Ο Μίνωας θέσπισε πρώτος  την οικονομία της γης.  Μόνο που επέβαλε  οι οικοδομές να γίνονται στο πρανές του βουνού ή στους λόφους ή πάνω στη θάλασσα και όχι σε καλλιεργήσιμη γη  που είναι “δώρο θεού”  για να μην πεινάσουμε. Το κράτος, η περιφέρεια, οι δήμοι  μόνο την καταστροφή σκέφτονται.  Η Φοινικιά, ο αμπελώνας της Κρήτης, κατεστράφη.

Του Κοκκίνη το Χάνι, ο λαχανόκηπος το ίδιο. Και τώρα καταστρέφουμε τον κάμπο του Καστελλίου Πεδιάδος, την καλύτερη παραγωγική γη της  Κρήτης.  Τ’ αεροπλάνα με το καυσαέριο και τη βουή, θα καταστρέψουν όχι μόνο   10.000 στρέμματα,  αλλά ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Καστέλλι μέχρι τη Μεσσαρά.

Για καλή σύμπτωση, το Ίδρυμα Ροκφέλερ με  τη  χρηματοδότηση ενός πανεπιστημίου της Αμερικής για 10 χρόνια (1946-1956)  και με έδρα την Παναγιά Πεδιάδος  και τα τμήματα  του Παν/μιου Ιατρική, Κοινωνιολογία, Γεωπονία και Οικονομία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:  “Εμείς οι Αμερικανοί με 10.000 δολλάρια  ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ζούμε 60-65 χρόνια, ενώ οι εσείς Κρητικοί όχι μόνο στην συγκεκριμένη  περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρη  την Κρήτη λόγω διατροφής, περιβάλλοντος, εργασίας και ανέσεων ,ζείτε  από 85-115 χρόνια”.

Δεν είναι τυχαίο που η έρευνα έγινε  σ’ αυτή την περιοχή, γιατί πράγματι είναι ο μοναδικός παράδεισος υγείας, περιβάλλοντος και παραγωγής προϊόντων αρίστης ποιότητος. Το κατά  κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Κρήτη ήταν τότε 80 δολλάρια και με αυτό καλύπτονταν όλες οι ανάγκες των Κρητών, διότι  αν και  ο πεδινός όγκος καλύπτει το 30% της έκτασης  του νησιού,  οι ποικίλες παραγωγές  σε ετήσιο  επίπεδο σε συνδυασμό με την εργατικότητα των κατοίκων της είχαν άριστα αποτελέσματα. Τότε νερό υπήρχε, χιόνι υπήρχε, φάρμακα δεν χρειαζόντουσαν πέρα  από τον  ασβέστη για τους κορμούς των δέντρων και το θειάφι.

Σήμερα το ετήσιο  κατά κεφαλήν εισόδημα από τα 80 δολλάρια έχει φθάσει στα 8.000  και παρ’ όλα αυτά τα νοσοκομεία με τις  χιλιάδες κλίνες είναι γεμάτα, σε αντίθεση με την περίοδο 1946-1956  που δεν υπήρχαν τόσα νοσοκομεία  και οι θάνατοι  συνέβαιναν μόνο λόγω ηλικίας.

Ας σκεφτούμε λοιπόν το περιβάλλον, ας σκεφτούμε τη γη μας, ας σκεφτούμε την ουσία του κάθε πράγματος κι ας αφήσουμε τις γελοιότητες που μας διακατέχουν.

Ο κ. Σταθάκης, υπουργός και καθηγητής παν/μίου και ο κ. Σπίρτζης να ζητήσουν συγγνώμη από τον κρητικό λαό και να ανακαλέσουν τις πράξεις καταστροφής του μισού νομού Ηρακλείου.

Αν θέλουν να αναπτύξουν τη γεωργκή παραγωγή και τον τουρισμό  ας αναπτύξουν τον νότιο οδικό άξονα, το αεροδρόμιο του Τυμπακίου και το λιμάνι της νότιας Κρήτης για να εξυπηρετήσουν  και να αυξήσουν τον πλούτο της Κρήτης κι ας αφήσουν τις καταστροφικές πράξεις τους.

 

*Ο Βασίλης Πλεύρης  είναι  τέως  πρόεδρος Ξενοδόχων Ελλάδος, τέως αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος