Καταλαμβάνοντας οι Τούρκοι το Μεγάλο Κάστρο το 1669, προς τιμή του πορθητή της πόλης μας Μεγάλου Βεζίρη Αχμέτ Φαζήλ Κιουπρουλή, ο βυζαντινός ναός μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος και από τότε ονομαζόταν Βεζίρ Τζαμί. Στα 1856 εξαιτίας της πολυκαιρίας και των μεγάλων σεισμών, το τέμενος κατέπεσε και στα 1860 οι Τούρκοι έκτισαν το Νέο Τέμενος με το ίδιο όνομα σε ρυθμό βυζαντινοαραβικό από ξεστή λιθοδομία. Φαίνεται ότι είχαν απομιμηθεί κάποιο σχέδιο τεμένους της Κωνσταντινούπολης ή της Ανατολής.

Ένα πραγματικό καλλιτέχνημα, χάρμα οφθαλμών για την κομψότητα, ευρυθμία, αρμονία των γραμμών, για τον λαμπρό του τρούλο και το άπλετο φως. Τα χρόνια περνούν… Γίνεται η ανταλλαγή των πληθυσμών μετά από την μικρασιατική καταστροφή και φθάνουμε στα 1924. Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε! Τέτοιες μέρες του Ιουνίου… Ο πληρεξούσιος Ηρακλείου την πρώτη αυτού του μήνα, Γεώργιος Κατεχάκης, τηλεγραφεί εξ Αθηνών προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου Ιωάννη Βογιατζάκη τα εξής: «Ο Πρόεδρος της κυβερνήσεως και ο υπουργός της Γεωργίας θα διατάξωσι την άμεσον παράδοσιν του Βεζύρ Τζαμί διά να μεταβληθεί εις εκκλησίαν ως ήτο και πρότερον.

Παρακαλώ κοινοποιήσατε τούτο προς καθησύχασιν του λαού». Πράγματι την Τετάρτη 3η Ιουνίου 1924, στις 10.00 π.μ. από τον κλήρο της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, προαγγέλθηκε ο καθαγιασμός του Ιερού Ναού του Αποστόλου Τίτου (Βεζύρ-Τζαμί). Ένα πράγματι μεγάλο ιστορικό γεγονός που είχε τόση σημασία με αποτέλεσμα να σπεύσουν αθρόα τα πλήθη των χριστιανών και να παρευρεθούν σ’ αυτό.

Δυστυχώς όμως λόγω κακής συνεννόησης των Σωματείων, τα λάβαρά τους δεν βρέθηκαν έγκαιρα στον περίβολο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και όπως υπήρχε ο προγραμματισμός από εκεί με πομπή ο κλήρος να ξεκινούσε με προορισμό τον καθιαγιαζόμενο Ναό. Έγκαιρα βέβαια δεν ειδοποιήθηκε και ο Μουσικός Σύλλογος Απόλλων για το τμήμα της μουσικής, με αποτέλεσμα η πομπή να χάσει την μεγαλοπρέπειά της. Παρόλα αυτά όμως, η τελετή εντός του Ναού υπήρξε και μεγαλοπρεπής και συγκινητική.

Ο χώρας μέσα στον Ιερό Ναό ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Είχαν τοποθετηθεί βέβαια οι εικόνες του Αγίου Τίτου και η μεγάλη εικόνα του Αποστόλου μεταφέρθηκε από τον κλήρο. Εξωτερικά η διακόσμηση του Ναού έγινε με σημαίες και κλάδους. Ο Μητροπολίτης εμφανώς συγκινημένος ησπάσθη, στην είσοδο του Ναού, την προσκομισθείσα υπό των ιερέων εικόνα του Αποστόλου Τίτου και άρχισε τον καθαγιασμόν του Ναού με το «Χριστός Ανέστη» και την τέλεση Αγιασμού. Μετά το τέλος του αγιασμού ακολούθησε ο ασπασμός των Χριστιανών και η τελετή έληξε με έναν ωραιότατο λόγο του Σεβασμιωτάτου.

Βέβαια εξήρε από άμβωνος την μεγάλη σημασία αυτού του θρησκευτικοϊστορικού γεγονός από της αποδόσεως του τέως Τεμένους εις την λατρείαν της ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως. Ο Μητροπολίτης Τίτος Ζωγραφίδης συνέστησε επίσης στους Χριστιανούς, όπως καταβάλλουν, όπως και ό,τι μπορεί ο καθένας, χρήματα για να γίνει ο διάκοσμος εσωτερικά του Ναού, προκειμένου μέχρι την 25η Αυγούστου, εορτή του Αγίου Τίτου να γίνουν τα θρησκευτικά εγκαίνια του Ιερού Ναού! Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αρθρογράφου της καθημερινής ηρακλειώτικης εφημερίδας «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ», με ημερομηνία 4η Ιουνίου 1924, ημέρα Πέμπτη.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα εξής: “Εις την χθεσινήν τελετήν παρέστησαν ο κ. Νομάρχης, ο κ. Φρούραρχος, ο κ. Δήμαρχος, πάσαι αι αρχαί της πόλεως, άπαντα τα σωματεία και οι σύλλογοι, οι μαθηταί του Λυκείου «Ο Κοραής» και άπειρον πλήθος. Ο καθαγιασθείς Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός καθ’ εκάστην, όπως προσέρχονται οι Χριστιανοί και προσκυνούσι την εικόνα του Αγίου ανάπτοντες τα κεριά των και δίδοντες τον οβολόν των διά τον εσωτερικόν διάκοσμον.

Διά την ενέργειαν γενικού εράνου θα καταρτισθεί προσεχώς επιτροπή η οποία θα ζητήσει χρηματική βοήθεια από τους Χριστιανούς της πόλεως και των επαρχιών. Καθόλην την διάρκειαν της ημέρας χθες μέχρι την εσπέραν επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό και προσκύνησαν την εικόνα του Αποστόλου Τίτου πλήθη ανδρών και γυναικών. Αι εισπράξεις του Ναού υπήρξαν χθες ικανοποιητικώτατοι. Πλείστοι έρριψαν σημαντικά ποσά εις τον δίσκον.

Ο θρησκευτικός ενθουσιασμός που κατέλαβε τον κόσμο από το χθεσινό γεγονός, εγγυάται την ταχείαν σύναξη των απαιτουμένων χρημάτων για την αποπεράτωση του εσωτερικού διακόσμου μέχρι του Αυγούστου, για να γίνουν τα εγκαίνια κατά την επέτειον εορτήν του ονόματος του Αγίου.

Ο ζωγράφος κ. Βολουδάκης προσεφέρθη πρώτος να ζωγραφίσει δωρεάν την μεγάλη εικόνα του Αποστόλου Τίτου διά το εικονοστάσιον του Ιερού Ναού». Τέτοιες μέρες… λοιπόν έγιναν όλα αυτά. Άγιος Τίτος! Ένα σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του Μεγάλου Κάστρου και όχι μόνο. Μία εικόνα, ένα σημείο, μία γωνιά από εκείνες που συνθέτουν το είναι της πόλης μας! Δύο εβδομάδες αργότερα περίπου και συγκριμένα στις 16 Ιουνίου καθηγιάσθηκε κι ένας άλλος ιστορικός Ναός της πόλης μας.