Πολλές φορές ο κόσμος έχει αναρωτηθεί ποιος ανακάλυψε το ποδόσφαιρο ,ποια είναι η ιστορική του προέλευση και πού τελικά γεννήθηκε το κορυφαίο παιχνίδι κίνησης, άθλησης, διασκέδασης, έντασης και ανταγωνιστικότητας σε όλο τον πλανήτη.
Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο είναι αγγλική υπόθεση ,αλλά το σίγουρο είναι ότι πράγματι η προσφορά των Άγγλων στην καθιέρωση και την εξέλιξη του είναι σημαντική .
Εκείνο που θεωρείται ιστορικά αποδεδειγμένο είναι ότι οι Άγγλοι πρώτοι προχώρησαν μεθοδικά στην οργάνωση του ποδοσφαίρου το 1846 και αργότερα το 1862 θέσπισαν τους δέκα πρώτους κανόνες οι οποίοι αποτελούν με μικρές τροποποιήσεις μέρος των κανονισμών που ισχύουν ακόμη και σήμερα.
Εκείνο που επίσης θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι Άγγλοι ως η μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη στον κόσμο εκείνη την εποχή βοήθησαν στην διάδοση αλλά και στην καθιέρωση του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ποδόσφαιρο κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο έγινε το δημοφιλέστερο παιχνίδι παντού σε όλους τους λαούς της γης.
Το 1936 μπήκε ως βασικό άθλημα στους ολυμπιακούς αγώνες και σήμερα κρατάει τα σκήπτρα αδιαμφησβήτητα κατέχοντας τον τίτλο “του βασιλιά των σπορ “.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου που λέγεται ποδόσφαιρο αρκεί να αναφερθούμε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και ενός παίκτη που διακρίθηκαν προκαλώντας το ενδιαφέρον και τον ποδοσφαιρικό θαυμασμό όλης της παγκόσμιας φίλαθλης κοινότητας.
Ολόκληρος ο πλανήτης την τελευταία δεκαπενταετία είχε παραδεχθεί την Μπαρτσελόνα ως ένα “κάτι παραπάνω από έναν σύλλογο”, όπως λέει και το επίσημο σύνθημα της Καταλανικής ομάδας.
Υποστηρικτές αλλά και αντίπαλοι αναγνώριζαν την ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα και το σημαντικότερο χαίρονταν να παρακολουθούν το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών.
Και όλα τα παραπάνω συνέβησαν από τότε που η “Μπάρτσα“ ένταξε στο δυναμικό της έναν νέο άγνωστο μέχρι τότε Αργεντινό ποδοσφαιριστή των Λαϊονέλ Μέσι.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περίμεναν με αγωνία να παρακολουθήσουν τα μαγικά του Μέσι.
Ο Μέσι ως ποδοσφαιρικό κεφάλαιο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην ποδοσφαιρική ιστορία, ξεπέρασε τους θρύλους του ποδοσφαίρου, τον εαυτό του και την ίδια την Μπαρτσελόνα.
Από την μια το ετήσιο συμβόλαιο του έφθασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη απογείωσε την ομάδα του αναδεικνύοντας την πρώτη στον κόσμο σε έσοδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Τα 35 τρόπαια που κατέκτησε η ισπανική ομάδα τα χρόνια του Μέσι την ανέδειξαν στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Στην ιστορία του ποδοσφαίρου πάντοτε οι παίκτες θρύλοι ξεπερνούσαν την ισχύ της ομάδας τους.
Ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Κρόϊφ, είχαν δείξει τον ίδιο δρόμο, όμως αυτό που έκανε ο Μεσι ήταν ανεπανάληπτο.
Εδώ στην Ελλάδα είχαμε ζήσει ένα ανάλογο φαινόμενο την δεκαετία του “80” στο μπάσκετ, το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα.
Ήταν η εποχή που ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης καθήλωναν κάθε Πέμπτη βράδυ όλους τους Έλληνες, για να δουν τους ευρωπαϊκούς μπασκετικούς αγώνες του Άρη.
Οι δύο θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ ήταν πολύ ισχυρότεροι ως μπασκετικό κεφάλαιο από την ίδια την ομάδα τους .
Έφυγαν ο Γκάλης, έφυγε ο Γιαννάκης και μαζί τους έσβησε ο μύθος του “θεού” Άρη .
Έτσι και τώρα που έφυγε ο Μέσι το παραμύθι της καλύτερης ομάδας στον κόσμο φτάνει στο τέλος.
Όμως η φίλαθλη ανθρωπότητα θα συνεχίσει να τον θαυμάζει με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, γιατί ο Μέσι δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης, είναι κάτι παραπάνω από παίκτης.