-Αφήστε και μην ασχολείστε με τους Έλληνες. Αυτοί θα διαλυθούν μόνοι τους με τις διχόνοιες και το δημογραφικό τους πρόβλημα (Σ. Ντεμιρέλ, πρώην πρόεδρος Τουρκίας).
-Τ’ αρχέτυπα ηφάνισται, διά τούτο ούτε οι νέοι έχουν κάποιον να θαυμάσουν (Ι. Χρυσόστομος).
-Πόσες φορές εμείς οι Έλληνες δεν στήσαμε τον χορό της Ανάστασής μας; Πόσες φορές η φαγωμάρα εξαφάνιζε τις δόξες κι έφερνε τις καταστροφές; Είναι ντροπή μας ν’ ακυρώνομε τα θεσπέσιά μας με τ’ ανούσιά μας (μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρός Χριστόδουλος).
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του έθνους μας διαπιστώνομε την τραγικότητα της φυσιογνωμίας μας. Στους πολέμους θριαμβεύομε. Έχομε την παγκόσμια αναγνώριση και τον έπαινο. Στην ειρήνη τρωγόμαστε. Δεν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως νικητών. Είμαστε θύματα των παθών μας. Τα κατορθώματα κι ο έλεγχος του κόσμου από τον Μ. Αλέξανδρο είναι τα μεγαλύτερα πολεμικά γεγονότα του κόσμου. Αυτός ο μεγάλος Έλληνας έδωσε όρκο το 324 στην Ωπή βόρεια της Βαγδάτης, ενώπιον 9.000 αξιωματούχων και προυχόντων κάθε φυλής Ελλήνων, Περσών και Μήδων.
“Απ’ εδώ και πέρα θα ζήσομε ως ένας λαός. Να θεωρείτε πατρίδα σας την Οικουμένη με κοινούς νόμους όπου θα κυβερνούν οι άριστοι ανεξάρτητα φυλής. Τον θεό δεν πρέπει να τον νομίζετε ως αυταρχικό κυβερνήτη αλλά ως κοινό πατέρα όλων”. Αυτές είναι οι ανθρώπινες αξίες που κήρυξε αργότερα ο Απ. Παύλος στους Γαλάτες. Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, οι διάδοχοί του παραβίασαν τον όρκο και με τον αλληλοσπαραγμό τους διαλύθηκαν κι επέτρεψαν στους Ρωμαίους να κυριαρχήσουν στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας είναι η επανάσταση του 1821. Ξεκίνησε από αγνούς και ξυπόλητους πατριώτες, αλλά με φλόγα και πίστη στο Θεό και την ελευθερία της πατρίδας. Όλοι με μια ψυχή μπήκαν στον αγώνα. Η επανάσταση έγραψε χρυσές σελίδες πατριωτισμού και αυταπάρνησης αλλά και μαύρες σελίδες αυτοκαταστροφής. Τα πάθη μεταμόρφωσαν τους θρυλικούς ήρωες σε στυγερούς δολοφόνους. Η επανάσταση πήγε να σβήσει.
Τα κατορθώματα των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκλόνισαν τον κόσμο. Μετά τον πόλεμο και την αλληλοσφαγή του εμφυλίου, ζητούσαμε ψωμί και όχι τα υποσχόμενα, Κύπρο και Β. Ήπειρο. Αυτά τα ελληνικά διαμερίσματα μάς τα είχαν υποσχεθεί και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αντάλλαγμα την προσχώρησή μας στις δυτικές δυνάμεις.
Ήμαστε όμως σε φαγωμάρα “βενιζελικών” και “βασιλικών”. Κυβερνούσαν οι βασιλικοί και απέρριψαν την πρόταση.
Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε νικητές τις δυτικές δυνάμεις με την Ελλάδα στο πλευρό τους με κατορθώματα που ευνόησαν το αποτέλεσμα της νίκης. Με την έγκριση των συμμάχων μας, ο μεγάλος ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος έστειλε στρατεύματα στη Μ. Ασία για την ελευθερία των αλύτρωτων Ελλήνων. Οι βασιλικοί ήσαν αντίθετοι. Στο προάστιο των Παρισίων, Σέβρες, 10 Αυγούστου 1920 υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και δυτικών δυνάμεων.
