Πού αλλού; Φυσικά στη “ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ”. Πολιτική, φιλολογική, ειδησεογραφική, καθημερινή εφημερίδα της πόλης μας. Εχουν περάσει από τότε εκατό ολόκληρα χρόνια… Δεν είναι και λίγα!
Διευθυντής και ιδιοκτήτης ο Γιάννης Μουρέλλος, διευθύνων συντάκτης ο Μ. Κουναλάκης. Η τιμή της εφημερίδας 10 λεπτά. Ας είναι όμως. Δεν θέλω να σας προδιαθέσω γι’ την έναρξη του Τριωδίου, που θα ακολουθήσει σε μια εβδομάδα περίπου, αλλά σίγουρα θ’ αναφερθώ, αφού το φύλλο της προαναφερόμενης εφημερίδας μού επιτρέπει να σταθώ σ’ έναν χορό που έγινε τότε στο κοσμικό Ηράκλειο, τον οποιό διοργάνωσαν οι κυρίες του “Οικονομικού Συσσιτίου” και του μνυσικού συλλόγου “Απόλλων”.
Ωστόσο δεν σταματούν διάφορες καταχωρήσεις να ενημερώνουν τους αναγνώστες.
Για παράδειγμα μια πρόσκληση της συντεχνίας των αρτοποιών Ηρακλείου “Δήμητρα” που καλεί τα μέλη της να παραστούν για να συζητήσουν κάποια επείγοντα θέματα… Εν Ηρακλείω τη 11η Φεβρουαρίου 1919.
Ο πρόεδρος: Γρηγόριος Δάκας
Ο γενικός γραμματές: Γρηγόριος Ιλαρίδης.
Επίσης ο διορισμός ενός καθηγητή! Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά πρόκειται για τον καθηγητή Ελευθέριο Αλεξίου, πατέρα του Στέλιου Αλεξίου του αρχαιολόγου, ο οποίος διορίσθηκε στο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Η είδηση που ακολουθεί, προέρχεται από τον ιατρικό κόσμο και γνωστοποιεί τους ενδιαφερόμενους ότι ο Κωστής Α. Χαριτάκης, παιδίατρος, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Ηράκλειο και δέχεται στο φαρμακείο του Σωκράτους Χανιωτάκη, 11-12 μεσημβρινή και 3-5 το απόγευμα.
Επίσης, όσοι αγαπούν την εξοχή, δεν έχουν παρά να “τρέξουν” στο εξοχικό κέντρο του Ηρακλείου “το Θέρισσον”, για να απολαύσουν τους εκλεκτούς του μεζέδες. Το συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Μιχαήλ Κ. Βασιλογαμβράκη.
Προετοιμασίες επίσης γίνονται και για τον παιδικό χορό υπέρ του “οικονομικού συσσιτίου” καθώς και του μουσικού συλλόγου “Απόλλων”. Αλλά ας έρθουμε στον προαναφερόμενο χορό του Σαββάτου της 9ης Φεβρουαρίου του 1919, όπως παρουσιάζεται στη “Νέα Εφημερίδα”.
“Η εξηρθρωμένη και παλαιοντολογική αίθουσα του θεάτρου μας περιέλαβε κατά την εσπέραν του παρελθόντος Σαββάτου όλο το κοσμικόν Ηράκλειον εις μίαν μοναδικήν συγκέντρωσιν χορού δοθέντος, ως γνωστόν, υπό των Κυριών του “Οικονομικού Συσσιτίου” και του Μουσικού Συλλόγου ο “Απόλλων”.
Εις την αίθουσαν αυτήν την σεσαθρωμένην και καταρρέουσαν πανταχόθεν αι διακοσμητικαί προσπάθειαι της Οργανωτικής Επιτροπής δεν ήτο εύκολον να δώσουν ούτε λαμπρότητα ούτε ύφος.
Η πολύχρωμος draperieεις τας δύο σειράς των θεωρείων και αι μεγάλαι προσωπίδες ήτο αδύνατον να κρύψουην το βαρύ γήρας που καταβάλλει το πεπαλαιομένον οικοδόμημα.
Παρ’ όλα ταύτα το θέατρον ελαμπρύνθη γοργώς από τον προσερχόμενον κόσμον και η πλατεία ταχέως προσέλαβε την αίθουσιακήν αίγλην αρχοντικού μεγάρου.
Κυρίαι με πολυτελείς αμφιέσεις και δεσποινίδες με την ακρινοβολίαν της νεότητος και κύριοι άψογοι πλημμυρίζουν την πλατείαν και στα θεωρεία και τους διαδρόμους του Θεάτρου.
Μετ’ ολίγον το πρώτον βαλς εκτελείται από την ορχήστραν, υπό τον κ. Κόκκινον και την δεσποινίδα δε Κολ, τα ζεύγη λικνίζονται απαλώς και με χάριν, αι στροφαί διολισθαίνουσιν εις τον μελωδικόν στίχον της μουσικής ανακρούσεως.
Η αίθουσα πλέει εις τον ορχηστρικόν ρυθμόν.
Η αθυμία με την οποίαν ήρχισεν η συγκέντρωσις υποχωρεί βαθμιαίως εις τους χορούς που επακολουθούν. Επίσης οι τετράχωροι του πρώτου μέρους χορεύονται ζωηρότατα.
