Η επιστήμη της πληροφορικής εισήλθε εδώ και δεκαετίες πανηγυρικά σε όλες τις παραμέτρους και εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των πολιτών, αλλά και των οργανισμών, των επιχειρήσεων, κ.ο.κ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα δημοσκόπηση, συνήθως κάποιας από τις γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η οποία δημοσιεύεται σε ηλεκτρονικό ή έντυπο τύπο, και η οποία  διενεργήθηκε σε δείγμα κάποιων λίγων χιλιάδων συμπολιτών μας, με έναν από τους τρόπους που εκείνες γνωρίζουν καλά και χρησιμοποιούν. Βεβαίως, σχεδόν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες  τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους  για άμεσο αλλά και απώτερο σκοπό. Να γνωρίσουν δηλαδή τον αντίκτυπο της αγοράς και φυσικά να προχωρήσουν στη βελτίωση των προϊόντων τους σε σχέση πάντοτε με τις ανταγωνίστριες εταιρείες.  Τα πολιτικά κόμματα, όπως είναι ευνόητο, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα και να μην κάνουν χρήση αυτού του πολύτιμου στατιστικού εργαλείου.

Και ετούτη φυσικά, η σημερινή περίοδος της πολιτικής ζωής της χώρας, είναι πλημμυρισμένη από ικανό αριθμό δημοσκοπήσεων, με άλλοτε άλλα αποτελέσματα. Μερικές γίνονται και ανακοινώνονται, άλλες χωρίς αμφιβολία μένουν κρυφές στα συρτάρια των κομματικών σχηματισμών για να αποτελέσουν τελικά το έναυσμα και τον καταλύτη για αλλαγή και αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής τακτικής, αλλά και της στρατηγικής τους σε συγκεκριμένα θέματα και τομείς στους οποίους φαίνεται πως υστερούν συγκριτικά με τους άλλους πάντοτε πολιτικούς σχηματισμούς.

Τα περισσότερα ερωτήματα τα οποία απευθύνουν οι ερωτώντες των εταιρειών στους πολίτες, είναι λίγο πολύ γνωστά και εν πολλοίς αναμενόμενα.  Οι εταιρείες προσπαθούν μέσα απ’ αυτές να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα στοιχεία για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Για τα χρόνια των μνημονίων που διανύουμε, όπως πάντα, οι γνωστές και τετριμμένες! Κι οι απαντήσεις των πολιτών, σχεδόν πάντοτε οι ίδιες!

Δεν προλαβαίνει μια κυβέρνηση να ορθοποδήσει, να δρομολογήσει το πρόγραμμά της, αυτό που ενέκρινε λίγο πριν ο λαός, και με την ευκαιρία του όποιου παραμικρού κυβερνητικού παραστρατήματος, ξανά τα ίδια ερωτήματα να έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο.  Αλήθεια σε τι διαφέρει η αποτύπωση των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων συγκριτικά, ας πούμε, με εκείνη που είδε το φως της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν; Τα ερωτήματα ήταν ουσιαστικά τα ίδια, οι ίδιες ανίκανες και γελοίες ερωτήσεις στους ταλαίπωρους πολίτες. Όπως “ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός” και όλα τα συναφή, αφού λίγο καιρό πριν  ήδη εξεφράσθη με την ψήφο του για την επόμενη ακριβώς τετραετία!  Και ποιο είναι στο τέλος το αποτέλεσμα; Ακριβώς το ίδιο!

Οκτώ χρόνια τώρα, εναλλάσσονται κυβερνήσεις χωρίς χειροπιαστό και επιθυμητό αποτέλεσμα! Τα ίδια και απαράλλαχτα απ’ όλους τους πολιτικούς. Ο λαός, όμως,  δεν επιθυμεί άλλο τη συνέχιση της επιτροπείας, της αποικιοκρατίας, έτσι όπως την έχουν διαμορφώσει με τις όποιες ανικανότητές τους οι ολίγιστοι και ανεκδιήγητοι πολιτικοί των προηγούμενων δεκαετιών. Επιθυμεί αλλαγή κατεύθυνσης του πλοίου. Τα περί δημοσκοπήσεων απλώς ρίχνουν νερό στον μύλο δημιουργίας και περιδίνησης της ομίχλης στον ορίζοντα και τίποτε, μα τίποτα, περισσότερο!

Βεβαίως, τελειώνοντας,  τα παραπάνω δεν υπαινίσσονται με κανένα τρόπο ότι θα πρέπει να ρίξουμε το ανάθεμα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο θέμα, αφού τη μεγάλη και αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο λαός με τις όποιες κατά καιρούς επιλογές και αποφάσεις του! Γιατί είναι αυτός που έστειλε με την ψήφο του στους κυβερνητικούς θώκους συγκεκριμένα άτομα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! Όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες ήσσονος σημασίας!