Πολιτικό καύσωνα διαρκείας δείχνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα που προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες εβδομάδες με αφορμή τις υποκλοπές και επίκεντρο του σκανδάλου την τηλεφωνική παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Είναι βέβαιο ότι μέχρι αυτή την ώρα ακόμη και μετά την δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένη, γιατί οφείλει να απαντήσει πως μπορεί η Ε.Υ.Π να προβαίνει σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων χωρίς ενημέρωση και έγκριση του πολιτικού της προϊσταμένου.
Όχι μόνο γιατί θεωρείται απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη χώρα όπως είναι η Ελλάδα να παρακολουθείται Έλληνα ευρωβουλευτή υποψήφιου αρχηγού κόμματος από την Ε.Υ.Π η τηλεφωνική του σύνδεση, αλλά επειδή είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι μυστικές υπηρεσίες της Ε.Υ.Π κινούνταν πάντοτε σε γκρίζα ζώνη.
Εύστοχη, ολιγόλογη και περιεκτική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το σύστημα έχει αδυναμίες μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα για την εξυγίανσή του.
Παραδέχτηκε ότι το σύστημα έχει αδυναμίες και χρειάζεται πολλές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να προστατεύονται οι υπέρτατες δημοκρατικές αξίες.
Σωστά ο πρωθυπουργός προχώρησε στην αντικατάσταση του Διοικητή της Ε.Υ.Π και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, ώστε να μην υπάρξει καμία υπόνοια για εμπλοκή ή συγκάλυψη του Μαξίμου στην αναφερόμενη υπόθεση.
Σε αυτή την υπόθεση των παρακολουθήσεων της Ε.Υ.Π αναδεικνύεται με μεγάλη ευκολία ένα άλλο επίσης γνωστό φαινόμενο στην Ελλάδα, το περίσσευμα της πολιτικής υποκρισίας.
Υποκρίνεται όλη η κυβέρνηση αλλά κυρίως η αντιπολίτευση πως δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Ε.Υ.Π και με ποιο τρόπο λειτουργούσε στην Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
Ρεσιτάλ υποκρισίας αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελληνική Βουλή μετά τις 22 Αυγούστου που θα έλθει για συζήτηση το θέμα.
Επιβάλλεται να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και να αποδοθούν ευθύνες, όμως δεν πρέπει να τα μηδενίσουμε όλα.
Η Ε.Υ.Π είναι βασική απαραίτητη υπηρεσία ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα ανεξάρτητα προσώπων και κυβερνήσεων στην Ελλάδα.
Με το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να ισοπεδώνεται ο ρόλος των θεσμών και των ελεγκτικών Αρχών, αλλά και η αγανάκτηση των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση, γι’ αυτό δικαιολογημένη θεωρείται η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη να λάμψει η αλήθεια για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πυρ ομαδόν από τις πολιτικές δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση, για να μην χάσουν την δοθείσα ευκαιρία ως σανίδα σωτηρίας από το συγκεκριμένο θέμα, αφού βλέπουν ότι η αντιπολίτευση που ασκήθηκε μέχρι σήμερα για την ακρίβεια και τα προβλήματα καθημερινότητας, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Με τον τρόπο αυτό ξυπνούν οι μνήμες άλλων περασμένων εποχών στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 80΄ μέχρι και την παρακολούθηση προσώπων ακόμη και των υπουργών κατά την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε με το <<πολιτικό καύσωνα>> στην Ελλάδα δεν πρέπει να παραβλέψουμε την επιτυχία του καταλυτικού ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που σε ελάχιστες ώρες εντόπισε την παρακολούθηση της Ε.Υ.Π .
Επίσης την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και την δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού προς τον Νίκο Ανδρουλάκη φαινόμενο ειλικρίνειας και πολιτικής ευθυκρισίας, που δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν χάθηκε η ελπίδα η Ε.Υ.Π να λειτουργήσει σύμφωνα με τον πραγματικό της ρόλο, γιατί τον τελευταίο λόγο πάντοτε έχει η Δημοκρατία.