25η Μαρτίου. Στο καφενείο του χωριού ( μάλλον κωμόπολη είναι) ο καφετζής καθόταν μπροστά στο ταμείο του μόνος και σιωπηλός. Πελάτες δεν είχε. Η διαταγή ήταν: Τα πάντα κλειστά! Ούτε παρέλαση έγινε. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο… κλειστά κι αυτά.
Στην πραγματικότητα όμως ο καφετζής δεν ήταν μόνος. Στο πίσω δωμάτιο που έβλεπε προς την πίσω αυλή, εκείνο στο οποίο έμπαινες για να πας στην τουαλέτα, θαμώνες έπαιζαν χαρτιά. Στα κρυφά. Ο αστυνομικός του χωριού βέβαια το ήξερε. Έκανε όμως τα στραβά μάτια.
Οι θαμώνες στο τέλος βαρέθηκαν να παίζουν χαρτιά.
– Πες μας καμιά ιστορία, Θεόφιλε, να περάσει η ώρα μας.
Ο Θεόφιλος ήταν ο θεολόγος του λυκείου.
– Σκέφτομαι, άρχισε ο Θεόφιλος, ότι όταν διαβάζεις αρχαίους έλληνες συγγραφείς, διαπιστώνεις ότι μόνο άντρες φτιάχνουν την ιστορία.
Όνομα γυναίκας πουθενά δεν ακούγεται. Κάποια Σαπφώ… Όμως αυτή είναι απλώς ποιήτρια… Τον μεσαίωνα κάπου κάπου εμφανίζεται και καμιά γυναίκα… Π. χ. η βασίλισσα Θεοδώρα του Βυζαντίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους λαούς. Οι άνδρες διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας με συνεχείς πολέμους.
– Τώρα τελευταία και οι γυναίκες άρχισαν να πολιτεύονται. Και να κηρύσσουν και πολέμους. Θυμήσου την Θάτσερ της Αγγλίας και τον πόλεμο των νησιών Φώκλαντ, παρατήρησε ο Λεωνίδας.
– Και την Μέρκελ, που χορεύει όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ταψί, επενέβη ο Μηνάς. Μα αυτά που λέμε τώρα είναι σοβαρά. Πέστε κάτι χαρούμενο, κάτι αστείο, να ευθυμήσουμε. Με τον κοροναϊό όλο θλιβερές ειδήσεις ακούμε…
– Να σας πω, είπε ο Θεόφιλος. Ξέρετε την ιστορία για το όνομα του Πανουργιά, του ήρωα του Εικοσιένα;
– Όχι, του απάντησαν.
– Όταν ο Πανουργιάς βαφτιζόταν, ο κουμπάρος, πάνω από την κολυμπήθρα, φώναξε το όνομα του μωρού «Και το όνομα αυτού Πανωραία». Και ο παπάς επανέλαβε βιαστικά το όνομα και συνέχιζε να ψάλλει και δεν δεχόταν διακοπή του ιερού μυστηρίου.
Ο πατέρας διαμαρτυρόταν «Κουμπάρε, αγόρι είναι!». «Τότε να του αλλάξουμε το όνομα…» μουρμούριζε ο κουμπάρος. Ο παπάς όμως επέμενε «Το όνομα δέδοται. Αλλαγή δεν μπορεί να γίνει». Και ο κουμπάρος τελικά, για να μη μαλώνουν, έδωσε την λύση.
«Αφού είναι αγόρι, αντί για Πανωραία, θα ονομάζεται Πανωραίας». Και έτσι, με την τοπική προφορά, από Πανωραίας το όνομα έγινε Πανουργιάς. Και με αυτό έμεινε ο ήρωας γνωστός στην ιστορία.
– Εγώ νόμιζα ότι είναι παρανόμι που βγαίνει από τη λέξη πανούργος… μουρμούριζε ο Λεωνίδας.