Μόλις ήρχισεν ο μπουφές να διεκδικεί το μέρος του εις την εσπέραν έδειξε, σπάταλα, θησαυρούς γεύσεως με τους οποίους τον επροίκισαν αι ευγενείς κυρίαι του Συσσιτίου με την παρασκευαστικήν των σοφίαν. Γλυκίσματα, παντοία λιχνεύματα και κρύα φαγητά, όλα με εκλογήν και αφθονίαν αξίαν αληθινού θαυμασμού.
Η χαρά αφήνει μόνον μιαν κομψήν και έντονον έκφρασιν εις την χορευτικήν ζωήν. Η κίνησις του τελευταίου τετραχόρου με τον οποίον κλείει το πρόγραμμα υπερβάλλει εις ζωηρότητα την αδιάλειπτον δίνιν όλων των άλλων χορών.
Εκ των Κυριών του χορού ενθυμούμεθα την κ. Άνναν Ανδρεαδάκη, την κ. Μαρίαν Λιοπυράκη, την κ. Ελένην Ανεμογιάννη, την κ. Ηλιάδου, την κ. Μαρί Ανεμογιάννη, την κ. Μιχαηλίδου, την κ. Κωνστανταράκη, την κ. Αγλαΐαν Βογιατζάκη, την κ. Α. Ξανθουδίδου, την κ. Αληφέρη, την κ. Λυδάκη, την κ. Περίδου, την κ. Σπινθουράκη, την κ. Αγγελικήν Γεωργιάδου, την κ. Λύδιαν Γεωργιάδου, την κ. Τζοβενή, την κ. Περδικογιάννη κ.λπ.
Εκ των Κυριών του Συσσιτίου την κ. Σταυριδάκη, την κ. Κορίνναν Πετυχάκη, την κ. Μεϊμαράκη, την κ. Χριστοφοράκη, την Δα Ξενουδάκη, την Δα Φιλιππίδου και τους κ.κ. του Μουσικού Συλλόγου κ. Ι. Καλλέργη, Εμμ. Λασηθιωτάκην κ. Ν. Παντατοσάκην και Γεώργιον Χατζηδάκην.
Εκ των δεσποινίδων την Διδα Μ. Πουλάκη, την Δίδα Μ. Γεωργιάδου, την Δίδα Σταυριδάκη, την Δίδα Γ.Μ. Πετυχάκη, την Δίδα Μ. Λιναρδάκη, την Δίδα Μεϊμαράκη, τας Δίδας Ε. και Α. Ξανθουδίδου, την Δίδα Σουριαδάκη, την Δίδα Μ. Βογιατζάκη, τας Δίδας Κυριαζή, την Δα Ανδρ. Χατζηδάκη κ.λπ.
Εκ των κυρίων τον κ. Ηλιάδην, τον κ. Ν. Βογιατζάκην, τον κ. Μιχαηλίδην, τον κ. Α. Μαρήν, τον κ. Δημητριάδην, τον κ. Ι. Βογιατζάκην, τον κ. Αληφέρην, τον κ. Κ. Ανδριανόν, τον κ. Κωνστανταράκην, τον κ. Δ. Παχάκην, τον κ. Ε. Σπινθουράκην, τον κ. Καράν, τον κ. Μ. Λιναρδάκην, τον κ. Γ. Καφετζάκην, τον κ. Γ. Γερωνυμάκη, τον κ. Γασπαριάν, τον κ. Γ. Σ. Χατζηδάκην τον κ. Εμμ. Γεωργιάδην, τον κ. Σταύρον Μακράκην, τον κ. Εμμ. Σπινθουράκη, τον κ. Τιμ. Ξανθουδίδην, τον κ. Αλ. Γεωργιάδην, τον κ. Ρενέ Κόρπην, τον κ. Ν. Καζακίδην κ.λπ.
Τέτοιες μέρες… εκατό χρόνια πριν… Ο τότε Νομάρχης Ηρακλείου Λυδάκης στέλνει στον πρέοδρο της Γαλλικής Δημοκρατία Γεώργιο Κλεμανσώ τηλεγράφημα επί τη διασώσει του. Ο ίδιος, μέσω του γραφέιου της Νομαρχίας, γνωστοποιεί στους κατοίκους της πόλεώς μας, όπως υποβάλουν δηλώσεις “περί των εκ του πολέμου γενομένων αυτοίς ζημιών”.
Δύσκολα χρόνια, δύσκολοι καιροί! Παρόλα αυτά όμως, τέτοιες μέρες, μέρες του Τριωδίου, η διασκέδαση ήταν απαραίτητη, αλλά και αναγκαία. Οι Καστρινοί και η πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου έπρεπε να μεταμφιεστούν, να γλεντήσουν, να γελάσουν. Χαρακτηριστική η παρακάτω καταχώριση:
ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ
Εις το Καφενείον
Στ. Παπαδάκη
“ΠΑΝΘΕΟΝ”
Χορός μεταμφιεσμένων
και μη
Υπό τη διεύθυνσιν
του χοροδιδασκάλου
κ. Κ. Δεινάκη
Είσοδος δρ.
Δια τους μετημφιεσμένους
δωρεάν
Μπουφές με
αφθονίαν πάντοτε
Πέμπτην Σάββατον
και Κυριακήν
δίδεται απογευματινός
χορός
Παραχωρούμεν
σάλαν δι οικογενείας