Στα βορειοδυτικά του κόλπου του Μεραμβέλλου βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη ή Αφορεσμένου, γνωστό για τους δυνατούς ανέμους που φυσούν χωρίς να σταματούν σχεδόν ποτέ. Το όνομά του όμως δεν οφείλεται σε αυτό το γεγονός.
Σύμφωνα με το θρύλο ο αυτοκράτορας Τιβέριος κάλεσε στη Ρώμη τον Καϊάφα και τον Πιλάτο για να απολογηθούν για τη σταύρωση του Χριστού, ο οποίος ήταν ο Υιός του θεού.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέθανε από αρρώστεια που εξαπλώθηκε στο πλοίο που τον μετέφερε. Επειδή ήταν άρχοντας έπρεπε να ταφεί κανονικά και να μην τον πετάξουν στη θάλασσα. Φτάνοντας στην Κρήτη, το πλοίο προσέγγισε τον μικρό όρμο της Χωματίστρας.
Εκεί τον έθαψαν επτά φορές, αλλά η γη τον ανεξέρνα (απέβαλε). Το σώμα του δεν έλιωνε και ήταν μαύρο σαν του Κάιν εξαιτίας του μεγάλου κακού που έκανε σταυρώνοντας τον Χριστό.
Έτσι ονομάστηκε το ακρωτήριο Αφορεσμένος και από τότε η θάλασσα είναι συνέχεια ταραγμένη, ενώ στο σημείο αυτό γίνεται συστροφή των θαλάσσιων ρευμάτων. Φυσούν πάντα μανιασμένοι αγέρηδες και τα κύματα κτυπούν αλύπητα τα βράχια. Για αυτούς τους λόγους οι παλιότεροι το αποκαλούσαν το ακρωτήρι «του Αφορεσμένου», ενώ πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν ένα μίλι ανοικτά του ακρωτηρίου.
Εκτός της θάλασσας όμως και στη γη στην οποία θάφτηκε το πτώμα του Καϊάφα, φυτρώνει ένα σπάνιο χόρτο, το οποίο δε το συναντάς σε κανένα άλλο μέρος. Το χόρτο αυτό εάν το φάνε πρόβατα, καταστρέφει το γάλα τους. Γάλα το οποίο εάν ανακατευθεί με το γάλα των υπόλοιπων προβάτων καταστρέφει όλη την παραγωγή, όπως και κάθε προϊόν που θα παραχθεί από αυτή την ποσότητα γάλακτος. Ακόμα και το κρέας των προβάτων που έχουν φάει αυτό το χόρτο βγάζει μια έντονη μυρωδιά που δεν επιτρέπει την κατανάλωσή του. Το ίδιο ισχύει και με τους λαγούς της περιοχής, γεγονός το οποίο αποτρέπει τους κυνηγούς της περιοχής από το κυνήγι τους.
Το χόρτο αυτό αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής «χοιρόχορτο».
Γιατί η ζωή μας εντέλει υφαίνεται μυστικά από θρύλους και είναι κακό πράγμα ο άνθρωπος να ζει χωρίς δέος.
Πηγές:
1. Εφημερίδα Πατρίς.
2. Βιβλίο «Βόρεια Κρήτη», του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
* Ο Γεώργιος Παπατζανάκης είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκινιά του Δήμου Αγίου Νικολάου.