Είναι η Συνθήκη των Σεβρών, με την Ελλάδα να γίνεται χώρα των δύο Ηπείρων (Ευρώπης-Ασίας) και των πέντε θαλασσών (Αιγαίου-Ιονίου-Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας και Προποντίδας). Η έκταση κι ο πληθυσμός της πατρίδας μας τριπλασιάστηκε στη 10/ετία 1910-1920. Αυτός ο θρίαμβος δεν έσβησε τα πάθη των Ελλήνων. Δύο μέρες μετά τη συνθήκη έγινε δολοφονική απόπειρα κατά του Βενιζέλου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών, από δύο φανατικούς αντιβενιζελικούς.
Τρεις μήνες δε μετά τη συνθήκη έχασε και τις εκλογές, με το ψεύτικο σύνθημα της βασιλικής παράταξης “απόστράτευση και επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους. Έκαμαν όμως το αντίθετο, συνεχίζοντας τον πόλεμο κατά του Κεμάλ, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Σεβρών και στρέφοντας τους συμμάχους εναντίον τους. Τα στρατεύματά μας έφτασαν νικηφόρα μέχρι τον Σαγγάρειο ποταμό, κοντά στην Άγκυρα. Εκεί, με τους βασιλικούς στρατηγούς σε σφάλματα και ασυνεννοησία, έγινε σύμπτυξη και υποχώρηση άτακτη.
Αν έλειπε τότε ο συνταγματάρχης Πλαστήρας που συγκρατούσε την ορμή των Τούρκων ανταρτών, θα ‘χαμε ολοκαύτωμα του στρατού μας. Η Ελλάδα στη Μ. Ασία είχε 12 έμπειρες μεραρχίες. Ο Κεμάλ μόνο 70.000 αντάρτες. Τότε γιατί νικήθηκαμε και καταστραφήκαμε, αφού είχαμε και ναυτικό, και αεροπορία; Ο Κεμάλ έδωσε την απάντηση: “Τους Έλληνες δεν νικήσαμε εμείς στη Μ. Ασία. Αυτοηττήθηκαν με τις διχόνοιές τους”.
Η Συνθήκη των Σεβρών ολοκλήρωση τη “Μεγάλη Ιδέα” του Ελληνισμού, η Μικρασιατική καταστροφή το τέλος. Στις 13 Νοεμβρίου 1922 στο κτήριο της Βουλής συνεδρίασε το στρατοδικείο και καταδίκασε σε θάνατο τους: Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή, Θεοτόκη και Χατζηανέστη (αρχιστράτηγο) που εκτελέστηκε στο Γουδί.
Έχομε διδαχτεί από τις μαύρες σελίδες των γενοκτονιών του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1955 και της Κύπρου 1974; Έχομε γίνει καλύτεροι; Τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο.
Πόλεμος, τελευταία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”. Πόλεμος και μεταξύ των δύο εταίρων που με την ισχνή πλειοψηφία τους κυβέρνησαν 4 χρόνια την πατρίδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μακροχρόνια επιθυμία Ευρωπαίων και Αμερικανών για “πρόσδεση” των δυτικών Βαλκανίων στο άρμα της Δύσης. (εφ. “Το βήμα” 20-1-2019). Η κυβέρνηση πιεζόμενη απ’ αυτά τα σχέδια, έκλεισε το θέμα. Εκμεταλλευόμενη δε τις φιλοδοξίες ορισμένων πολιτικών, διέλυσε τα μικρά κόμματα, ακόμη κι αυτό του συνοδοιπόρου της.
Ο κ. Τσίπρας ακολούθησε συνωμοτική γραμμή αιφνιδιάζοντας τους πάντες με τετελεσμένα γεγονότα, κερδίζοντας τις ψηφοφορίες της Βουλής. Αυτές οι αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων είναι πλέον νόμοι του κράτους και πρέπει να τις δεχτούμε για να σταματήσει ο κίνδυνος του διχασμού.
Οι πολιτικοί μας άρχοντες έχουν απογοητεύσει τον λαό μας. Τον έχουν φέρει σε απόγνωση. Οι απογοητευμένοι όμως και χωρίς ελπίδα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Οι στρατιές των ανέργων αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή της Δημοκρατίας.
Τι έχουν να χάσουν αν ψηφίσουν κόμματα των άκρων, εχθρών της Δημοκρατίας; Τι έχουν να χάσουν αν βγουν στους δρόμους και αναζητούν “μια καινούργια Χούντα”; Ας συνετιστούμε για να προλάβουμε νέες συμφορές.