεκτός γνωστός διαβητολόγος γιατρός, κος Νίκος Κεφαλογιάννης, είναι ένα πραγματικά «θείο δώρο» για τους ενδιαφερομένους.
Και ο λόγος είναι ότι βοηθούνται απόλυτα στη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, με την κατάλληλη διατροφή και την άσκηση κατά την πορεία της. Κι είναι να θαυμάζεις το περιεχόμενό του, που αναφέρονται σαφέστατα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προβλήματα που προκύπτουν στην αντιμετώπιση του Σ.Δ. από τους ενδιαφερομένους.
Κι ακόμη στο πολυσέλιδο αυτό σύγγραμμα διαπιστώνουμε με ικανοποίηση μια επιπλέον γοητευτική συμμετοχή και παρουσία κι άλλων σχετικών με το συγγραφέα επιστημόνων, που με θαυμαστή σαφήνεια και απλότητα διατυπώνουν την πολύτιμη γνώμη τους για τη βελτίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών τους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο όλοι αυτοί οι εξαίρετοι γιατροί γίνονται πολύτιμοι συνεργάτες και υποστηρικτές του αγώνα που βιώνουν οι ασθενείς τους.
Με τον τρόπο αυτό και με την προθυμία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του άξιου συναδέλφου τους αποτυπώνουν στα κείμενά τους με απλότητα, τις πολύτιμες εμπειρίες τους και δίδουν μια εξέχουσα μορφή περιεχομένου στο σύγγραμμα, δικαιώνοντας τις ευγενείς επιδιώξεις του συγγραφέα-γιατρού. Ο ίδιος φυσικά, κρατεί το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς των πολύτιμων γνώσεων με άριστη και προσιτή διατύπωση συγγραφής.
Είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να έλθει ο ίδιος στο σπίτι μου στις Αρχάνες και να μου φέρει το πολύτιμο βιβλίο του. Είναι εξαίρετος φίλος μας και γιατρός μας από παλιά, ο κ. Νίκος Κεφαλογιάννης. Με συγκίνησε η ευγένειά του και η καλοσύνη του και θεωρώ σπουδαίο το επιστημονικό τούτο δώρο για όλους που έχουν την ανάγκη αυτή.
Σαν διαβητική βάλθηκα με ενδιαφέρον να ξεκινήσω τη μελέτη του. Και σαν συμπέρασμα των όσων απεκόμισα, θέλω με λόγια απλά να περιγράψω το πόσο με συνεπήρε τούτη η ωφέλιμη απασχόληση:
Επιστημονικό το σύγγραμμα κι όμως τόσο προσιτό, τόσο κατατοπιστικό που σε συναρπάζει. Δεν μπορείς εύκολα ν’ αφήσεις τη μελέτη του και να το αναβάλλεις για μια άλλη ευκαιρία. Και λες: Μα για να δω και τούτο, για να μάθω κι εκείνο; Βέβαια βοηθά πολύ και η άριστη εκτύπωση και ταξινόμηση της ύλης και έτσι χωρίς να πτοείσαι από την έκταση των περίπου 500 (πεντακοσίων) σελίδων, συνεχίζεις;
Θριαμβευτής ο σκοπός του βιβλίου του ξεχωριστού! Γιατί σου δίνει τη χαρά ότι απαντά σαν εξαίσιος συνομιλητής, υπεύθυνος και ειδικός σε πολλές από τις λεπτομέρειες γνώσεων που σου λείπουν απ’ όσα πρέπει να γνωρίζεις:
Ποιες φθορές μπορεί να φέρει ο Σ.Δ., ποια αντίσταση καταβάλλει ο οργανισμός με την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και πώς η επιστήμη σε μη έκκριση επαρκούς ποσότητος ινσουλίνης του οργανισμού συμπληρώνει την ευεργετική δράση της με τη γνωστή ινσουλινοθεραπεία.
Ποια όργανα κινδυνεύουν όταν δεν υπάρχει επαρκής ινσουλίνη από το πάγκρεας και πώς θα ρυθμιστεί η ευεργετική επίδραση της γλυκόζης που χαρίζει την ενέργεια, όταν χωρίς ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει επ’ ωφελεία. Σε κατατοπίζει για την παρουσία και σοβαρότητα της «γλυκοζυλιωμένης» στον οργανισμό που ενημερώνει για διάστημα μηνών, την ύπαρξη και τη δράση της, τα ποσοστά που πρέπει να υπάρχουν στον οργανισμό και τους τρόπους για τη βελτίωσή τους.
Μαθαίνουμε επίσης για τις χρόνιες επιπλοκές του Σ.Δ. που ούτε ο πιο ενημερωμένος διαβητικός μπορεί να συγκρατήσει μόνιμα στη μνήμη του. Και ακόμη για τη διαβητική κετοξέωση, για την καρδιακή, ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης, το συνεχή έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης με συσκευές.
Για την ινσουλίνη που είναι μια ορμόνη που οδηγεί τη γλυκόζη στα κύτταρα και δίδει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Μας λέει για τις υπογλυκαιμίες που τα επίπεδα του σακχάρου είναι χαμηλά και μπορεί να επιφέρουν ακόμη και κώμα. Αλλά και τόσα άλλα;
Το πολύτιμο αυτό βιβλίο του σπουδαίου γνωστού γιατρού διαβητολόγου κου Νίκου Κεφαλογιάννη είναι για τον κάθε ασθενή με Σ.Δ. ένας σωστός θησαυρός. Είναι σα να έχεις μόνιμα στο σπίτι σου ένα μοναδικό επιστήμονα άξιο να σε συμβουλέψει σε κάθε πρόβλημα της υγείας σου από Σ. Δ. για να προλάβεις με σωστή αντιμετώπιση πολλά δυσάρεστα επακόλουθα.
Είναι το βιβλίο αυτό ένας «μπιστικός φίλος» έτοιμος να σε βοηθήσει στα προβλήματα της υγείας για να φτάσεις με υπομονή στον προορισμό σου, στην Ιθάκη σου. Όπως γράφει στο ποίημά του «Ιθάκη» ο σπουδαίος ποιητής Κ. Π. Καβάφης και που τόσο εύστοχα συμπεριέλαβε στον επίλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας.
*«Πάντα στο νου σου νάχεις την Ιθάκη.*
*T**ο φθάσιμο εκεί είναι ο προορισμός σου»*
Μεγάλη, απέραντη, μακροχρόνια, κοπιαστική μα και ανθρωπιστική η προσφορά του συγγραφέα – γιατρού κου Νίκου Κεφαλογιάννη και των συνεργατών του κι όπως δηλώνει ο ίδιος, μετά από πολύχρονη κοπιαστική φροντίδα νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος!
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τους κόπους, τις θυσίες του και το αποτέλεσμα της θαυμαστής προσφοράς του!
Ευχόμαστε κι όσοι μελετήσουν το θαυμάσιο αυτό σύγγραμμα να βρουν την ποθητή λύση στα προβλήματα της υγείας τους!
Είθε, από καρδιάς.