Η χαλάρωση των μέτρων γενικά και η  απρόσμενα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας που είχε «γονατίσει» με τα διαδοχικά lockdown  και τα μέτρα των τριών Μνημονίων της δεκαετίας 2010-2019.

Δυστυχώς, όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού.  

Στο σύντομο αυτό άρθρο, με βάση τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων από κορωνοϊο  το  τουριστικό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στους νομούς και στο Σύνολο Χώρας.

Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα. 

Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνονται τα κρούσματα στους 51 νομούς και το Σύνολο Χώρας την 5.7.21, στη 2η την 6.9.21, στην 4η και 5η τα κρούσματα ανα 100.000 κατοίκους και στην 6η η ποσοστιαία μεταβολή τους.  

Οι νομοί έχουν καταταχθεί με βάση το ύψος της αύξησης των κρουσμάτων (η οποία είναι η ίδια για τα κρούσματα ανα 100.000 κατοίκους). Οι νομοί της Κρήτης είναι μέσα σε πλαίσιο με μεγαλύτερα στοιχεία 

Από την 6η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους νομούς χώρας την 6.9.21 σε σχέση με την 5.7.21.  Ειδικότερα: 

– Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Κυκλάδων (σχεδόν τετραπλασιασμός) και ακολουθούν οι νομοί Λευκάδας υπερτριπλασιασμός και ο νομός Μεσσηνίας (τριπλασιασμός), και η μικρότερη στο νομό Πέλλας. 

– Ο νομός Λασιθίου είχε την 4η μεγαλύτερη αύξηση, ο νομός Χανίων την 5η, ο νομός Ρεθύμνης την 7η  και ο νομός Ηρακλείου τη 10η με υπεριδιπλασιασμό των κρουσμάτων και στους τέσσερις νομούς. 

– Εκτός των νομών που προαναφέρθηκαν υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων σημειώθηκε στους νομούς Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Δωδεκανήσου,  Πρεβέζης, Χίου και Θεσπρωτίας. 

– Από τα παραπάνω φαίνεται ότι από τους 14 νομούς στους οποίους σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι 4 είναι στην Κρήτη, οι 2 στο Νότιο Αιγαίο και οι 4 στα Ιόνια Νησιά,  δηλαδή τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιφέρειες της χώρας. 

– Η αύξηση των κρουσμάτων στο σύνολο των νομών  της Κρήτης, των Ιόνιων Νησιών και του Νότιου Αιγαίου ήταν πάνω από τετραπλάσια από εκείνη του συνόλου των 41 άλλων νομών της χώρας.. 

Οι βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά στην αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στην ομάδα των 10 τουριστικών νομών και στην ομάδα των υπολοίπων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι  οι μετακινήσεις κατοίκων της χώρας προς τα νησιά και η μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών από πολλές χώρες του κόσμου που συνοδεύτηκαν από  τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας, τη χαλάρωση ή ανυπαρξία ελέγχων και  τους συγχρωτισμούς σε μια περίοδο στην οποία επικράτησε η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.  

Εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στην αύξηση των κρουσμάτων στους νομούς –με βάση το ύψος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους– η θέση 19 από αυτούς χειροτέρευσε, ενός (της Θεσσαλονίκης) παρέμεινε αμετάβλητη και των υπολοίπων βελτιώθηκε. Η θέση και των τεσσάρων νομών της Κρήτης χειροτέρευσε. Πιο συγκεκριμένα: 

– Ο νομός Ρεθύμνης από την 25η θέση την 5.7.21 «ανέβηκε» στη 2η υψηλότερη την 6.9.21. 

– Ο νομός Χανίων από την 36η στη 15η. 

– Ο νομός Ηρακλείου από την 34η στη 19η και 

– Ο νομός Λασιθίου από την 47η στην 45η. 

Τόσο την 5.7.21 όσο και την 6.9.21 τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είχε ο νομός Θεσσαλονίκης, ενώ τα λιγότερα τη μεν 5.7.21 ο νομός Κεφαλληνίας τη δε 6.9.21 ο νομός Άρτας. 

Στο διάστημα του διμήνου 5.7.21-6.9.21 ο αριθμός των διασωληνωμένων στο Σύνολο Χώρας υπερδιπλασιάστηκε (από 173 σε 379) με αποτέλεσμα η πληρότητα των ΜΕΘ στους τουριστικούς νομούς να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη στους υπόλοιπους. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  

Στο σύνολο των κρουσμάτων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ υπάρχουν και κρούσματα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα. 

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και  

καθηγητής της ΑΣΟΕΕ