Η Χώρα μας έχει αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως είναι τα μνημόνια, το οικονομικό, το μεταναστευτικό, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και αρκετά άλλα.
Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει σήμερα και δυστυχώς και για τα επόμενα χρόνια, είναι το δημογραφικό, το οποίο, χρόνο με το χρόνο θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, αφού όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι πολύ λιγότερες από τους θανάτους και είναι φυσικό ο πληθυσμός της, να μειώνεται συνεχώς.
Πολλοί ισχυρίζονται, ότι ο κύριος λόγος, που οι νέοι σήμερα δεν αποφασίζουν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά, είναι κυρίως ο οικονομικός, με συνέπεια να μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας μας. Όμως ο λόγος αυτός αναιρείται από το γεγονός ότι, αυτοί που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, κάνουν πολύ λιγότερα παιδιά, σε σχέση με τους πιο φτωχούς.
Να σκεφτεί κανείς μόνο το γεγονός ότι σε προηγούμενες εποχές που οι οικογένειες έμεναν σε ένα ή δύο δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό, αλλά για φωτισμό τη νύχτα χρησιμοποιούσαν ένα λυχνάρι ή το καλύτερο μια λάμπα, έκαναν εφτά και οκτώ παιδιά, τα οποία ήταν ξυπόλυτα και οι μετακινήσεις τους ακόμη και σε μακρινές αποστάσεις, γινόταν πεζή ή με κάποιο γαϊδουράκι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούν Ι.Χ. αυτοκίνητο ή το λιγότερο ένα μηχανάκι.
Οι λόγοι λοιπόν που οι νέοι σήμερα δεν παντρεύονται εγκαίρως και δεν κάνουν παιδιά, οφείλονται κυρίως στον εισαγόμενο νέο τρόπο ζωής, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών τους, όπως είναι η σίτιση τους από τα διάφορα μαγαζιά παρασκευής έτοιμου φαγητού, τις ταβέρνες, τα φαστφουντάδικα, τα σουβλατζίδικα και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα σιγά, σιγά να εγκαταλείπουν το σπιτίσιο μαγειρεμένο φαγητό και να προτιμούν το έτοιμο.
Όλες λοιπόν αυτές οι διευκολύνσεις, τις οποίες παρέχει η αγορά στον πολίτη σήμερα, αποτρέπουν τους νέους, να αναλάβουν οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού έχουν τα πάντα έτοιμα.
Το παράδοξο είναι ότι αυτός ο νέος τρόπος ζωής, έχει γίνει κανόνας και εφαρμόζεται από όλους, με αποτέλεσμα η οικογένεια σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλη κρίση.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι οι νέοι σήμερα, δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους από πολύ νεαρή ηλικία και έτσι αφού δεν τους λείπει τίποτα, αποφεύγουν να δημιουργήσουν μόνιμη και σταθερή σχέση και να αναλάβουν τις ευθύνες της οικογένειας.
Να σκεφτεί κανείς μόνο το γεγονός, ότι παλιότερα υπήρχαν χωριστά Γυμνάσια αρρένων και θηλέων και έτσι δεν υπήρχε καμιά σχέση μεταξύ μαθητών και μαθητριών, ενώ σήμερα μπορεί την ώρα του μαθήματος, να κάθονται δίπλα στο ίδιο θρανίο. Τότε λοιπόν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων και ήταν επόμενο, να υπάρχει η επιθυμία, να συναντηθούν μεταξύ τους.
Επίσης, ένας άλλος λόγος, είναι ότι οι γάμοι σήμερα δε διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού με την πρώτη σύγκρουση του ζεύγους, δίδεται η λύση με διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων και έρχεται η επόμενη σχέση, που μπορεί και αυτή να έχει την ίδια κατάληξη, ενώ στις παλιότερες εποχές ο γάμος ήταν δια βίου και έτσι ήταν επόμενο, να έχουμε αρκετές πολύτεκνες οικογένειες.
Όλα αυτά λοιπόν, συντελούν στη μείωση του πληθυσμού, κάτι που συμβαίνει και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να έχουμε πληθυσμιακά μια γηραιά Ευρώπη και μια γηραιότερη Ελλάδα.
* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